“Gazze Yardımı Hamas’ı Güçlendirmez Zayıflatabilir” 

“Gazze Yardımı Hamas’ı Güçlendirmez Zayıflatabilir” 

ABONE OL
20:51 - 25/05/2021 20:51
“Gazze Yardımı Hamas’ı Güçlendirmez Zayıflatabilir” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ortadoğu’da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail ve Filistinli yetkililerle yaptığı temasların ardından düzenlediği basın toplantısında görüşmelerinin verimli geçtiğini söyledi.

Blinken Kudüs’te düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin amacının Gazzeliler dahil olmak üzere Filistin halkına gerçek bir fırsat ve yeni bir iyimserlik hissi vermek olduğunu; Gazze halkı için yeniden inşa çabaları ve yardımın Hamas’ı güçlendirmeyeceğini, aksine zayıflatabileceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı, tüm taraflardan İsrail-Filistin çatışmasını ateşleyen ve sorunun kökeninde yatan koşullara çözüm getirilmesi gerektiği yönünde bir anlayışın olduğunu ifade etti.

Blinken hem İsrail hem de Filistin tarafında liderlerin halkların hayatlarında gerçek iyileştirmeler yapmaları gerektiğinin de altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Blinken Kudüs’teki konsolosluğun yeniden açılması konusunda da, bu konsolosluğun Filistinliler’le diyalogun sağlanması açısından önemli bir platform olduğunu dile getirdi.

Blinken, ABD’nin her iki taraftan da çatışmaları tetikleme ve iki devletli çözüm olasılığına zarar verme riski taşıyan adımlara karşı olduğunu vurguladı.

Filistinliler’e yardım açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Filistinliler’e yardım için Kongre’den 75 milyon dolar kaynak isteyeceğini söyledi. Blinken Gazze’ye 5,5 milyon dolarlık acil yardımın sağlanacağını, 32 milyon dolarlık kaynağın da Birleşmiş Milletler’e verileceğini belirtti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve daha sonra da Filistin lideri Mahmud Abbas’la görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze’deki insani durumun iyileştirilmesi için uluslararası desteğin alınmasına çalışacaklarını belirtti.

ABD’nin Filistinliler’e 1,5 milyon doz Corona aşısı tedarik edilmesi için uluslararası toplumla birlikte çalışacaklarının da altını çizdi.

ABD konsolosluğu yeniden açılacak

Dışişleri Bakanı Blinken, Washington’un Kudüs’teki ABD Konsolosluğu’nu yeniden açma sürecini de başlatacaklarını söyledi. Bir önceki başkan Donald Trump döneminde Filistinliler’le ilişkilerin seviyesi düşürülmüştü. Bu adımla birlikte ilişkilerin yeniden tesis edilmesi bekleniyor.

Kudüs’teki konsolosluk Filistinliler’le diplomatik ilişkilerden sorumlu olan özerk bir ofis olarak hizmet veriyordu. Ancak eski başkan Trump ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdığı sırada bu konsolosluğun faaliyetlerini sınırlandırıp İsrail Büyükelçisi’nin idaresine vermişti.

Trump’ın bu adımı Doğu Kudüs’ü gelecekte kurulacak Filistin devletinin başkenti olarak gören Filistinliler’in tepkisine yol açmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken konsolosluğun yeniden açılması konusunda bir tarih vermedi.

Blinken Mahmud Abbas’la yaptığı görüşmede, “ABD’nin Filistin Yönetimi ve Filistin halkıyla ilişkilerini yeniden inşa etme konusundaki taahhüdünün altını çizmek üzere buradayım” dedi.

“Hamas’ın yardımdan faydalanmaması için ortaklarımızla çalışacağız”

İsrail ve Hamas arasında 11 gün devam eden çatışmalarda ateşkesin sağlanmasının ardından bölgeye giden Blinken, “Çatışmalara dönülmesini engellemek için sorunun kökeninde yatan konulara ve zorluklara çözüm getirmek üzere oluşturulan alanı kullanmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bu da Gazze’deki insani duruma çözüm getirmek ve yeniden inşa etmekle başlar” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Gazze’ye yardım için uluslararası destek almak üzere çaba göstereceğini ve “Hamas’ın Gazze’ye yapılacak yeniden inşa yardımından faydalanmamasını sağlamak üzere ortaklarıyla birlikte çalışacağını” da ifade etti.

2006 yılından bu yana Gazze’de kontrolu elinde bulunduran ve İsrail’in var olma hakkını tanımayan Hamas ABD’nin terör örgütü listesinde yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “İsrailliler ve Filistinliler’in eşit olarak güvenli bir şekilde yaşamayı, aynı özgürlük imkan ve demokrasiden faydalanmayı, onurlu bir muamele görmeyi hak ettiklerini düşündüklerini” söyledi.

Netanyahu’dan Hamas’a uyarı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, son on yıldır kalıcı barış olasılığını engelleyen aynı engellerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. İsrail’de şahin bir yönetimin olması, Filistinliler arasındaki bölünmüşlük ve Kudüs’teki kutsal yerler konusunda yaşanan derin gerilimler bu zorluklardan bazıları.

İki yıl içinde dört kez seçime giden İsrail’de yolsuzluk soruşturmalarıyla da zor durumda kalan ve siyasi kariyeri tehlikeye giren Başbakan Netanyahu ise “operasyonu Hamas’a ağır bir darbe indirmeden erken sonlandırdığı” eleştirileriyle karşı karşıya.

Netanyahu, Hamas’ın ateşkesi bozması halinde çok güçlü bir karşılık verileceği uyarısında bulundu ve “Filistinliler İsrail’i bir Yahudi devleti olarak tanımadıkça barış olmayacağını” söyledi. Filistinlilerse bu söyleme İsrail’in kendi içindeki Filistin azınlığının haklarına zarar verdiği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Uluslararası toplumun desteklediği Filistin Yönetimi’nin başında bulunan ancak Gazze’de herhangi bir idari gücü bulunmayan Mahmud Abbas, El Fetih hareketinin hezimete uğrama ihtimali sebebiyle Filistin topraklarında 15 yıl sonra yapılması planlanan seçimleri ertelemişti.

Çoğu Filistinli Mahmud Abbas’ın bu adımı sebebiyle meşruiyetini kaybettiğini düşünüyor. Cuma günü Mescid’i Aksa’da toplanan kalabalık Filistin Yönetimi karşıtı Hamas yanlısı sloganlar atmıştı. Ancak Mahmud Abbas uluslararası toplum tarafından da Filistin halkının bir temsilcisi ve tıkanan barış sürecinde önemli bir ortak olarak görülüyor.

Mahmud Abbas’ın yönetiminde bulunan Filistin Kurtuluş Örgütü (PLO) İsrail’i uzun süre önce tanıdı. Filistin Yönetimi’nin de İsrail’le yakın güvenlik ilişkileri bulunuyor.

Blinken’ın temaslarında sırada Mısır ve Ürdün var

ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail ve Hamas arasında ateşkesin sağlanmasında arabuluculuk rolü üstlenen Mısır ve Kudüs’teki kutsal yerlerim hamisi konumunda olan Ürdün’de de temaslarda bulunacak.

Yaklaşık 2 milyon Filistinli’nin yaşadığı Gazze Hamas’ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana İsrail ve Mısır’ın ablukası altında. İsrail, Hamas’ın silah ithal etmemesi için ablukanın gerekli olduğunu savunuyor. Filistinliler ve insan hakları örgütleriyse bu ablukayı toplu bir cezalandırma olarak görüyor.

VOA tarafından geçilen “Gazze Yardımı Hamas’ı Güçlendirmez Zayıflatabilir”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Gazze Yardımı Hamas’ı Güçlendirmez Zayıflatabilir”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Gazze Yardımı Hamas’ı Güçlendirmez Zayıflatabilir”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.