Gazze’de 4 günlük geçici ateşkes 2 gün daha uzatıldı

Gazze’de 4 günlük geçici ateşkes 2 gün daha uzatıldı

ABONE OL
22:11 - 27/11/2023 22:11
Gazze’de 4 günlük geçici ateşkes 2 gün daha uzatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Katar Dışişleri Bakanlığı, Gazze’deki geçici ateşkesin iki gün daha uzatıldığını duyurdu. Bakanlık sözcüsü sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada “Gazze Şeridi’ndeki insani ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldı” dedi.

Hamas da iki taraf arasındaki dolaylı görüşmelere arabulucu olan Katar ve Mısır’la ateşkesin iki gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Reuters haber ajansı ile telefon görüşmesi yapan bir Hamas yetkilisi, “Katar ve Mısır’daki kardeşlerimizle geçici insani ateşkesin önceki ateşkesle aynı koşullarda iki gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya varıldı” dedi.

İsrailli yetkiliden Biden’a teşekkür

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun kıdemli danışmanlarından Mark Regev de ateşkesin uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve anlaşma uyarınca Hamas’ın her gün 10 rehineyi serbest bırakacağını doğruladı.

Regev’e göre, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin iki gün uzatılması, rehinelerin bugün planlanan serbest bırakılmaları gerçekleşmeden, yürürlüğe girmeyecek.

Gelecek iki gün içinde serbest bırakılacak rehinelerin kadın ve çocuklardan oluşacağına inandığını söyleyen Regev, ABD Başkanı Joe Biden’ı, anlaşmanın koşullarının düzenlenmesine yardımcı olduğu için övdü.

Netanyahu’nun danışmanı, “Bunlar Başkan Biden’ın yardımıyla müzakere edildi ve kendisine çabalarını ve ofisini bu düzenlemelerin arkasına koyduğu için teşekkür ediyoruz. Onun katkısı olmadan bu anlaşmaya varabileceğimizi sanmıyorum” dedi.

ABD yönetimi memnun

Beyaz Saray, Gazze’deki insani duraklamanın uzatılmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Günlük basın brifinginde konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcülerinden John Kirby, “Elbette bu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette duraklamanın daha da uzatılmasını umuyoruz. Bu uzatma, Hamas’ın rehineleri serbest bırakmaya devam etmesine bağlı olacak” dedi.

Kirby, İsrail’e yardımın koşullandırılmasının değerli bir düşünce olduğunu ancak ABD Başkanı Joe Biden’ın yaklaşımının işe yaradığına inandığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden dün, Hamas’ın aralarında 4 yaşındaki Amerikan vatandaşı bir kız çocuğunun da bulunduğu 17 kişiyi daha serbest bırakmasının ardından, geçici ateşkesin rehineler serbest bırakıldığı sürece devam etmesini umduğunu söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden dün gazetecilere verdiği demeçte, “Benim ve bizim amacımız, daha fazla rehinenin serbest bırakıldığını görmeye devam edebilmemiz ve Gazze’deki ihtiyaç sahiplerine daha fazla insani yardım ulaştırabilmemiz için bu duraklamanın devam etmesini sağlamak” demişti.

Hamas da, İsrail tarafından serbest bırakılan Filistinli tutukluların sayısını arttırmak için ciddi çaba gösterilmesi halinde, bugün son gününe giren ateşkesi uzatmak istediğini bildirmişti.

Pazar günü, İsrail tarafından serbest bırakılan 39 Filistinli genç mahkumla birlikte ateşkesin başlamasından bu yana serbest bırakılan toplam mahkum sayısı 117’ye ulaştı.

Hamas 13 İsrailli, üç Taylandlı ve bir Rus vatandaşını teslim ettiğini açıklarken, Uluslararası Kızılhaç Komitesi de Pazar günü bu kişilerin Gazze’den başarıyla nakledildiğini doğruladı.

Biden: “Abigail’in yaşadıkları akıl almaz”

Biden dünkü açıklamasında, 4 yaşındaki rehine Abigail Edan’ın 7 Ekim’de Hamas militanlarının İsrail’e saldırısı sırasında anne ve babasının öldürülmesine tanık olduğunu ve o tarihten bu yana rehin tutulduğunu söyledi.

İsrail televizyonu Kanal 13, Abigail’in kontroller için hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Büyükbabası Carmel Edan Reuters’a yaptığı açıklamada, Abigail’in geri getirildiğine inanamadığını söyledi ve Biden’a sunduğu tüm yardımlar için teşekkür etti.

Geçen hafta kabul edilen dört günlük ateşkes, Hamas’ın 1200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 240 rehineyi Gazze’ye geri götürmesinden bu yana geçen yedi hafta içinde çatışmaların ilk kez durması anlamına geliyordu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Pazar günü yaptığı açıklamada Biden ile rehinelerin serbest bırakılması konusunu konuştuğunu ve her ilave günde 10 esirin serbest bırakılması halinde geçici ateşkesin uzatılmasını memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Ancak Netanyahu, Biden’a ateşkesin sonunda “hedeflerimize ulaşmak için tüm gücümüzle geri döneceğiz” dediğini de söyledi, “Hamas’ın ortadan kaldırılması, Gazze’nin eski haline dönmemesinin sağlanması ve tabii ki tüm rehinelerimizin serbest bırakılması önceliğimiz” dedi.

“Özgür olduğuma inanamıyorum”

Filistin haber ajansı WAFA’ya göre Filistinliler serbest bırakılan tutukluları Ramallah’ta sevinç gösterileriyle karşıladı.

Pazar günü serbest bırakılan tutuklulardan biri olan 17 yaşındaki Ömer Abdullah El Haj, dış dünyada olup bitenlerden haberdar edilmediğini söyledi.

Reuters’e verdiği demeçte “Şu anda özgür olduğuma inanamıyorum ama sevincim yarım çünkü hala hapiste olan kardeşlerimiz var ve bir de Gazze’yle ilgili öğrenmek zorunda olduğum haberler var” dedi.

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin serbest bırakılan son üç Taylandlı rehinenin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı rehin tutulan diğer 15 Taylandlının serbest bırakılması için çabaların devam edeceğini söyledi.

Pazar günü serbest bırakılan rehineler, Cumartesi günü 13 İsrailli ve dört yabancının serbest bırakılmasının ardından geldi. Hamas ateşkesin ilk günü olan Cuma günü 24 rehineyi serbest bırakmıştı. Filistinli bir kaynak 100 kadar rehinenin serbest kalabileceğini söyledi.

Sağlık görevlileri ve yerel kaynaklar, İsrail güçlerinin Cumartesi günü geç saatlerde ve Pazar günü erken saatlerde aralarında iki çocuk ve en az bir silahlı saldırganın da bulunduğu yedi Filistinliyi öldürdüğü Batı Şeria’da da şiddetin alevlendiğini söyledi.

“İnsanlar saldırılara verilen aranın devam etmeyeceğinden çok korkuyor”

Anlaşma, Hamas’ın silahlı kanadının Cumartesi günü İsrail’in yardım kamyonlarının Gazze’nin kuzeyine girmesine izin verme taahhüdü de dahil olmak üzere tüm ateşkes koşullarını yerine getirene kadar rehinelerin serbest bırakılmasını ertelediğini açıklamasıyla en büyük tehdidi yaşadı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Katarlı diplomatlar yardımların bölgeye girişini ve teslimini denetlemek üzere Gazze’de bulunuyor.

Gazze’nin kuzeyine giden insani yardım konvoyunda yer alan bir BM yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada yardım gruplarının bir aydan uzun bir süredir yapılan en büyük sevkiyatı gerçekleştirme yolunda ilerlediğini söyledi ve zayıf, cılız insanların su gelir gelmez susuzluklarını giderdiklerini anlattı.

BM Çocuklara Yardım Fonu’ndan James Elder Gazze’den döndükten sonra Reuters’a yaptığı açıklamada, “İnsanlar çok çaresiz ve yetişkinlerin gözlerinden yemek yemediklerini görebiliyorsunuz” dedi.

Yardımlar kuzeye doğru akarken bile Elder, dört günlük ateşkesin uzatılmaması halinde İsrail bombardımanlarının yeniden başlamasından korkan yüzlerce Gazzelinin diğer yöne doğru gittiğini gördüğünü söyledi. Elder, “İnsanlar saldırılara verilen aranın devam etmeyeceğinden çok korkuyor” dedi.

VOA tarafından geçilen Gazze’de 4 günlük geçici ateşkes 2 gün daha uzatıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’de 4 günlük geçici ateşkes 2 gün daha uzatıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’de 4 günlük geçici ateşkes 2 gün daha uzatıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.