Dört çocuğunun ölümünden 20 yıl hapis yatan Avustralyalı kadın suçsuz bulundu

Dört çocuğunun ölümünden 20 yıl hapis yatan Avustralyalı kadın suçsuz bulundu

ABONE OL
14:39 - 14/12/2023 14:39
Dört çocuğunun ölümünden 20 yıl hapis yatan Avustralyalı kadın suçsuz bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avustralya’da dört çocuğunun ölümü nedeniyle 20 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Haziran ayında affedilen Kathleen Folbigg’in mahkumiyet kararı, Yeni Güney Galler eyaleti tarafından bozuldu.

56 yaşındaki Folbigg’in avukatı Rhanee Rego “daha önce görülmemiş bir miktarda” tazminat talep etmeyi planladığını söyledi.

Kathleen Folbigg 2003’te yılında üç çocuğunu öldürmekten, dördüncü çocuğunu da “kasıt olmadan ölümüne neden olmaktan” suçlu bulunmuştu. Folbigg masum olduğunu söylemiş ve çocuklarının 1989-1999 arasında doğal nedenlerle öldüğünü savunmuştu.

Folbigg 20 yıl hapiste kaldı. 2019’da tekrar başlatılan ilk soruşturmada suçlu olduğu yeniden teyit edildi.

Ancak 2022’de, eski bir başyargıç tarafından yürütülen ikinci bir soruşturmada iki çocuğun, ölümlerine neden olabilecek genetik bir mutasyona sahip olduğunu gösteren kanıtlar bulundu. Gelişme üzerine Folbigg Haziran ayında affedilerek cezaevinden tahliye edildi.

Folbigg 2003’te yılında üç çocuğunu öldürmekten, dördüncü çocuğunu da “kasıt olmadan ölümüne neden olmaktan” suçlu bulunmuştu.

Dün Sydney’deki ceza temyiz mahkemesi önünde gazetecilere konuşan Folbigg, genetik alanındaki bilimsel gelişmelerin çocuklarının nasıl öldüğüne dair yeni cevaplar verdiği için minnettar olduğunu söyledi. Ancak yargının adaleti yerine getirme konusunda yetersiz kaldığını dile getiren Folbigg, şöyle konuştu:

“Çünkü 1999 yılında bile masumiyetimi kanıtlayacak yasal cevaplarımız vardı. Bunlar göz ardı edildi. Ve reddedildiler. Bazen çocukların aniden, beklenmedik bir şekilde ve yürek parçalayıcı bir şekilde ölebileceğini ve öldüğünü kabul etmek yerine beni suçlamayı tercih ettiler.”

Avukatı Rhanee Rego, Folbigg’in haksız yere hapsedilmesi nedeniyle yüksek miktarda bir tazminat talebinde bulunmaya hazırlandığını söyledi. Tazminatın büyüklüğü konusunda fikir beyan etmeye hazır olmadığını söyleyen Rego, “Ancak daha önce kayda geçen belli başlı tüm tazminatlardan daha yüksek olacak” demekle yetindi.

Ağırlıklı olarak ikinci derece kanıtlara dayanan dava, bir bölümü Folbigg’in serbest bırakılmasını sağlamak için yürütülen kampanyada görev alan bilim insanları ve istatistikçiler arasında tartışmalara neden olmuştu.

Avustralya Bilim Akademisi İcra Kurulu Başkanı Anna-Maria Arabia, “2019’da yeni bilimsel kanıtlar olmasına rağmen yargılama sırasında temel bilimsel ilkelere uyulmamıştı” dedi. “Hukuk reformu yapılmadığı sürece, yargılamada bu tür yanlışlar devam edeceğinden hiç kuşkunuz olmasın” dedi

1989’den 1999’a dört ölüm

Kathleen Folbigg’in 1989’da doğurduğu ilk çocuğu Calep’e laringomalazi (bebeğin anne karnındayken gırtlak bölgesindeki yapıların gelişmemesinden kaynaklanan hastalık) teşhisi konmuştu.

Calep henüz 19 günlükken, karyolasında ölü bulundu. 1990’da doğan ikinci çocuğu Patrick’e beş aylıkken epilepsi ve kortikal körlük (görme kaybı) teşhisi konuldu. Patrick bu teşhisten dört ay sonra (13 Şubat 1991) yine yatağında ölü bulundu.

1992’de doğan üçüncü çocuğu Sarah 10 aylık ve 1997’de doğan dördüncü çocuğu Laura ise 18 ay yaşadı.

Folbigg’in ilk kez 1999 yılında kocası tarafından suçlandı ve 2001’de tutuklandı. 2003’te yedi hafta süren dava sonunda New South Wales Yüksek Mahkemesi, Folbigg’in üç cinayet, bir adam öldürme ve bir kasten ağır bedensel zarar verme suçlarını işlediğine kanaat getirdi ve otuz yılı şartlı tahliye olmak üzere kırk yıl hapis cezasına hükmetti.

VOA tarafından geçilen Dört çocuğunun ölümünden 20 yıl hapis yatan Avustralyalı kadın suçsuz bulundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dört çocuğunun ölümünden 20 yıl hapis yatan Avustralyalı kadın suçsuz bulundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dört çocuğunun ölümünden 20 yıl hapis yatan Avustralyalı kadın suçsuz bulundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.