Güney Afrika Mutasyonu ABD’de İlk Kez Görüldü 

Güney Afrika Mutasyonu ABD’de İlk Kez Görüldü 

ABONE OL
19:57 - 29/01/2021 19:57
Güney Afrika Mutasyonu ABD’de İlk Kez Görüldü 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Corona virüsünün Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyona uğramış yeni türü ilk kez Amerika’da da görüldü.

AP haber ajansına göre ilk kez Güney Afrika’da tespit edilen bu varyant, Güney Carolina eyaletindeki iki vakada görüldü. Yetkililer henüz tespit edilmemiş daha çok vaka olabileceğine hemen hemen kesin gözüyle baktıklarını söyledi. Bu varyantın daha hızlı bulaştığı ve aşının bu türe karşı daha az etkili olduğu kaygıları da gündemde.

Eyalette görülen iki vakanın farklı bölgelerde, birbiriyle bağlantısız iki yetişkin olduğu belirtildi. Güney Carolina eyaleti sağlık yetkilileri iki kişinin de seyahat geçmişi olmadığının altını çizdi.

Güney Carolina Tıp Fakültesi’nden salgın hastalık uzmanı Dr. Krutika Kuppalli, hastaların seyahat geçmişi olmamasının kaygı verici olduğunu, bunun ülke içinde henüz tespit edilmemiş daha fazla vaka olabileceğini gösterdiğini kaydetti.

Güney Carolina halk sağlığı başkan vekili Dr. Brannon Traxler ise yaptığı açıklamada ‘‘Bu varyantın ülkemize gelişi Corona virüsüyle mücadelenin bitmekten çok uzak olduğunu gösterdi’’ diye konuştu. Yetkili, aşılama çalışmaları devam etse de stokların yetersiz olduğunu hatırlattı ve önlemlere uyulması çağrısı yaptı.

Güney Carolina’da sağlık yetkilileri, Güney Afrika varyantının görüldüğü vakalardan birinin kıyı bölgesinde, diğerininse eyaletin kuzeydoğu ucunda bulunduğunu bildirdi.

Traxler, her iki vakaya da ayın ilk günlerinde test yapıldığını ve şu an her ikisinin de durumunun iyi olduğunu bildirdi, bu kişilerin artık bulaşıcı olmadıklarını kaydetti.

Güney Carolina’nın Cumhuriyetçi Valisi Henry McMaster sonbaharda bütün kısıtlamaları hafifletmişti. Sözcüsü Brian Symmes, Vali’nin eyalette tespit edilen varyant nedeniyle yeni kısıtlamalar ilan etmeyeceğini kaydetti.

McMaster Twitter’dan paylaştığı mesajda virüsün Güney Afrika varyantının eyalette görülmesinin paniğe neden olmaması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar virüslerin mutasyona uğramasına ve Corona virüsünün de çeşitli varyantlarının ortaya çıkmasına normal gözüyle bakıyor. Ancak uzmanlar daha hızlı yayılabildiği gerekçesiyle üç varyanta özellikle odaklanmış durumda. Virüsün diğer varyantları İngiltere ve Brezilya’da ortaya çıkmıştı.

Bazı eyaletler kısıtlamaları hafifletiyor

ABD’de salgın virüsün yeni türlerinin de ortaya çıkmasıyla hızla ilerlerken bazı eyaletlerde yerel yönetimler halk sağlığı kısıtlamalarının hafifletilmesi için uğraşıyor.

Aralarında Arizona, Michigan, Ohio, Maryland, Kentucky ve Indiana’nın da olduğu eyaletler valilerin acil durum kısıtlamalarını uygulama yetkilerini sınırlayacak yasa tasarılarının kabul edilmesi için baskı yapıyor. Wisconsin’de valinin maske zorunluluğunun kaldırılması için oylama yapılması bekleniyor.Pennsylvania’da ise eyalet meclisi üyeleri valinin acil durum yetkilerini elinden almak için bir anayasal değişiklik yapılması üzerinde çalışıyor.

Valiler ise kriz durumunda acil şekilde harekete geçebilmeleri gerektiğini savunuyor ve yetkilerine getirilecek sınırlamaların acil durumla mücadelede yavaşlamalarına neden olmsından endişe ediyor.

Öte yandan Nebraska eyaletinden sağlık yetkilileri, hastaneye yatma oranlarındaki düşüşün ardından yakında kapalı mekanlarda toplanma kısıtlamasının kaldırılabileceği haberini verdi.

Vaka sayısında azalma görülen diğer eyaletler de benzer şekilde kısıtlamaları hafifletiyor.

Yeni varyantların az da olsa aşının etkisini azalttığı sanılsa da koruma sınırlarının içinde kaldığı belirtiliyor. Yeni mutasyonların testlerde anlaşılmaması ve bazı tedavileri de etkisiz hale getirmesi de endişeye neden oluyor.

Şimdiye kadar 430 bin kişinin Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği ABD’de Joe Biden yönetimi ilk 100 günde 100-150 milyon aşı yapılmasını hedefliyor. ABD’nin günde 1 milyon 500 bin aşı uygulamasının mümkün olduğu kaydediliyor.

Bazı Avrupa ülkeleri virüsün yeni varyantlarını tespit edebilmek için genetik testler kullanıyor.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri, ABD’de virüsün İngiltere’de ortaya çıkan varyantının ABD’de en az 315 kişide ve en az 28 eyalette görüldüğünü açıklamıştı. Uzmanlar bu varyantın Mart ayına gelindiğinde ülkede baskın olan varyant haline gelebileceğini söylüyor. Bu varyant İngiltere ve ABD dışında 70 ülkede daha görüldü.

Brezilya’da ilk kez tespit edilen varyanta ise ABD’nin Minnesota kentinde bir vakada rastlandı. Bu kişinin yakın zamanda Brezilya’ya seyahat ettiği öğrenildi. Bu varyantın da altıdan fazla ülkede görüldüğü biliniyor.

Ekim ayında tespit edilen Güney Afrika varyantı ise şimdiye kadar 30 ülkede daha görüldü.

Novavax: ‘‘Aşının Güney Afrika mutasyonuna karşı koruma oranı yüzde 60’’

Novavax firmasıysa İngiltere’de yürüttüğü deneyin sonuçlarına göre geliştirdiği Corona virüsü aşısının koruyuculuk oranının yüzde 89,3 olduğunu ve virüsün İngiltere’de görülen mutasyonuna karşı da neredeyse bu ölçüde koruyucu olduğunu bildirdi.

Aşının Güney Afrika’da yapılan orta aşama deneylerinde ise virüsün bu ülkede ortaya çıkan varyantına karşı HIV taşımayan kişilerde aşının koruma oranının yüzde 60 olduğu belirtildi.

Novavax hisseleri açıklamanın ardından yüzde 34 arttı.

Novavax, şimdiden altı üretim noktasında Corona virüsü aşısını üretiyor ve depoluyor. Şirket açıklamasında yedi ülkede toplam sekiz fabrikada yılda 2 milyar doz üretim yapmayı hedeflediğini bildirdi.

Yapılan açıklamada bu verilerin nihai olmadığı ve acil durum onayına başvurmak için üç aya daha ihtiyaç duydukları belirtildi.

Açıklamada şirketin ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile İngiltere ve Güney Afrika’da yürütülen deneylerin ABD’de acil durum kullanım onayına başvurmak için yeterli olup olmayacağı konusunda görüşmelerin sürdüğü kaydedildi.

Joe Biden, Pazartesi günü ABD’ye Brezilya, İngiltere ve Güney Afrika’dan gelen yabancı yolculara seyahat kısıtlamaları açıklamıştı. Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri Amerikalılar’a seyahatten kaçınmalarını tavsiye ediyor.

VOA tarafından geçilen Güney Afrika Mutasyonu ABD’de İlk Kez Görüldü  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Güney Afrika Mutasyonu ABD’de İlk Kez Görüldü  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Güney Afrika Mutasyonu ABD’de İlk Kez Görüldü  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.