Filistinliler’in zorla göç ettirilmesine karşıyız

Filistinliler’in zorla göç ettirilmesine karşıyız

ABONE OL
21:28 - 07/01/2024 21:28
Filistinliler’in zorla göç ettirilmesine karşıyız
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir haftalık Ortadoğu turu kapsamında bugün sırasıyla Ürdün ve Katar’da temaslarda bulundu. Blinken biraraya geldiği Arap liderlere, Washington’un Filistinliler’in Gazze’den ya da işgal altındaki Batı Şeria’dan zorla göç ettirilmesine karşı olduğu yönünde güvence verdi.

Blinken, günün ilk durağı olan Ürdün’ün başkenti Amman’da Ürdün Kralı Abdullah tarafından kabul edildi ve ayrıca Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile görüştü.

Ürdün Kraliyet Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kral Abdullah görüşmede, İsrail’in Gazze’nin büyük bir bölümünü harabeye çeviren ve yardım görevlilerine göre 2,3 milyon bölge sakinini açlık sınırında bırakan askeri harekatını sürdürdüğü bir zamanda, ülkesinin insanların yerinden edilmesi konusundaki endişelerini dile getirdi.

Kral Abdullah’dan Gazze’deki savaşın devam etmesinin “feci sonuçları” olabileceği uyarısı

Kral Abdullah, Blinken’a, İsrail’e acil bir ateşkes için baskı yapılmasında Washington’a büyük görev düştüğünü söyledi ve Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırarak 1200 kişiyi öldürmesi ve 240 kişiyi rehin almasıyla başlayan Gazze’deki savaşın devam etmesinin “feci sonuçları” konusunda uyarıda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da açıklamasında, Blinken’in Amman’da Kral Abdullah ile yaptığı görüşmede “ABD’nin Filistinliler’in Batı Şeria ve Gazze’den zorla göç ettirilmesine karşı olduğunu ve Batı Şeria’daki Filistinli sivillerin aşırılık yanlısı yerleşimci şiddetinden korunmasının kritik bir gereklilik olduğunu vurguladığını” söyledi.

Blinken Ürdün’ün ardından geçtiği Katar’ın başkenti Doha’da da Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el-Thani tarafından kabul edildi, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Aldulrahman el-Thani ile biraraya geldi.

Doha’daki görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında Blinken, “Filistinli siviller, koşullar elverir elvermez evlerine geri dönebilmeli. Gazze’ye terketmeye zorlanamazlar ve zorlanmamalılar” dedi.

Gazze’de yaşayanların çoğu çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilmiş durumda ve Batı Şeria’da da bugün Cenin kentinde ölümlere neden olan çatışma dahil şiddet olayları alevlenmiş durumda.

Blinken, İsrail’in Gazze’deki Hamas militanlarına yönelik saldırısının daha geniş çaplı bir bölgesel çatışmayı tetikleyeceği endişelerinin arttığı bir dönemde bölgeyi turluyor.

ABD Dışişleri Bakanı, “Bölgede derin gerilimin yaşandığı bir andayız. Bu kolaylıkla yayılabilecek, daha da güvensizliğe ve acılara yol açabilecek bir çatışma” diye konuştu.

Blinken’ın ziyareti, Beyrut’ta bir insansız hava aracının düzenlediği saldırıda üst düzey bir Hamas liderinin öldürülmesi ve İsrail’in Lübnan ile olan kuzey sınırında İran destekli Hizbullah ile çatışmalara girmesinin ertesine denk geliyor. Washington aynı zamanda Yemen’in büyük bölümünü kontrol eden Husi militanlarının Kızıldeniz gemilerine yönelik saldırılarını engellemek için müttefiklerini biraraya getiriyor.

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Blinken’ın Doha’da, hala Hamas tarafından tutuldukları tahmin edilen 100’ün üzerinde rehinenin serbest bırakılması çabalarını ele alacağını bildirmişti. Bu konuda Katar’ın arabuluculuğunda daha önce varılan bir anlaşma bozulmuştu.

Blinken da Doha’daki açıklamasında, bu konuyu ele aldıklarını söylerken, Katar Başbakanı ise, Hamas’ın liderlerinden Salih Aruri’nin İsrail drone’u tarafından öldürülmesinin, Doha’nın Filistinli gruplarla İsrail arasında arabuluculuk yapma yeteneğini etkilediğini belirtti.

Washington, İsrail’in Arap komşularının Gazze’nin yeniden inşası, yönetimi ve güvenliğinde rol oynamasını istiyor ve İsrail’in saldırısının 2007’den beri bölgeyi yöneten Hamas’ı ortadan kaldıracağı beklentisi içinde.

Amerikalı yetkili, ABD heyetinin, Arap ülkeleri liderlerinden Gazze’nin geleceğiyle ilgili görüşlerini dinleyeceğini ve bu görüşleri İsrail’e aktaracağını söyledi. Yetkili, arada önemli görüş farklılıklarının olduğunu kabul ettiklerini de belirtti.

Öte yandan, Blinken Ürdün’ün başkenti Amman’da Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Gazze’ye gönderilmek üzere konserve gıda depoladığı bir depoyu ziyaret etti.

WFP Filistin direktör vekili Laura Turner, Blinken ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, Amerikalı bakanın, çatışmaların durdurulması ve İsrail’in Gazze’nin kuzeyine sınır kapılarını açması için baskı yapması gerektiğini söyledi.

Blinken: “Gazze’ye giden yardım yollarını açık tutmak ve çeşitlendirmek için çalışıyoruz”

Blinken, ABD’nin Gazze Şeridi’ne giden yardım yollarını açık tutmak ve bu yolları çeşitlendirmek için çalıştığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Gazze’deki erkekler, kadınlar ve çocuklar için çok zor ve gerçekten de kötüleşen gıda durumuna yoğun bir şekilde odaklanmış durumdayız ve bu 7 gün 24 saat üzerinde çalıştığımız bir konu” dedi.

Blinken günü Birleşik Arap Emirlikleri’nde tamamlayacak.

VOA tarafından geçilen “Filistinliler’in zorla göç ettirilmesine karşıyız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Filistinliler’in zorla göç ettirilmesine karşıyız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Filistinliler’in zorla göç ettirilmesine karşıyız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.