Gazze tepkisi gölgesinde Beyaz Saray’da dar kapsamlı iftar

Gazze tepkisi gölgesinde Beyaz Saray’da dar kapsamlı iftar

ABONE OL
17:33 - 03/04/2024 17:33
Gazze tepkisi gölgesinde Beyaz Saray’da dar kapsamlı iftar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Beyaz Saray’da bir gelenek olan Ramazan etkinlikleri bu yıl Gazze’deki savaşın gölgesinde daha düşük profilli yapıldı. ABD’deki Müslüman toplum liderleriyle görüşen Başkan Biden dün akşam Beyaz Saray personelinin katıldığı dar kapsamlı bir iftara evsahipliği yaptı.

ABD’deki Müslüman toplumu, Gazze’deki savaşa ilişkin Biden yönetiminin politikası konusunda bir süredir tepkilerini dile getiriyordu ve bazı Müslüman gruplar Beyaz Saray’da düzenlenmesi olası Ramazan etkinliğine ya da iftara katılmak istemediklerini belirtmişti.

Başkan Biden Müslüman toplumunun liderleriyle biraraya geldi ve daha sonra da yönetimin üst düzey Müslüman yetkilileriyle dar kapsamlı bir iftara katıldı. İftar programına First Lady Jill Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eşi de katıldı.

Başkan Biden geçtiğimiz yıl Mayıs ayına denk gelen Ramazan ayının sonunda bir resepsiyona evsahipliği yapmış ve yaptığı konuşmada resepsiyona katılanlara “Burası sizin eviniz” sözleriyle seslenmişti.

Beyaz Saray’daki bu etkinliğe Müslüman Kongre üyesi Ilhan Omar ve Filistin kökenli Kongre üyesi Rashida Tlaib de katılmıştı. Her iki Kongre üyesi de şimdi Biden’ın Gazze politikasını eleştiren isimler.

ABD’de Müslüman gruplardan biri olan Emgage Action, Biden yönetiminin “İsrail’e koşulsuz askeri desteğini” gerekçe göstererek dün akşam yapılan iftara daveti geri çevirdiğini belirtti.

VOA’ya Salı günü konuyla ilgili yazılı bir açıklama gönderen bir Beyaz Saray yetkilisi, “Ramazan’da Müslüman toplumun onurlandırılması geleneğini devam ettiren Başkan Biden, Müslüman toplumu için önem taşıyan konuları görüşmek üzere Müslüman toplum liderleriyle görüşecek. Biden’a Başkan Yardımcısı Harris, yönetimden üst düzey Müslüman yetkililer ve Ulusal Güvenlik ekibi katılacak” demişti.

Beyaz Saray: “Müslüman liderler çalışma grubu toplantısı yapmayı tercih etti”

Önceki yılların aksine ABD’deki Müslüman toplumu liderleri Beyaz Saray iftar davetinde yer almadı.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean Pierre, liderlerin bunu tercih etmediğini ve bunun yerine bir çalışma grubu toplantısı talep ettiklerini söyledi.

Beyaz Saray’da Salı günü düzenlenen basın toplantısında VOA’nın konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan sözcü, “Önümüzdeki konuları görüşmek üzere bir fırsat olmasını sağlamak istediler. Biz de kulak verdik ve formatı onlardan geri bildirim alabilelim diye değiştirdik” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden göreve geldiğinden bu yana Beyaz Saray’da 1996’da eski Başkan Bill Clinton döneminde başlayan Müslüman toplumunun liderlerini ve temsilcilerini Ramazan’da ağırlama geleneğini sürdürdü.

Eski Başkan Donald Trump’ın görevde olduğu 2017 yılı haricinde hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat başkanlar ya Ramazan ayında ya da Ramzan ayının bitiminde iftar davetine evsahipliği yaptı.

Beyaz Saray’da önceki yıllarda düzenlenen Ramazan etkinliklerine çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin diplomatları da davet edilmişti. VOA’nın ulaştığı büyükelçilikler bu yıl kendilerine bir davetin gelmediğini belirtti.

Geçtiğimiz Perşembe günü sonuçları açıklanan Pew araştırmasına göre, Amerikalı Müslümanlar’ın yüzde 36’sı Biden’a olumlu bakıyor. Aynı ankete katılanların yalnızca yüzde 6’sı ABD’nin İsrailliler ve Filistinliler arasında doğru dengeyi sağladığı görüşünde.

ABD Başkanı Biden’ın Müslüman toplumu liderleriyle toplantısı Gazze’de sivillere yemek dağıtan sivil toplum kuruluşu World Central Kitchen’ın yedi çalışanının İsrail saldırısında hayatını kaybetmesinin ardına rastladı.

İspanyol kökenli Amerikalı şef Jose Andres’in kurucusu olduğu sivil toplum kuruluşu, Gazze’ye Güney Kıbrıs üzerinden gemilerle gıda yardımı ileitlmesine yönelik çabalara öncülük ediyor.

VOA tarafından geçilen Gazze tepkisi gölgesinde Beyaz Saray’da dar kapsamlı iftar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze tepkisi gölgesinde Beyaz Saray’da dar kapsamlı iftar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze tepkisi gölgesinde Beyaz Saray’da dar kapsamlı iftar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.