Eski en üst düzey generaller Afganistan’dan kaotik çekilmeyle ilgili olarak Biden yönetimini eleştirdi

Eski en üst düzey generaller Afganistan’dan kaotik çekilmeyle ilgili olarak Biden yönetimini eleştirdi

ABONE OL
10:09 - 20/03/2024 10:09
Eski en üst düzey generaller Afganistan’dan kaotik çekilmeyle ilgili olarak Biden yönetimini eleştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Afganistan’dan çekilme sırasında Genelkurmay Başkanı olan Mike Milley ve dönemin Merkez Kuvvetler Komutanı Frank McKenzie, Temsilciler Meclisi komisyonundaki ifadelerinde, çekilmeyle ilgili planlamanın yetersiz olduğunu ve emrin zamanında gelmediğini belirttiler.

Eski generaller o dönem askeri liderlikle Biden yönetimi arasındaki farklılıkları ve gerginliği ilk defa kamuoyuyla paylaştı.

Görüş ayrılığının en önemlilerinden biri, ordunun istikrarın sağlanması için en az 2 bin 500 askerin Afganistan’da kalması yönüne tavsiyede bulunması.

Bir diğeri ise Dışişleri Bakanlığı’nın tahliyenin başlaması konusunda yeterince hızlı hareket edememesi.

Generallerin açıklamaları Beyaz Saray’ın Biden yönetiminin kararıyla ilgili yaptığı değerlendirmeyle de çelişiyor.

Beyaz Saray değerlendirmesinde, Başkan Biden’ın kararının eski Başkan Trump tarafından müzakere edilen çekilme anlaşmaları nedeniyle alındığına atıfta bulunuluyordu.

Değerlendirmede ayrıca orduya suçlama yöneltilmiş, üst düzey komutanların tahliye için gerekli kaynaklara sahip olduklarını belirttikleri kaydedilmişti.

13 ABD askeri, çekilmenin son günlerinde Kabil’deki havaalanının girişinde düzenlenen intihar saldırısında yaşamını yitirmişti.

Çekilme sürecinde panikleyen binlerce Afgan ve ABD vatandaşı, tahliyeleri gerçekleştiren askeri uçaklara ulaşmaya çalışmıştı.

Süreç sonunda da ABD ordusu 130 binden fazla sivili tahliye etmeyi başarmıştı.

Milley ve McKenzie, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki ifadelerinde Dışişleri Bakanlığı’nın Ameirkalı personelin tahliyesi emrinin çok geç geldiğini belirtti.

Milley, “14 Ağustos’ta sivilleri tahliye operasyonu kararı Dışişleri Bakanlığı tarafından alındı ve ABD ordusu dünyadaki herhangi bir ordunun yapabileceğinden daha hızlı bir şekilde konuşlandı ama Dışişleri Bakanlığı’nın kararı çok geç geldi”dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı, “Asıl hata, aslı kusur Dışişleri Bakanlığı’nın zamanlamasıydı. Çok yavaş ve çok geçti” ifadelerini kullandı.

Generallerin bu açıklamasına karşılık Ulusal Güvenlik Konseyi’nden açıklama geldi.

Açıklamada, Biden’ın verdiği zor kararın yapılması gereken olduğu ve Amerika’nın en uzun savaşından çekilmenin de Başkan’ın taahhüdünün parçası olduğu kaydedildi.

Komisyon oturumunda McKenzie de, tahliye için ne kadar az hazırlıklı olunduğunu gündeme getirdi.

Eski Merkez Kuvvetler Komutanı endişelerini Savunma Bakanı Llyod Austin’le de paylaştığını aktardı.

“Tahliye emirleri Dışişleri Bakanlığı’ndan gelmeli” diyen McKenzie, bununla birlikte Kabil Taliban’a düşmeden aylar önce Pentagon’un Dışişleri Bakanlığı’na tahliye planları için baskı yaptığını vurguladı.

“9 Temmuz itibarıyla bölgede askerimiz vardı ama Dışişleri Bakanlığı tahliye emri olmadan bir şey yapamıyorduk” diyen McKenzie, “Bakanlığın zamanlaması Ağustos’ta yaşananları yaratan ölümcül hata” ifadelerini kullandı.

McKenzie, Ağustos 2021’deki olayların tahliyenin başlatılmasının aylarca ertelenmesinin doğrudan sonucu olduğuna inandığını vurguladı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Milley, Biden’a Taliban’ı Kabil’den uzakta tutmak için Afganistan özel güçlerine zaman tanımak ve ABD ordusuna, Bagram Hava Üssü’nde tutunmasına olanak sağlamak için 2 bin 500 askeri bölgede tutma tavsiyesinde bulunmuştu.

Bagram Hava Üssü’nde tutunmak, orduya Taliban saldırıları karşısında daha fazla seçenek sağlayacaktı.

Biden buna onay vermedi, sadece 650 askeri tutmayı tercih etti.

Bu askerler de Amerika Büyükelçiliği’ni koruyacaktı.

Bu kadar az sayıda asker Bagram’ı elde tutmaya yetmeyecekti ve üs Taliban tarafından kısa sürede alındı.

VOA tarafından geçilen Eski en üst düzey generaller Afganistan’dan kaotik çekilmeyle ilgili olarak Biden yönetimini eleştirdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Eski en üst düzey generaller Afganistan’dan kaotik çekilmeyle ilgili olarak Biden yönetimini eleştirdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Eski en üst düzey generaller Afganistan’dan kaotik çekilmeyle ilgili olarak Biden yönetimini eleştirdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.