Geçici ateşkesin sona ermesiyle Gazze’de bilanço ağırlaşıyor

Geçici ateşkesin sona ermesiyle Gazze’de bilanço ağırlaşıyor

ABONE OL
12:43 - 02/12/2023 12:43
Geçici ateşkesin sona ermesiyle Gazze’de bilanço ağırlaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail Hamas arasındaki geçici ateşkes karşılıklı suçlamalarla sona ererken geçici ateşkesin sona ermesiyle çok sayıda Gazzeli yaşamını yitirdi. Gazzeliler bu sefer bölgenin batı kesimine ulaşmaya çalışıyor.

Bir haftalık ateşkesin uzatılmasına yönelik görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla Gazze’de çatışmalar yeniden başlarken arabulucular İsrail bombardımanlarının yeniden başlaması nedeniyle sürecin karışık bir durum aldığını belirtiyor.

Cumartesi günü ikinci güne yayılan çatışmalarda aralarında Anadolu Ajansı kameramanı Muntasır es-Savvaf’ın da aralarında olduğu yaklaşık 200 kişi İsrail hava saldırılarında hayatını kaybetti.

Cuma sabahın ilk saatlerinde ateşkes süresinin dolmasının ardından gökyüzüne dumanlar yayıldı. Güney Gazze’deki Han Yunus’un doğu bölgeleri yoğun bombardımana maruz kaldı. Mahalle sakinleri, daha batıya sığınmak için el arabalarına yüklenen eşyalarıyla yola çıktı.

İsrail, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin Gazze’de 200’den fazla hedefi vurduğunu söyledi. Cuma akşamı kıyı şeridindeki sağlık yetkilileri, İsrail saldırılarında 184 kişinin öldüğünü, en az 589 kişinin yaralandığını ve 20’den fazla evin vurulduğunu söyledi.

İsrailli yetkili: “Savaşırken de müzakere edebiliriz”

Çatışmanın tarafları, rehinelerin günlük olarak serbest bırakılmasına ilişkin şartları reddederek ateşkesin bozulmasından birbirini sorumlu tuttu.

BM yardım şefi Martin Griffiths, Gazze’deki çocuk, kadın ve erkeklerin “gidecek güvenli bir yerleri ve hayatta kalmak için çok az şeyleri” olduğunu söyledi.

24 Kasım’da başlayan çatışmasızlık iki kez uzatılmış ve İsrail, Hamas’ın her gün 10 rehineyi serbest bırakması halinde bunun devam edebileceğini söylemişti. Ancak kadınların, çocukların ve yabancı rehinelerin serbest bırakıldığı yedi günün ardından arabulucular daha fazlasını serbest bırakacak bir formül bulamadı.

İsrail, Hamas’ı elinde tuttuğu tüm kadınları serbest bırakmayı reddetmekle suçladı. Filistinli bir yetkili, anlaşmazlığın İsrailli kadın askerler yüzünden meydana geldiğini söylerken İsrailli bir yetkili de “Savaşırken de müzakere edebiliriz” ifadesini kullandı.

Katar müzakerelerin devam ettiğini açıkladı

Merkezi arabuluculuk rolü üstlenen Katar, İsrailliler ve Filistinlilerle ateşkesi yeniden tesis etmek için görüşmelerin sürdüğünü ancak İsrail’in Gazze’yi yeniden bombalamasının işleri karmaşık hale getirdiğini söyledi.

İsrail için bir başka çatışma noktası olan güney Lübnan’dan da can kayıpları haberi geldi.

Lübnanlı bir yetkili, İsrail bombardımanının Cuma günü üç kişiyi öldürdüğünü söyledi. Hamas’ın müttefiki olan İran destekli Lübnanlı grup Hizbullah, sınırdaki İsrail askeri mevzilerine çok sayıda saldırı düzenlediğini belirtti.

ABD, serbest bırakılacak rehinelerin yeni listesini oluşturmadığını söyleyerek yeniden başlayan çatışmalardan Hamas’ı sorumlu tuttu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Washington’un ateşkesi yeniden tesis etmek için diplomatik olarak çalıştığını söyledi.

“Sivillere zararı en aza indirmek için ABD İsrail birlikte çalışıyor”

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Mısır ile Refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye yapılan tüm yardım dağıtımını durdurduğunu söyledi.

İsrail’in Filistinlilerle sivil koordinasyonunu sağlayan kuruluş COGAT, ateşkes kapsamında mutabakata varılan yardımın durdurulduğunu ancak Washington’un talebi üzerine su, yiyecek ve tıbbi malzeme taşıyan “düzinelerce” kamyonun bölgeye ulaştığını söyledi.

Üst düzey bir ABD’li yetkili, ABD’nin güney Gazze’ye yapılacak herhangi bir askeri operasyonda sivillere verilecek zararı en aza indirmek için İsrail ile bir plan üzerinde çalıştığını söyledi.

Son can kaybı haberlerine rağmen Washington’da bir İsrailli yetkili, İsrail’in “çatışmasızlık mekanizması” kullanarak sivillere verilen zararı azaltmak için ABD ve BM ile birlikte çalıştığını söyledi.

VOA tarafından geçilen Geçici ateşkesin sona ermesiyle Gazze’de bilanço ağırlaşıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Geçici ateşkesin sona ermesiyle Gazze’de bilanço ağırlaşıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Geçici ateşkesin sona ermesiyle Gazze’de bilanço ağırlaşıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.