“Gazze’deki rehineler Cuma gününden önce serbest bırakılmayacak”

“Gazze’deki rehineler Cuma gününden önce serbest bırakılmayacak”

ABONE OL
15:34 - 23/11/2023 15:34
“Gazze’deki rehineler Cuma gününden önce serbest bırakılmayacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ulusal güvenlik danışmanı ve ABD’li yetkililer, İsrail ile Filistinli Hamas militanları arasındaki geçici ateşkes kapsamında rehinelerin serbest bırakılmasının 24 Kasım Cuma gününden önce gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Gelişme, kimi rehine yakınlarının tutsakların Perşembe günü serbest bırakılacağı yönündeki umutlarını boşa çıkardı.

İsrail ve Hamas 22 Kasım Çarşamba günü erken saatlerde Gazze’de en az dört gün süreyle ateşkes yapılması, insani yardımların girişine izin verilmesi ve İsrail’de hapiste tutulan en az 150 Filistinli karşılığında Gazze’de Hamas’ın elindeki en az 50 rehinenin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de esir aldığı rehinelerin serbest bırakılma ve ateşkesin başlama saati henüz resmi olarak açıklanmadı. Mısırlı bir güvenlik kaynağı, arabulucuların Perşembe günü sabah saat 10’da bir başlamayı talep ettiğini söyledi.

Ateşkes müzakerelerinde arabuluculuk yapan Katar’ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid bin Muhammed El Ensari, ateşkesin başlangıcına ilişkin açıklamanın bugün, önümüzdeki birkaç saat içinde yapılabileceğini söyledi.

“Cuma sabahı başlayacağını umuyoruz”

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada “Rehinelerimizin serbest bırakılmasına ilişkin müzakereler ilerliyor” bilgisini veren İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, “Serbest bırakma işleminin başlaması taraflar arasındaki ilk anlaşmaya göre gerçekleşecek ve Cuma gününden önce olmayacak” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Adrienne Watson da, serbest bırakmaya ilişkin son lojistik ayrıntılar üzerinde çalışıldığını söyleyerek, “Bu yolda ilerliyor ve uygulamanın Cuma sabahı başlayacağını umuyoruz” dedi.

Bu sabah saatlerinde ise Gazze’deki çatışmaların sürdüğü bildirildi. Filistin medyası İsrail uçaklarının ve topçularının, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus şehrini en az iki dalga halinde vurduğunu ve 15 kişinin öldüğünü söyledi. Cibaliye ve Nuseyrat kampları da dahil olmak üzere Gazze’nin diğer bazı bölgelerine de saldırılar olduğu bildirildi.

İsrail, kuvvetlerinin geçtiğimiz gün 300’den fazla Hamas hedefine hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Reuters bu haberleri bağımsız olarak doğrulayamadı.

İsrail’de ordu, Gazze’den gelen roket ateşine karşı uyarı sirenlerinin sınıra yakın bölgelerde çaldığını söyledi. Herhangi bir hasar ya da yaralanma bildirilmedi.

Kan: “Anlaşma Hamas ve arabulucu Katar tarafından henüz imzalanmadı”

İsrail’in kamu yayıncısı Kan, kimliği açıklanmayan İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, anlaşmanın Hamas ve arabulucu Katar tarafından imzalanmaması nedeniyle ateşkeste 24 saatlik bir gecikme olduğunu bildirdi. Yetkili, anlaşmanın imzalandığında uygulanacağı konusunda iyimser olduklarını söyledi.

Kan, Başbakan Netanyahu’nun ofisinden bir kaynağı alıntıladığı haberinde “Medya dışında kimse yarın bir serbest bırakma olacağını söylemedi… Rehinelerin ailelerinin karşı karşıya olduğu belirsizlik nedeniyle Cuma gününden önce herhangi bir serbest bırakma planlanmadığını açıkça belirtmek zorundaydık” ifadesini kullandı.

İsrail medyası: “Hamas rehinelerin ismini paylaşmadı”

İsrail medyası da ismini vermediği yetkililere dayandırdığı haberlerinde, Hamas’la çatışmalara Cuma gününden önce ara verilmeyeceğini duyurdu. İsrail’in Ynet haber sitesi, İsrail’in Hamas tarafından serbest bırakılması planlanan rehinelerin isimlerini henüz almadığını bildirdi.

Hamas’ın İsrail’in güneyinde hükümeti şaşırtan ve İsraillileri şok eden saldırısından bu yana beş rehine sağ olarak kurtarıldı. İsrail, çoğu sivil bin 200 kişinin ve İslamcı silahlı kişiler tarafından rehin alınan farklı milletlerden yaklaşık 240 rehinenin öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail misilleme olarak Hamas yönetimindeki Gazze’yi kuşatma altına aldı ve acımasız bir bombardımana tabi tuttu. Bölgedeki sağlık yetkililerine göre, yaklaşık yüzde 40’ı çocuk olmak üzere 14 binden fazla Gazzeli öldürüldü.

“Hayatta olduklarını bilmeleri gerekiyor”

Netanyahu 22 Kasım Çarşamba günü geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında, anlaşmanın uygulanmasında olası bir gecikmeden bahsetmedi. Hanegbi’nin açıklaması basın toplantısından yaklaşık bir saat sonra yayınlandı.

“Eğer iyilerse, en azından hayatta olduklarını bilmemiz gerekiyor” diyen Gilad Korngold, İsrail ile Hamas arasındaki anlaşmadan sadece bir nebze teselli bulduğunu ve yakınlarından hala haber bekleyenler arasında olduğunu söyledi. Aralarında üç yaşındaki torununun da bulunduğu yedi aile üyesi rehin alınan Korngold, “Herkesin geri dönmesini istiyorum. Bu çok zor bir karar, ama bence önce çocuklar ve kadınlar olmalı. En kırılgan durumda olanlar onlar. Dışarı çıkmaları gerekiyor” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD’nin önümüzdeki birkaç gün içinde Gazze’ye büyük miktarlarda yardım ulaşmasını umduğunu da söyledi.

“Her gün 10 rehine”

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada 50 rehinenin dört gün içinde günde en az 10 rehine olmak üzere serbest bırakılacağı belirtildi. Her gün 10 rehine daha serbest bırakıldığı takdirde ateşkesin gün be gün uzatılabileceği belirtildi.

İsrail Adalet Bakanlığı serbest bırakılabilecek 300 Filistinli mahkûmun isimlerini içeren bir liste yayınladı.

Hamas, ilk 50 rehinenin İsrail’de tutuklu bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuk karşılığında serbest bırakılacağını söyledi. Hamas, yüzlerce kamyon insani yardım, tıbbi malzeme ve yakıtın Gazze’ye gireceğini, İsrail’in ise Gazze’nin güneyi üzerindeki tüm hava sortilerini durduracağını ve kuzeyde, günde altı saatlik uçuş yasağı süresini koruyacağını söyledi.

Yaklaşık yedi haftadır süren savaşın ilk ateşkes anlaşması Katar’ın arabuluculuğuyla sağlandı ve dünya hükümetleri tarafından Gazze Şeridi’ndeki sivillerin acılarını hafifletme şansı olarak görüldü.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in başkanı Catherine Russell 22 Kasım Çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada Gazze’nin “dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer” olduğunu söyledi. Russell, 7 Ekim’den bu yana 5 bin 300’den fazla Filistinli çocuğun öldürüldüğünün bildirildiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen “Gazze’deki rehineler Cuma gününden önce serbest bırakılmayacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze’deki rehineler Cuma gününden önce serbest bırakılmayacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze’deki rehineler Cuma gününden önce serbest bırakılmayacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.