Gazze’de ölen sivil sayısı 22 bini geçti, Hamas ve İsrail askerleri arasındaki çatışmalar sürüyor

Gazze’de ölen sivil sayısı 22 bini geçti, Hamas ve İsrail askerleri arasındaki çatışmalar sürüyor

ABONE OL
21:09 - 02/01/2024 21:09
Gazze’de ölen sivil sayısı 22 bini geçti, Hamas ve İsrail askerleri arasındaki çatışmalar sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta yaşayanların aktardığına göre İsrail kuvvetleri Salı günü bölgeye tank ve hava saldırıları düzenledi. İsrail kara kuvvetleri ve Hamas militanları Gazze’nin başka bölgelerinde de çatışmaya devam etti.

İsrail, son bir günde Gazze’nin kuzeyinde onlarca militanın öldürüldüğünü bildirdi. İsrail tankları Gazze’nin merkezindeki El Bureyc mülteci kampının bazı kısımlarını tanklardan açtığı ateşle vurdu. Gazze’deki sağlık yetkililerine göre son 24 saatte 207 sivilin öldürülmesiyle çatışmaların başlamasından bu yana bölgede hayatını kaybeden sivil sayısı 22 bini geçti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, güneydeki operasyonların Han Yunus civarındaki tünel ağının üzerindeki bölgelere odaklandığını bildirdi.

Gallant, Han Yunus’un merkezindeki yoğun saldırıların süreceğini, bu bölgede rehinelerin de bulunduğunu aktardı.

Son çatışmalar, İsrail’in bazı askerlerini geri çekeceği açıklaması yaparak Hamas’a karşı yürütülen savaşın yeni bir aşamaya geçeceğinin sinyalini vermesinden sonra yaşandı.

İsrail ordusunun günlük brifinginde son bir gün içinde kuzeyde Gazze kent merkezindeki militanların ve Akdeniz kıyısı boyunca tam olarak yeri açıklanmayan bölgelerin hedef alındığı bildirildi.

Ordu açıklamasında, “Cebaliye bölgesinde askerler onlarca teröristi öldürdü, bunlar arasında patlayıcı düzenek yerleştirmeye çalışanlar, insansız hava aracı kumanda edenler ve silahlı kişiler bulunuyor” denildi.

Ordu, İsrail askerlerinin Han Yunus’ta ve El Bureyc mülteci kampında Birleşmiş Milletler’e ait bir okulda bulunan roket fırlatma noktalarını da imha ettiğini kaydetti.

Filistin Kızılayı, İsrail kuvvetlerinin Han Yunus’taki merkez binasını vurduğunu, buraya sığınan bazı kişilerin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını bildirdi.

Filistinli sağlık yetkilileri, Han Yunus’un merkezindeki bir evde sağlık ekiplerinin Salı sabahı İsrail’in düzenlediği hava saldırısında ölen iki kadının cesedini bulduğunu söyledi.

Sağlık yetkilileri, Gazze’nin kuzeyindeki El Nuseyrat mülteci kampına düzenlenen İsrail saldırısındaysa bir evde birkaç kişinin öldüğünü ya da yaralandığını bildirdi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Gazze’nin kuzeyinde 12 Hamas alayının etkisiz hale getirildiğini, bölgede bulunan 15 ila 18 bin militandan geriye sadece birkaç bin militan kaldığını, diğerlerinin güneye kaçtığını söyledi.

Tel Aviv’e roket atan Hamas ise 12 haftadır süren çatışmalara rağmen hala İsrail’i hedef alabileceğini ortaya koyuyor.

İsrail: “Soykırım suçlamalarına karşı kendimizi savunacağız”

İsrail, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin soykırım iddiasıyla açtığı dava kapsamında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne çıkacağını bildirdi

İsrail hükümetinden bir sözcü Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne çıkarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine soykırım suçlamasıyla açtığı davada kendini savunacağını bildirdi.

Güney Afrika, Cuma günü Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, mahkemenin İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü harekatta 1948 Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini açıklaması talep etmişti.

İsrail hükümeti sözcüsü Eylon Lely, “İsrail Devleti Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne çıkacak ve Güney Afrika’nın saçma kan iftirasını çürütecek” dedi.

Levy, “Güney Afrika liderleri, sizi temin ederiz ki tarih sizi yargılayacak, hem de hiç merhamet göstermeden” dedi.

Dünya Mahkemesi olarak da bilinen Uluslararası Ceza Mahkemesi, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları çözmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler makamı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’in soykırım yaptığı iddiasıyla ilgili davasının “temelsiz” olduğunu kaydetti.

İsrail’in sivillere yönelik zararın en aza indirgenmesi için aldığı bir dizi önlemi sıralayan Levy, “Hastanelerin, okulların, camilerin, evlerin ve BM tesislerinin içinden ve yeraltından çatışan” Hamas’ın, çıkardığı savaşın tüm ahlaki sorumluluğunu taşıdığını söyledi.

Levy, Güney Afrika’nın Hamas’ın İsrailliler’e yönelik suçlarının da ortağı olduğunu belirtti, ancak ayrıntı vermedi.

Ankete göre Gazze savaşı sonrasında İsrailliler’in sadece yüzde 15’i Netanyahu’nun görevde kalmasını istiyor

Sonuçları Salı günü açıklanan yeni bir kamuoyu yoklaması, Gazze’de Hamas’a karşı yürütülen savaş sona erdikten sonra İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun görevde kalmaya devam etmesini isteyen İsrailliler’in oranının sadece yüzde 15 olduğunu ortaya koydu. Ancak anket aynı zamanda İsrail kamuoyunda Netanyahu’nun Gazze’deki militanları yok etme stratejisine verilen desteğin çok daha yüksek olduğunu gösterdi.

Netanyahu, yoğun askeri baskının Hamas’ın elinde kalan 129 rehinenin de serbest bırakılması açısından hayati önem taşıdığını kaydetmişti.

İsrail Demokrasi Enstitüsü’nün yaptığı ankete göre katılımcıların yüzde 56’sı, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamanın en iyi yolunun askeri operasyonlar olduğunu düşünüyor. Yüzde 24’lük bir kesim ise İsrail hapishanelerinde tutulan binlerce Filistinli’nin rehinler karşılığında salıverilmesinin en iyi yöntem olacağı görüşünde.

Ancak anket, savaş sona erdikten sonra Netanyahu”nun hala İsrail Başbakanı olarak iktidarda kalmasını destekleyenlerin oranının sadece yüzde 15 olduğunu ortaya koyuyor. Netanyahu’nun siyasi rakibi ve savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ise anket katılımcılarının yüzde 23’ünün desteğini aldı. Katılımcıların yüzde 30’u ise tercih ettikleri herhangi bir siyasi lider ismi belirtmedi.

İsrail Demokrasi Enstitüsü, 25-28 Aralık tarihleri arasında 746 katılımcıyla yapılan anketin doğruluk oranının yüzde 95 olduğunu kaydetti. Kurumun Aralık ayında yaptığı bir başka anketten ise İsrailliler’in yüzde 69’unun savaş biter bitmez seçim yapılması gerektiğini düşündüğü sonucu çıkmıştı.

VOA tarafından geçilen Gazze’de ölen sivil sayısı 22 bini geçti, Hamas ve İsrail askerleri arasındaki çatışmalar sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’de ölen sivil sayısı 22 bini geçti, Hamas ve İsrail askerleri arasındaki çatışmalar sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’de ölen sivil sayısı 22 bini geçti, Hamas ve İsrail askerleri arasındaki çatışmalar sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.