Gazze’nin merkezinde çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Noel saldırıları nedeniyle BM alarmda

Gazze’nin merkezinde çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Noel saldırıları nedeniyle BM alarmda

ABONE OL
20:24 - 26/12/2023 20:24
Gazze’nin merkezinde çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Noel saldırıları nedeniyle BM alarmda
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail, Salı günü, Gazze’nin merkezine yeni hava saldırıları düzenlerken Birleşmiş Milletler (BM), Noel arifesinden bu yana bölgenin bir bölümünde 100’den fazla Filistinli’nin ölümüne neden olan İsrail saldırılarının yoğunlaşmasından endişe duyduğunu açıkladı.

Noel’e yakın günlerde, özellikle Gazze Şeridi’ni ikiye bölen mevsimlik su yolunun hemen güneyindeki merkezi bir bölgedeki saldırılarda artış görüldü. İsrail askerleri sivillere bölgeyi terk etmeleri talimatı verdi. Ancak sivillerin birçoğu gidecek güvenli bir yer kalmadığını söylüyor.

BM İnsan Hakları Dairesi Sözcüsü Seif Magango, “İsrail güçlerinin, Noel arifesinden bu yana 100’den fazla Filistinli’nin hayatına mal olan Gazze’nin merkezine yönelik bombardımana devam etmesinden ciddi endişe duyuyoruz” dedi.

Magango, “İsrail güçleri sivilleri korumak için mevcut tüm tedbirleri almalıdır. Uyarılar ve tahliye emirleri, İsrail’i uluslararası insani hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmekten muaf tutmaz” şeklinde konuştu.

İsrail, 11 haftadır devam eden savaşta, ateşkes için yapılan küresel çağrılara ve çatışmanın ABD ve İran’a bağlı güçlerin bölgenin başka yerlerinde birbirlerine saldırmasıyla yayılabileceğine dair yeni endişelere rağmen Hamas’ı yok etme hedefini sürdürmeye kararlı.

Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail saldırılarında yaklaşık 21 bin kişinin öldüğünün doğrulandığını ve binlerce kişinin de enkaz altında olmasından korkulduğunu söyledi. Bölgedeki 2 milyon 300 bin kişinin neredeyse tamamı, çoğu birkaç kez olmak üzere evlerini ve bulundukları yerleri terk etmek zorunda kaldı.

Aralık ayı başında ateşkesin bozulmasından bu yana İsrail, kara harekatını Gazze’nin kuzey yarısından başlayarak tüm bölgeyi kapsayacak şekilde genişletti.

Son günlerde, yüz binlerce yerinden edilmiş sivili barındıran güney ve orta bölgeler, savaş alanına dönmüşken kuzeydeki çatışmalar, her zamanki gibi yoğun bir şekilde devam ediyor.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki en büyük sağlık merkezi olan Han Yunus’taki Nasır Hastanesi’nde sağlık görevlileri, İsrail’in gece düzenlediği iki ayrı hava saldırısında 10 Filistinli’nin öldüğünü açıkladı.

“Evin içinde yerinden edilmiş insanlar vardı, 20’den fazla kişi, çocuklar ve kadınlar. Bazı çocukları kurtarmayı başardık ama geri kalanlar hayatını kaybetti” diyen Han Yunus sakini Salah Şaat, Pazartesi günü gün batımında düzenlenen hava saldırısı sonrasında yaşadıklarını anlattı.

Washington yönetimi son haftalarda, İsrail’e Gazze savaşını tam kapsamlı bir askeri saldırıdan Hamas liderlerine yönelik daha nokta hedefli bir operasyona indirgemesi için açıkça baskı yapıyor. Ancak İsrail, Hamas tamamen yok edilene kadar savaşmayı bırakmayacağını söylüyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Pazartesi günü Gazze’deki birlikleri ziyaretinden sonra milletvekilleriyle yaptığı toplantıda bu konuyu yeniden vurguladı.

Netanyahu, “Durmayacağız. Savaş sonuna kadar devam edecek, biz bitirene kadar, daha az değil” dedi.

Netanyahu’nun danışmanı Mark Regev de Salı günü CNN’e verdiği demeçte, 2007’den bu yana Gazze’yi yöneten Hamas’ın yok edilmesinin “hem İsrailliler hem de Filistinliler için daha iyi bir geleceğin ön koşulu” olduğunu söyledi.

Regev, “Hamas’ı yok etmeden askerden arındırılmış ve radikalizmden arındırılmış bir Gazze’ye sahip olamazsınız. Hamas’tan kurtulmadan Gazze’yi yeniden inşa edemezsiniz, insanların hayatlarını yeniden kuramazsınız” şeklinde konuştu.

Irak ve Suriye’deki ABD kuvvetlerine saldırılar

Bölgenin başka yerlerindeyse ABD güçleri, Washington’un İsrail’i desteklemesi nedeniyle Irak ve Suriye’de İran destekli militanların saldırısına uğradı.

Son çatışmada, İran’a bağlı militanlar tarafından Erbil’deki bir ABD üssüne düzenlenen insansız hava aracı saldırısında iki ABD askeri yaralandı. ABD askerlerinden birinin durumunun kritik olduğunun açıklanmasının ardından ABD ordusu Pazartesi günü Irak’ta misilleme hava saldırıları düzenledi.

ABD ordusu, hava saldırılarında “bir dizi Kataib Hizbullah militanının” öldürüldüğünü açıkladı.

Öte yandan İran’a bağlı Yemen’deki Husi direnişçilerinin dünyanın en işlek nakliye yollarından biri olan Kızıldeniz’in girişinde, İsrail’le bağlantılı olduğunu söylediği gemilere saldırdığı ve Yemen kıyılarında, gemilerin yakınında yeni patlamalar olduğuna dair haberler geldi.

Pazartesi günü, İsrail’in düzenlediği bir hava saldırısında Suriye’de İran Devrim Muhafızlarının üst düzey bir lideri öldürüldü.

İsrail’den Salı günü yapılan açıklamada, Lübnan’dan bir kiliseye atılan tanksavar füzeleri nedeniyle dokuz İsrail askeri ve bir sivilin yaralandığı ve bunun üzerine Hizbullah hedeflerine misilleme hava saldırıları düzenlendiği bildirildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant milletvekillerine yaptığı açıklamada, İran destekli militanların aktif olduğu bölgelere değindi ve “Çok cepheli bir savaşın içindeyiz ve yedi cepheden saldırıya uğruyoruz: Gazze, Lübnan, Suriye, Yahudiye ve Samarya (Batı Şeria), Irak, Yemen ve İran” dedi.

Gallant, “Bu harekat alanlarından altısına çoktan yanıt verdik ve eyleme geçtik” dedi, ancak İsrail’in henüz harekete geçmediği bölgeleri belirtmedi.

VOA tarafından geçilen Gazze’nin merkezinde çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Noel saldırıları nedeniyle BM alarmda haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’nin merkezinde çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Noel saldırıları nedeniyle BM alarmda haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’nin merkezinde çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Noel saldırıları nedeniyle BM alarmda haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.