HAYAL VE GERÇEK ÜSTÜNE

HAYAL VE GERÇEK ÜSTÜNE

ABONE OL
14:30 - 25/05/2024 14:30
HAYAL VE GERÇEK ÜSTÜNE
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İnsanlar hayal kurarak yeni fikirler, çözümler ve seçenekler geliştirirler. Hayal gücü yaratıcılığın temelidir. Hayal gücümüzü düşünce ve hedeflerimizi gerçekleştirmek ya da bir problemi çözmek için kullanırız.

Atatürk, ülkemizin işgali karşısında umutsuzluğa kapılmamış; yurdu düşmanlardan kurtarmak hayalini gerçekleştirmek için mücadele etmiş; Türkiye Cumhuriyetini kurmuş ve devrimler yapmıştır.

Hayal kuran bireyler ve toplumlar büyük başarılar elde etmişlerdir. Hayal kurmak sadece düşlemekle kalmaz, bizi hareket etmeye de teşvik eder. Sanatçıları, yöneticileri ve girişimcileri başarılı kılan hayal güçlerini kullanmalarıdır. Hayal kurmak mücadele etme azmini geliştirir.

Hayal kurmak boş bir işle uğraşmak değildir. Çocuklarımızın hayalleri iç dünyalarına açılan kapıdır. Hayali oyunlar oynayan çocukların gerçek hayattaki problemleri yaratıcı ve etkin bir şekilde çözdükleri bilinmektedir. Türkiye’deki çocuklarımızın yarısı, yetişkinlerimizin ise yalnızca %14’ü hayal kuruyor.

“Hayalini yitiren bir ülkenin bu çağda rekabet etmesi mümkün değildir.” diyen Prof. Dr. Selçuk Şirin “Bir Türkiye Hayali” kitabında “…İtiraz etmeden hayal kurulmaz. Var olanla yetinmeyenler, var olanı eleştirenler kurar hayali. Biat ederek, statükoyu kutsayarak hayal kurulmaz. İtiraz etmeyi göze almadan ancak taklit eder, büyük hayal kuramazsınız.” diyor. Şair Yahya Kemal, Deniz Türküsü şiirini şöyle bitiriyor: “Yürü! Hür mâviliğin bittiği son hadde kadar / İnsan, âlemde hayâl ettiği müddetçe yaşar.”

Hayal kurmak beynimizin dinlenmesini ve yenilenmesini sağlar. Ancak hep hayal dünyasında gezinmek, gerçeklerden uzaklaşmak ise hastalık belirtisidir. Sağlıklı bir hayal gücü sayesinde önümüze çıkan sorunları inceler; mantıklı ve akılcı çözümler buluruz.

Hepimiz yaşadığımız köyü, kasabayı, kenti, ülkemizi yaşanılır hâle getirmek, derneğimizi, sendikamızı ve belediyemizi güçlendirmek ve daha ileriye götürmek için hayaller kurmalı, önümüze hedefler koymalıyız. Başarıya giden yol hayal kurmaktan ve bu hayalleri gerçekleştirmek için mücadele etmekten geçer.

Sizin hayaliniz nedir? Bunları gerçekleştirmek için neler yapıyorsunuz?

Bahattin Gemici

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.