Güney Osetya Rusya’nın parçası mı oluyor?

Güney Osetya Rusya’nın parçası mı oluyor?

ABONE OL
13:36 - 17/03/2024 13:36
Güney Osetya Rusya’nın parçası mı oluyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi ve aynı zamanda kendisini bağımsız bir devlet olarak niteleyen Güney Osetya, Rus yetkililerle Rusya’nın bir parçası olmayı tartışıyor.

Güney Osetya Parlamento Başkanı’nın Pazar günü Rus haber ajansı RIA aracılığıyla aktardığına göre, Gürcistan’dan ayrılan ve kendisini bağımsız bir devlet olarak niteleyen Güney Osetya bölgesi Rus yetkililerle Rusya’nın bir parçası olmayı tartışıyor.

Rusya, Rus birliklerinin 2008 yılında Gürcistan’ın Güney Osetya’yı geri alma girişimini beş günlük bir savaşla püskürtmesinin ardından, Güney Osetya’yı ve bir başka ayrılıkçı bölge olan Abhazya’yı 2008 yılında bağımsız devletler olarak tanıdı.

Ardından Venezuela, Nikaragua, Nauru ve Suriye de iki bölgenin bağımsızlığını tanıyan diğer ülkeler oldular.

Ancak Batı, Rusya’yı Gürcistan topraklarının beşte biri olan Abhazya ve Güney Osetya’yı fiilen ilhak etmekle suçladı ve Tiflis bu iki bölgeyi geri istiyor.

RIA, Güney Osetya Parlamento Başkanı Alan Alborov’un, Rusya’nın bir parçası olma konusunda bir referandum düzenlenmesi olasılığına ilişkin soruya verdiği yanıtta “Tüm bu konuları ikili ilişkilerimizi ve anlaşmalarımızı dikkate alarak Rusya ile yakın koordinasyon içinde görüşüyoruz” dediğini aktardı.

RIA’nın haberine göre Alborov, “Rusya Federasyonu ile birlikte, katılma fikrinde mutabakata vardığımızda, bunu yapacağız” dedi.

Güney Osetya, 1991-92 yıllarında binlerce kişinin öldüğü savaşta Gürcistan yönetiminden ayrıldı ve komşu Rusya bölgesi Kuzey Osetya ile yakın bağlarını sürdürüyor.

Güney Osetyalıların çoğunluğu etnik olarak Gürcülerden farklı ve Farsça ile yakın olan kendi dillerini konuşuyorlar.

Nüfusun neredeyse tamamı Rus pasaportunu ve para birimi olarak da Rus rublesini kullanıyorlar. Ekonomi de Rusya’ya bağımlı.

VOA tarafından geçilen Güney Osetya Rusya’nın parçası mı oluyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Güney Osetya Rusya’nın parçası mı oluyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Güney Osetya Rusya’nın parçası mı oluyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.