Gazze harekatında yeni aşama mı? İsrail bölgeden bir grup askeri çekmeyi planlıyor

Gazze harekatında yeni aşama mı? İsrail bölgeden bir grup askeri çekmeyi planlıyor

ABONE OL
20:45 - 01/01/2024 20:45
Gazze harekatında yeni aşama mı? İsrail bölgeden bir grup askeri çekmeyi planlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu Gazze Şeridi’nden bir grup askerin çekileceğini açıkladı. İsrail-Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana bir ilk olan bu adım, İsrail’in harekatında farklı bir aşamanın başlangıcı olarak yorumlandı.

ABD bir süredir İsrail’i, Gazze’de yürüttüğü geniş kapsamlı harekatı Ocak ayı başına kadar tamamlaması ve daha sonra yeni bir aşamaya geçilmesi konusunda iknaya çalışıyordu.

Hamas’ın yönetimindeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre savaşın başlamasından bu yana 21 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, en az iki tugaydan askerler Gazze’den ayrılacak ve üç tugay da eğitim için İsrail’e dönecek.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, bir grup askerin dönecek olmasının İsrail’in savaşa devam etme niyetinde bir tavize işaret etmediğini söyledi; “Bu adımın ekonomik yükü önemli ölçüde azaltması ve askerlerin önümüzdeki yılki faaliyetler için güç toplamasını sağlaması bekleniyor” dedi.

Blinken yine İsrail’e gidecek

Geçtiğimiz hafta başkent Washington’da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’la birlikte İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya yakın Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bu ay başında yeniden İsrail’e giderek temaslarda bulunması bekleniyor.

Beyaz Saray kaynakları, Sullivan ve Blinken’ın İsrailli yetkiliyle yaptığı görüşmede savaşta farklı bir aşamaya geçilmesi ve bu aşamada önemli Hamas hedeflerine odaklanılmasının ele alındığını belirtmişti.

Bir grup askerin ayrılacak olması Gazze’nin bazı bölümlerinde özellikle de İsrail ordusunun operasyonel kontrolü ele geçirmeye yakın olduğunu söylediği kuzeyde çatışma yoğunluğunun azalmasına işaret edebilir.

Gazze’nin güneyinde çatışmalar sürüyor

Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kenti ve civarındaki yoğun çatışmalarsa sürüyor.

İsrail geçen hafta harekatı kentsel alandaki mülteci kamplarını kapsayacak şekilde genişletmişti. Bu bölgelerde de çatışmaların sürdüğü haberleri geliyor.

Hamas’ın yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir günde 156 kişinin öldüğünü belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, hava harekatında Hamas’ın elit Nukba güçlerinin komutanı olduğu belirtilen Adil Mismah öldürüldü.

Hamas ise yeni yıl arifesi gecesi Tel Aviv dahil İsrail’i roketlerle hedef aldı.

“Farklı bir aşama”

Savaşın aylar süreceğini belirten İsrail, Hamas’ın saldırı düzenleme kapasitesinin yok edilmesinin zaman alacağını söylüyor; Hamas için zafer olacağı gerekçesiyle uzun süreli ateşkese yönelik uluslararası toplumdan gelen çağrılara da karşı çıkıyor.

Bir dönem İsrail ordusunda stratejik planlamadan sorumlu olan emekli general Shlomo Brom, bir grup askerin çekilecek olmasının ABD’nin baskısının bir sonucu olabileceğini söyledi.

Brom, “Savaş sona ermiyor. Bu, operasyonda farklı bir aşamanın başlangıcı” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail ordusu haftasonu yaptığı açıklamada, kara harekatı başladığından beri toplam 172 askerin hayatını kaybettiğini belirtti.

“Amaçlara ulaşmak uzun sürecek bir çatışma gerektiriyor”

İsrail, 16 yıldır Gazze’yi yöneten Hamas’ın askeri ve yönetim kapasitesinin yok edilmesi dahil amaçlarına ulaşana kadar savaşa devam edeceğini söylemişti.

İsrail ordusu sözcüsü savaşın amaçlarının uzun bir çatışmayı gerektirdiğini ve buna göre hazırlandıklarını belirtti.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısında 1200 kişi hayatını kaybetmiş ve 240 kişi de rehin alınmıştı.

İsrail önce havadan sonra da karadan Gazze’ye harekat başlatmıştı. Hamas’ın yönetimindeki Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na göre şimdiye kadar savaşta siviller ve savaşçılar dahil 21 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail 8 binden fazla militanın öldüğünü belirtiyor ve sivil can kaybının yüksek olmasından yerleşim yerlerinde, okullarda ve hastanelerde sivillerin arasına karıştığını söylediği Hamas’ı sorumlu tutuyor.

Savaş yüzünden 2,3 milyon kişi Gazze’yi terk etmek zorunda kaldı.

VOA tarafından geçilen Gazze harekatında yeni aşama mı? İsrail bölgeden bir grup askeri çekmeyi planlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze harekatında yeni aşama mı? İsrail bölgeden bir grup askeri çekmeyi planlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze harekatında yeni aşama mı? İsrail bölgeden bir grup askeri çekmeyi planlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.