Eski Beyaz Saray Danışmanları İfade Verecek

Eski Beyaz Saray Danışmanları İfade Verecek

ABONE OL
23:12 - 19/07/2022 23:12
Eski Beyaz Saray Danışmanları İfade Verecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan komisyonun Perşembe günü düzenleyeceği oturumda Trump döneminde görev yapan iki Beyaz Saray danışmanı ifade verecek. Nihai raporunu Eylül ayında açıklaması planlanan komisyonun bilgi akışının devam etmesi sebebiyle çalışmalarını Eylül’den sonra da sürdürmesi bekleniyor.

Perşembe günü televizyonların en çok izlendiği akşam saat diliminde yani prime time’da yayınlanacak oturumda, eski Başkan Donald Trump’ın destekçileri Kongre binasına girerken olayları durdurmak için ne yapıp yapmadığı üzerinde durulacak.

Oturumda Trump döneminin ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı Matthew Pottinger ve eski basın danışmanı Sarah Matthews’un ifade vermesi bekleniyor.

Her iki isim de 6 Ocak Kongre saldırısından hemen sonra istifa etmişti.

Trump’ın saldırıyı önlemek için ne yapıp yapmadığı üzerinde durulacak

Önceki oturumlarda Beyaz Saray’daki danışmanların, eski Başkan Donald Trump’ı taraftarlarına Kongre binasından çıkmaları çağrısında bulunmaya ikna etmeye çalıştıkları belirtilmişti. Ancak Trump 3 saatten fazla bir zamanın geçmesinin ardından destekçilerine bu yönde bir çağrıda bulunmuştu.

Yedi Demokrat ve iki Cumhuriyetçi üyeden oluşan komisyondaki temsilciler Perşembe günü yapılacak oturumun Trump’ın 6 Ocak günü görevi ihmalde bulunduğuna ilişkin bugüne kadarki en güçlü kanıtı sunacağı belirtiyor.

Komisyonun Cumhuriyetçi üyelerinden Adam Kinzinger, Perşembe günü yapılacak oturum için, “Boşlukları doldurduk. Oturum insanların gözlerini açacak. Başkan o gün hiçbir şey yapmayıp neşe içinde televizyon izlemiş” ifadelerini kullandı.

Gizli Servis’in silinen mesajları

Geçtiğimiz hafta Gizli Servis’in 6 Ocak civarında gönderilen ve alınan mesajların silindiği ortaya çıkmış ve komisyon kongre saldırısının gerçekleştiği sıralarda ilgili elektronik haberleşmeleri talep etmişti.

Gizli Servis’in komisyonla buna ilişkin kayıtları paylaşacağı konusunda bilgilendirdiği ifade ediliyor.

Eski Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows’un asistanı Cassidy Hutchinson daha önce düzenlenen oturumlardan birinde verdiği ifadede, Donald Trump’ın destekçileriyle birlikte Kongre binasına gitmek istediğini, hatta makam aracında direksiyona doğru bir hamle yaptığını ancak Gizli Servis’in buna izin vermediğini anlatmıştı.

ABD basınına yansıyan ayrıntılara göre, Gizli Servis konvoyundaki başkent Washington’dan bir polis memuru komisyona söz konusu ifadeyi doğrulayan şeyler söyledi.

Perşembe günkü oturum, komisyonun sekizinci oturumu olacak. Bu oturum aynı zamanda 9 Haziran’da yapılan ve 20 milyon kişinin izlediği ilk oturumdan bu yana prime time’da yayınlanacak olan ilk oturum.

Komisyonun rapor takvimi değişti

6 Ocak komisyonu önümüzdeki Eylül ayında nihai raporunu tamamlamayı planlıyordu. Ancak komisyon başkanı Bennie Thompson, dün akşam yaptığı açıklamada yeni bilgi gelmeye devam ettiği için komisyonun çalışmalarını Eylül ayından sonra da sürdüreceğini söyledi.

Daha önce erişimlerinin olmadığı önemli miktarda bilgi aldıklarını belirten Thompson, buna Gizli Servis’in komisyonla paylaşması beklenen yazışma ve mesajların da dahil olduğunu söyledi.

Komisyon başkanı Bennie Thompson, Eylül ayında nihai rapor yerine ara rapor açıklayacaklarını belirtti, nihai raporun ne zaman tamamlanacağına ilişkin bir tarih vermedi.

Komisyonun Aralık ayına kadar çalışmalarını sürdürme ihtimali konusunda da mümkün olduğu kadar titiz ve eksiksiz bir çalışma yapmak istediklerini belirtti.

Kasım’da Kongre seçimleri yapılacak

ABD’de Kasım ayında Kongre’nin iki kanadında çoğunluğun hangi siyasi partide olacağının da belirleneceği ara seçimler yapılacak.

Temsilciler Meclisi’nde şu anda Demokrat Parti çoğunlukta, Senato’da ise Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oyunun eşitliği bozabildiği 50-50 bir denge söz konusu.

Cumhuriyetçiler’in Kongre seçimlerinde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesi olasılığı bulunuyor.

VOA tarafından geçilen Eski Beyaz Saray Danışmanları İfade Verecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Eski Beyaz Saray Danışmanları İfade Verecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Eski Beyaz Saray Danışmanları İfade Verecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.