“Gazze’de şimdiye kadar eşi görülmemiş sayıda sivil öldü” 

“Gazze’de şimdiye kadar eşi görülmemiş sayıda sivil öldü” 

ABONE OL
23:10 - 20/11/2023 23:10
“Gazze’de şimdiye kadar eşi görülmemiş sayıda sivil öldü” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, göreve geldiği günden bu yana dünyada yaşanan tüm savaş ve çatışmalardaki en fazla sivil can kaybının Gazze’de kaydedildiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, Yemen ve Suriye’deki çatışmalarda yüzlerce çocuğun öldüğünü hatırlatarak, Gazze’de yaşanan sivil can kayıpları arasındaysa binlerce çocuk olduğuna dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri, Hamas yönetimindeki Gazzeli sağlık yetkililerinin açıkladığı ve BM kurumları tarafından güvenilir kabul edilerek doğrulanan çocuk ölümleriyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Birkaç hafta içinde binlerce çocuğun öldürüldüğü gayet açık” diye konuştu.

Son raporlara göre, Gazze’de şimdiye kadar en az 13 bin sivilin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Guterres, “Hiçbir çatışmada benzeri görülmemiş bir sivil katliamına tanık oluyoruz’’ diye konuştu.

Guterres, Gazze’deki çatışmaların sonrasında bölgede olası gelişmelerle ilgili olarak da, “Bu trajediyi bir fırsata dönüştürebilmek önemli. Savaştan sonra kararlı ve geri dönülemez bir şekilde iki devletli çözüme doğru, çözüm yoluna doğru ilerlememiz gerekiyor. Savaştan sonra Gazze’de sorumluluk üstlenecek güçlendirilmiş bir Filistin Yönetimi’ne sahip olmak önemli” diye konuştu.

Guterres, insani ateşkes, insani yardıma sınırsız erişimin sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması, uluslararası hukuk ihlallerine son verilmesi ve sivillerin korunmasıyla birlikte çok önemli bir ilk adım atılabileceğine dikkat çekti.

“İki devletli çözüm için tüm taraflar bir araya gelmek zorunda”

BM Genel Sekreteri Guterres, Batı Şeria’yı yöneten, 2006 yılında Hamas tarafından Gazze’den çıkmaya zorlanan Filistin Yönetimi’nin, İsrail tanklarının topraklarında kaldığı sürece kontrolü açıkça ele alamayacağını belirterek, “Gazze’de çözümün BM himayesinde gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Farklı ülkelerin, farklı kuruluşların işbirliği yapacağı çok paydaşlı bir yaklaşıma ihtiyacımız var. İsrail için elbette güvenliğinin ana garantörü ABD’dir ancak Filistinliler için de komşular ve bölgedeki Arap ülkeleri hayati öneme sahiptir” dedi.

“Bu nedenle, tüm tarafların, herkesin biraraya gelerek, güçlendirilmiş bir Filistin Yönetimi’ne izin verecek bir geçiş için gerekli koşulları oluşturması gerekiyor” diyen Genel Sekreter, “Gazze’de sorumluluk üstlenmesi ve ardından buna dayanarak kararlı ve geri dönülemez bir şekilde iki yönlü bir çözüm yoluna doğru ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Büyük ölçüde uluslararası toplum tarafından oluşturulan ve benim defalarca ana hatlarını çizdiğim ilkelere dayanan bir iki devletli çözüm yolu olmalıdır’’ diye konuştu.

VOA tarafından geçilen “Gazze’de şimdiye kadar eşi görülmemiş sayıda sivil öldü”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze’de şimdiye kadar eşi görülmemiş sayıda sivil öldü”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze’de şimdiye kadar eşi görülmemiş sayıda sivil öldü”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.