Gazze’de ateşkesin uzatılmasıyla daha fazla rehine ve tutuklunun serbest bırakılması bekleniyor

Gazze’de ateşkesin uzatılmasıyla daha fazla rehine ve tutuklunun serbest bırakılması bekleniyor

ABONE OL
16:37 - 28/11/2023 16:37
Gazze’de ateşkesin uzatılmasıyla daha fazla rehine ve tutuklunun serbest bırakılması bekleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze Şeridi’ndeki İsrail-Hamas ateşkesi beşinci gününe girerken, anlaşmada belirtilen İsrailli rehinelerin ve tutuklu Filistinlilerin serbest bırakılması tamamlandı. Çatışmalara verilen aranın iki gün uzatılmasıyla iki taraftan daha fazla rehine ve tutuklunun serbest bırakması bekleniyor.

İsrail’in verdiği rakamlara göre Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve 1200 kişinin ölümüne yol açan saldırı sırasında yaklaşık 240 kişiyi rehin alması sonrasında İsrail, misilleme olarak kıyı bölgesini bombalamış ve kuzeyde kara harekatı başlatmıştı.

İsrail, dün 11 İsraillinin Gazze Şeridi’nden ülkeye döndüğünü ve Hamas’ın ateşkes kapsamında 24 Kasım’dan bu yana serbest bıraktığı İsrailli ve yabancı toplam rehine sayısının 69’a ulaştığını açıkladı. Bu rehinelerin 51’i İsrailli, 18’i ise yabancı.

Beyaz Saray ve Katarlı müzakereciler dün yaptıkları açıklamada, bugün TSİ 07.00’da sona eren dört günlük çatışmasızlık süresinin iki gün daha uzatıldığını duyurdu.

Her 10 İsrailli rehine karşılığında bir gün uzatma

İsrail ateşkesin uzatılmasına yönelik herhangi bir anlaşma hakkında doğrudan yorum yapmadı. Ancak başbakanlıktan yapılan açıklamada, hükümetin ek İsrailli rehinelerin serbest bırakılması halinde serbest bırakılması muhtemel Filistinliler listesine 50 kadın mahkumun eklenmesini onayladığı ima edildi.

İsrail daha önce, serbest bırakılan her 10 rehine için ateşkesi bir gün uzatacağını ve böylece savaşa biraz ara vereceğini açıklamıştı.
İsrail Ordu Radyosu’nun İsrail başbakanlık ofisine dayandırdığı haberine göre, İsrail hükümeti bugün serbest bırakılması beklenen rehinelerin listesini aldı.

Axios haber sitesi, listede 10 rehinenin bulunduğunu bildirdi. Başbakanlık ofisinden konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
Hapishane dışında çatışmalar

İsrail Cezaevi Servisi dün, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Ofer cezaevinden ve Kudüs’teki bir gözaltı merkezinden 33 Filistinli tutuklunun serbest bırakıldığını ve 24 Kasım’dan bu yana serbest bırakılan toplam Filistinli sayısının 150’ye ulaştığını açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin, mahkumların serbest bırakılmasını beklemek üzere Ofer Hapishanesi’nin dışında toplanan kimi Filistinlilerle çatıştığını bildirdi.

Göstericilerden bazıları Hamas ve bir diğer Filistinli militan grup İslami Cihat’ın bayrağını taşıyordu. Bakanlık bölgede bir Filistinlinin öldürüldüğünü ancak bu kişinin çatışmalara katılıp katılmadığının bilinmediğini söyledi. Filistin medyası bu kişinin vurularak öldürüldüğünü bildirdi. İsrail olayla ilgili henüz bir yorum yapmadı.

BM’ye göre nüfusun yüzde 80’i yer değiştirdi

Sırasıyla 16 ve 12 yaşındaki akrabaları Sahar Calderon ve Erez Calderon’un dün salınmasının sevinciyle konuşan Ido Dan, çocukların hala serbest bırakılmayan babaları Ofer için endişe duyduklarını dile getirdi.

Dan, “Sahar ve Erez’in akıbetleri hakkında sonsuz endişe duyarken, birdenbire rahatlamak ve sevinmek çok kolay değil. Serbest bırakılmaları heyecan ve umut verici ama henüz çok genç yaşta dayanılmaz bir deneyim yaşayan çocuklar için zorlu rehabilitasyon sürecinin başlangıcı” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bu hafta İsrail, Batı Şeria ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ederek Gazze’ye yardım akışının sürdürülmesi ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasının yanısıra ABD’nin Gazze’nin geleceği ve bağımsız bir Filistin devletine duyulan ihtiyaç konusundaki ilkelerini görüşeceğini açıkladı.

İlk ateşkes anlaşması, sivil halkın gıda, yakıt, içme suyu ve ilaç sıkıntısı çektiği Gazze’ye daha fazla yardım kamyonunun girmesine izin veriyordu. Birleşmiş Milletler’e göre bölgedeki 2,3 milyon nüfusun tahminen 1,8 milyonu ülke içinde yerinden edilmiş durumda.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, uzatma kararını “umut ve insanlığa bir bakış” olarak nitelendirirken, Gazze’nin yardım ihtiyaçlarının karşılanması için iki günün yeterli olmadığını söyledi.

İsrail 7 Ekim’deki saldırıya karşılık olarak Gazze Şeridi’ni bombalamış ve kuzeyde kara harekatı başlatmıştı. Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki yetkililer, 15 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü ve yüz binlerce kişinin de yerinden edildiğini belirtiyor.

VOA tarafından geçilen Gazze’de ateşkesin uzatılmasıyla daha fazla rehine ve tutuklunun serbest bırakılması bekleniyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’de ateşkesin uzatılmasıyla daha fazla rehine ve tutuklunun serbest bırakılması bekleniyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’de ateşkesin uzatılmasıyla daha fazla rehine ve tutuklunun serbest bırakılması bekleniyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.