Erdoğan ile Görüşen Scholz Şanghay Hedefinden Rahatsız

Erdoğan ile Görüşen Scholz Şanghay Hedefinden Rahatsız

ABONE OL
23:29 - 20/09/2022 23:29
Erdoğan ile Görüşen Scholz Şanghay Hedefinden Rahatsız
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye’nin Rusya ve Çin’in hakimiyetindeki Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılma hedefinden “çok rahatsız” olduğunu söyledi.

Scholz, BM Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta, Cumhurbaşkanı Recep Tattip Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bu örgüt, birlikte iyi bir küresel varoluşa önemli bir katkı sağlamıyor’’ dedi.

Almanya Başbakanı, “Dolayısıyla bu gelişmeden dolayı çok rahatsızım. Ancak sonuçta, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın başarılı olamayabileceğini açıkça ortaya koymak konusunda bizi neyin harekete geçirdiğine ilişkin hemfikir olmamız önemli” dedi.

Olaf Scholz ayrıca, Ukrayna’nın doğusunda Rus güçlerinin ele geçirdiği topraklarda yapılması planlanan Rusya’ya katılım referandumlarının kabul edilemeyecek “sahte referandumlar” olduğunu söyledi.

Scholz, Rusya’nın bir kez daha Ukrayna’nın buğday ihracatını durdurmayı deneyebileceğini de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Eylül’de yaptığı açıklamada, NATO üyesi olan Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliğini hedeflediğini söylemişti.

Dün de Almanya’da Muhalefetteki Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Grubu Başkan Yardımcısı Johann Wadephul, Erdoğan’ın hamlesini Başbakan Olaf Scholz’un başarısız dış politikalarının bir sonucu olarak değerlendirmişti.

Wadephul, “ŞİÖ ile flörtleşmek bir adım daha ileri gitmek anlamına geliyor. Bu örgütün NATO’dan farklı değerlere ve düzen fikirlerine sahip olduğu ve bu nedenle bize karşı yöneldiği de apaçık” demişti.

Yeşiller Partisi Dış Politika Sözcüsü Jürgen Trittin, “NATO ve Avrupa Birliği (AB) örgütlerinin kendilerine, Erdoğan’ın kendi başına hareket etmesini daha ne kadar kabulleneceklerini konuşmaları gerekiyor” demişti.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid ise Erdoğan’ın ŞİÖ’ye üye olma hedefinin arkasında, “dikkati iç politikadaki sıkıntılardan başka yöne çekmek” olduğunu öne sürmüştü.

VOA tarafından geçilen Erdoğan ile Görüşen Scholz Şanghay Hedefinden Rahatsız haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan ile Görüşen Scholz Şanghay Hedefinden Rahatsız haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan ile Görüşen Scholz Şanghay Hedefinden Rahatsız haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.