Erdoğan Telefonda Putin ve Zelenski ile Görüştü

Erdoğan Telefonda Putin ve Zelenski ile Görüştü

ABONE OL
17:57 - 05/01/2023 17:57
Erdoğan Telefonda Putin ve Zelenski ile Görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile ayrı ayrı telefonda görüştü.

Erdoğan, Putin ile görüşmesinde, terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin Türkiye’nin sınır bölgelerinden, özellikle Tel Rıfat ve Menbiç’ten temizlenmesini istedi.

Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, enerji başta olmak üzere Türkiye-Rusya ilişkileri ile Rusya-Ukrayna savaşı ve Suriye dahil bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’de bir doğalgaz merkezi kurulması yönünde altyapıyı güçlendirdiklerini ve güçlendirmeye devam ettiklerini belirterek, bu konuda en kısa sürede yol haritasını tamamlayıp uygulamaya yönelik somut adımları atmayı hedeflediklerini ifade etti.

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili müzakerelerin olumlu sonuç verdiğine tahıl koridoru, esir değişimi ve Zaporijya Nükleer Santralı çevresindeki güvenli bölge girişimlerinde şahit olduklarını kaydeden Erdoğan, “barış ve müzakere çağrılarının tek taraflı ateşkes ilanı ve adil çözüm vizyonuyla desteklenmesi gerektiğini” dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin Türkiye’nin sınır bölgelerinden, özellikle Tel Rıfat ve Menbiç’ten temizlenmesi için artık somut adım atılması gerektiğini” vurgulayarak, Suriye konusunda somut netice almak için rejimin yapıcı olması ve siyasi süreçte birtakım adımları hayata geçirmesi gerekli olduğunu ifade etti.

Zelenski’ye arabuluculuk mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile telefon görüşmesinde de insani yardım, enerji ve tahıl konularını ele aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre, görüşmede, Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardım ve enerji konusunda sağladığı destek ile tahıl koridorundaki gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ve Ukrayna arasında kalıcı barışın tesisi için Türkiye olarak kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk görevini üstlenmeye hazır olduklarını ifade etti.

Esir değişimi konusundaki çalışmalarının devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zaporijya Nükleer Santrali konusunda yürütülen süreci hızlandırmak için de diplomatik katkı sağlayabileceklerini dile getirdi.

”Kiev’in Rusya’nın hak iddia ettiği toprakları kaybetmeyi kabul etmesi gerek”

Putin-Erdoğan görüşmesi ile ilgili Kremlin’den de açıklama geldi. Açıklamaya göre Putin görüşmede Erdoğan’a, Rusya’nın Ukrayna konusunda diyaloğa açık olduğunu ancak Kiev’in Rusya’nın hak iddia ettiği toprakları kaybetmeyi kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Kremlin’den yapılan açıklamada “Vladimir Putin, Kiev makamlarının bilinen ve defalarca dile getirilen şartları yerine getirmesi ve yeni bölgesel gerçekleri dikkate alması koşuluyla Rusya’nın ciddi bir diyaloğa açık olduğunu bir kez daha teyit etti” denildi.

Kremlin ayrıca Putin’in “Kiev’e silah yığan, bilgi ve rehberlik sağlayan Batı’nın yıkıcı rolünü gündeme getirdiğini” söyledi.

Kremlin’in açıklamasına göre cumhurbaşkanları ayrıca Türkiye’de bir doğalgaz merkezi kurulması ve Akkuyu nükleer santralinin inşası dahil bir dizi enerji konusunu da ele aldı.

Erdoğan ve Putin, Rus güçlerinin Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana defalarca görüştüler. Türkiye, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına izin veren bir anlaşma yapmak için Birleşmiş Milletler ile birlikte arabuluculuk yaptı.

Kremlin’e göre Putin bir kez daha Erdoğan’a Rusya’nın tahıl anlaşmasının bir parçası olarak gördüğü gıda ve gübre ihracatının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Erdoğan Telefonda Putin ve Zelenski ile Görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan Telefonda Putin ve Zelenski ile Görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan Telefonda Putin ve Zelenski ile Görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Mert

      Zalim Esed’den Kardeşim Esad’a dönüyoruz. Putin herşeyi ayarladı, hatta Botaş Doğalgaz borcunu 2024’e erteledi. Erdoğan’a seçimlerde bile para yardımı yapacak. Zira Erdoğan iktidarda kalırsa Türkiye’yi daha iyi sömürebileceğini düşünen, bunun bilincinde olan eski KGB hamuruyla yoğurulmuş kurt çakal Putin.

      Yanıtla
      +0
      -0