G-20 Dışişleri Bakanları toplantısının evsahibi Brezilya’dan BM’de revizyon çağrısı

G-20 Dışişleri Bakanları toplantısının evsahibi Brezilya’dan BM’de revizyon çağrısı

ABONE OL
00:15 - 22/02/2024 00:15
G-20 Dışişleri Bakanları toplantısının evsahibi Brezilya’dan BM’de revizyon çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

G-20 ülkelerinin dışişleri bakanları Çarşamba günü Rio de Janeiro’da biraraya geldi. Çatışmaları ve çok taraflı örgütleri iyileştirmenin yollarını görüşen liderler, Brezilya’nın başkanlığındaki yıllık liderler zirvesine hazırlanıyor

G-20 dışişleri bakanları konferansının açılışında evsahibi Brezilya, Birleşmiş Milletler ve diğer çok uluslu kurumları masum insanların ölümüne neden olan savaş ve çatışmaları durduramamakla suçladı.

Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, Brezilya’nın dünyanın en büyük ekonomilerinden oluşan grubun bu yılki başkanlığı için en önemli önceliği olarak küresel yönetişimde “köklü reform” çağrısında bulundu.

Kasım ayında yapılacak G-20 liderler zirvesinin gündemini hazırlamak üzere düzenlenen iki günlük toplantının açılışında konuşan Vieira, “Çok taraflı kurumlar, BM Güvenlik Konseyi’nin süregelen çatışmalarla ilgili kabul edilemez felç durumunun da gösterdiği gibi, mevcut zorluklarla başa çıkmak için yeterli donanıma sahip değil” dedi.

Brezilya Dışişleri Bakanı, “Bu eylemsizlik hali masum hayatların kaybıyla sonuçlanıyor” dedi.

Brezilya’nın farklılıkların askeri güç kullanılarak çözüldüğü bir dünyayı kabul etmediğini söyleyen Vieira, “Dünyanın çok önemli bir bölümü barıştan yana bir seçim yaptı ve başka ulusların neden olduğu çatışmalara dahil olmayı kabul etmiyor” dedi.

Aralarında ABD, Rusya ve Türkiye’nin de bulunduğu G-20 ülkelerinin bakanları, Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Ignacio Lula da Silva’nın iklim değişikliğinin önlenmesi ve yoksulluğun azaltılmasıyla birlikte öncelik olarak belirlediği, dünyadaki mevcut gerilimler ve çok taraflı örgütlerin geliştirilmesinin yollarını masaya yatırıyor.

Ancak Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle diplomatlar, küresel düzenin iyileştirilmesine yönelik önerilerin dünyanın en büyük ekonomilerinden oluşan grup içinde kolayca ilerleyeceği konusunda iyimser değiller.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da geçen yıl Yeni Delhi’de düzenlenen dışişleri bakanları toplantısında kısa bir süre yüz yüze konuşmalarından bu yana ilk kez aynı masada karşı karşıya geldi.

G-20, küresel gayrisafi milli hasılanın yaklaşık yüzde 85’ini, küresel ticaretin yüzde 75’inden fazlasını ve dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini temsil ediyor.

Hakan Fidan’dan Gazze ve Ukrayna mesajları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da G-20 toplantıları için Rio’da. Toplantıların ilk oturumunda yaptığı konuşmada Fidan, Gazze’deki vahşetin bir an önce durdurulması gerektiğini vurgulayarak uluslararası toplumu ve G-20’yi ateşkes ve iki devletli çözüm için daha etkin rol oynamaya çağırdı.

Fidan, Ukrayna’daki savaşın ikinci yılı geride kalırken, tarafların diplomasiye dönerek müzakere edilmiş bir çözüme ulaşmayı umduklarını ve Türkiye’nin bu yöndeki girişimlerini devam ettireceğini kaydetti.

Bakan Fidan ayrıca, uluslararası toplumun küresel eşitsizlik ve adaletsizlik, ekonomik kırılganlıklar, çevresel sorunlar ve yapay zeka gibi çığır açan teknolojilerin getirdiği birçok sınamayla da karşı karşıya olduğunu belirterek, küresel diplomasi ve G20’nin tüm kriz alanlarında ortak inisiyatif geliştirmesinin önemini vurguladı.

VOA tarafından geçilen G-20 Dışişleri Bakanları toplantısının evsahibi Brezilya’dan BM’de revizyon çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. G-20 Dışişleri Bakanları toplantısının evsahibi Brezilya’dan BM’de revizyon çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan G-20 Dışişleri Bakanları toplantısının evsahibi Brezilya’dan BM’de revizyon çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.