En ölümcül gecelerden biri yaşandı

En ölümcül gecelerden biri yaşandı

ABONE OL
10:16 - 25/12/2023 10:16
En ölümcül gecelerden biri yaşandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze Şeridi’nde Hamas ile İsrail arasındaki savaş 11 haftadır sürüyor. Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, dün gece Gazze Şeridi’nde en ölümcül gecelerden biri yaşandı ve 78 kişi hayatını kaybetti.

Reuters haber ajansı, İsrail’in saldırılarının Hristiyan aleminin İsa’nın doğumunu kutladığı Noel gününde de devam ettiğini, özellikle de Gazze’nin merkezindeki El Bureyc’e yönelik saldırıların yoğunlaştığını aktardı.

Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkilisi sözcüsü Eşref El Kidra, İsrail’in Gazze’nin merkezindeki El Magazi mülteci kampına yönelik hava saldırısında en az 70 kişinin öldüğünü, ölenlerin çoğunun ise kadın ve çocuk olduğunu söyledi.

İsrail ordusu, Magazi olayıyla ilgili iddiaları incelediğini ve sivillere verilen zararı en aza indirmek istediğini açıkladı. Hamas, yoğun sivil nüfusun olduğu bölgelerde faaliyet gösterdiği ya da sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı yönündeki suçlamaları reddediyor.

Filistin Kızılayı, El Magazi saldırısında yaralananların hastanelere taşınırken çekilen görüntülerini yayınladı. İsrail savaş uçaklarının Gazze’nin merkezindeki ana yolları bombalayarak ambulansların ve acil durum araçlarının geçişini engellediğini kaydetti.

İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta düzenlediği ayrı bir hava saldırısında ise sekiz Filistinlinin öldüğü bildirildi.

İsrail, beş rehinenin tünelde ölü bulunduğunu açıkladı

Diğer yandan İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, Hamas’ın elindeyken öldürülen beş İsrail’li rehinenin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bir yeraltı tüneliden çıkarıldığını bildirdi. Ordu, karanlık beton geçitlerle birbirine bağlanan beyaz fayanslı bir banyo ve çalışma odasının görüntülerini paylaştı.

Ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari otopsi işlemlerinin devam ettiğini söylerken, rehinelerin nasıl öldüklerini açıklamadı. Hagari, “Ailelerin onayına bağlı olarak kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

Papa Roma’dan seslendi: “Kalbimiz Beytüllahim’de”

Öte yandan Katolikler’in ruhani lideri Papa Francis Noel arifesinde Roma’daki Aziz Petrus Bazilikası’nda yaptığı konuşmada, “Bu gece kalplerimiz, Barış Prensi’nin savaşın beyhude mantığı tarafından bir kez daha reddedildiği Beytüllahim’de” dedi.

Katolikler’in ruhani lideri Papa Francis Noel arifesinde Roma’daki Aziz Petrus Bazilikası’nda bir konuşma yaptı.

Devam eden savaş nedeniyle, İsa’nın 2000 yıl önce bir ahırda doğduğuna inanılan Batı Şeria’da bulunan Beytüllahim’deki kutlamalar iptal edilmişti.

Filistinli Hıristiyanlar Beytüllahim’de şenlikli kutlamalar yerine mum ışığında ilahiler söylediler ve Gazze’de barış için dualar ederek, Noel nöbeti tuttular.

Beytüllahim’deki Evanjelik Lüteriyen Kilisesi’nde enkazın ortasında yatan bebek İsa enstalasyonu

Beytüllahim’in merkezine bu yıl Noel ağacı da kurulmadı.

İslami Cihad lideri Kahire’deydi

Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırılarında 1200 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. Hamas’ın elinde hala 100’den fazla rehine bulunduğu tahmin ediliyor.

Hamas yönetimindeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre ise İsrail’in misilleme saldırılarında şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 20 bin 400’den fazla kişi öldü. Birleşmiş Milletler devam eden çatışmalar nedeniyle, 2 milyon 300 bin nüfuslu Gazze Şeridi’ndeki halkın çoğunluğunun yerlerinden edildiğini bildiriyor.

Bu ay başında son bulunan bir haftalık geçici ateşkesin ardından İsrail özellikle Gazze’nin kuzeyine saldırılarını yoğunlaştırdı. İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada kara operasyonlarının başladığı 20 Ekim’den bu yana ölen asker sayısının 158’e yükseldiğini duyurdu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da dün kabinesine yaptığı açıklamada, “Gazze’de çok zor geçen bir günün ardından zor bir sabah yaşıyoruz. Savaş bize çok ağır bir bedel ödetiyor. Ancak savaşmaya devam etmekten başka seçeneğimiz yok” dedi.

İslami Cihad, sürgündeki lideri Ziyad El Nahlala başkanlığındaki bir heyetin Pazar günü Kahire’de olduğunu açıkladı. Nahlala’nın temasları, son günlerde Hamas lideri İsmail Haniye’nin de katıldığı görüşmeleri takip etti.

Hamas ve İslami Cihad, İsrail Gazze’deki savaşı sona erdirmedikçe rehinelerin serbest bırakılmasını müzakere etmeyeceğini söylerken, İsrailliler sadece çatışmalara ara verilmesini halinde görüşmeye hazır olduklarını belirtiyor.

VOA tarafından geçilen “En ölümcül gecelerden biri yaşandı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “En ölümcül gecelerden biri yaşandı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “En ölümcül gecelerden biri yaşandı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.