Güney Kıbrıs Suriyeli göçmen akınından şikayetçi

Güney Kıbrıs Suriyeli göçmen akınından şikayetçi

ABONE OL
15:26 - 03/04/2024 15:26
Güney Kıbrıs Suriyeli göçmen akınından şikayetçi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kıbrıs Rum Kesimi, adaya Lübnan üzerinden gelen çoğu Suriyeli mültecilerin akınını durdurabilmek için Avrupa Birliği’ne harekete geçmesi çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, adanın mülteci kabul kapasitesinin kırılma noktasında olduğu ifade edildi.

Son verilere göre Güney Kıbrıs’a havaların düzeldiği son dört günde en az 600 Suriyeli mültecinin botlarla ulaştığı ifade ediliyor. Lübnan’dan deniz yoluyla Kıbrıs adasına ulaşmanın yaklaşık 10 saat sürdüğü belirtiliyor.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Hristodulidis kabine toplantısında konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu neredeyse her gün yaşanan ciddi bir kriz” ifadelerini kullandı.

Resmi verilere göre, bu yılın başından itibaren 3 ayda Kıbrıs’a, 2 bin 4 mülteci ulaştı geçen yılın aynı döneminde bu sayı sadece 78 idi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristodulidis, Lübnan’da geçici başbakanlık görevini yürüten Necib Mikati’yle bir telefon görüşmesi yaptı ve Lübnan’ın göç sorununu kendilerine ihraç etmemeleri gerektiğini söylediğini aktardı.

Avrupa’nın geri kalanından izole olması nedeniyle geçmişte insan kaçakçıları tarafından göz ardı edilen Kıbrıs, özellikle Suriye’den gelenlerde bir artış gördü. Çünkü Kıbrıs diğer varış noktalarına kıyasla daha ucuz ve ulaşımı daha kolay. Adada giderek artan Suriyeli nüfus da göçmenler için çekici.

Kıbrıs Rum Yönetimi İçişleri Bakanı Konstantinos Yoannu yaptığı açıklamada, mültecilerden alınan bilgilere göre, insan kaçakçılarının Kıbrıs için 3 bin dolar, İtalya için 7 bin dolar ücret istediklerini söyledi.

Yoannu, “Durum giderek kötüleşiyor ve son birkaç gündür çürük teknelerle hayatlarını riske atan mültecilerin akınına maruz kalıyoruz ve tüm göstergeler bunun devam edeceği yönünde” dedi.

Yoannu, Lübnan-İsrail sınırında yaşanan gerginlikler nedeniyle Lübnanlı yetkililerin, kıyı şeridindeki göçü durdurmaya odaklanmayı bırakmasının, bu durumu daha da körüklediğini söyledi.

Kıbrıs uzun zamandır AB ülkelerine, Suriye’nin bazı bölgelerini güvenli ilan etmeleri ve böylece kaçan Suriyeliler’in geri dönüşünü kolaylaştırmaları çağrısında bulunuyor.

Yoannu ayrıca AB’nin Lübnan’a yapacağı yardımın göçmen akışının durdurulması şartına bağlanmasını istediğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Güney Kıbrıs Suriyeli göçmen akınından şikayetçi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Güney Kıbrıs Suriyeli göçmen akınından şikayetçi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Güney Kıbrıs Suriyeli göçmen akınından şikayetçi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.