Donald Trump’ın New York’taki “sus payı” davasında jüri seçimi nasıl yapılacak?

Donald Trump’ın New York’taki “sus payı” davasında jüri seçimi nasıl yapılacak?

ABONE OL
16:08 - 15/04/2024 16:08
Donald Trump’ın New York’taki “sus payı” davasında jüri seçimi nasıl yapılacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Donald Trump’ın tarihe geçecek ceza davası Pazartesi günü Amerikan demokrasisi için hayati önem taşıyan basit ama sıradışı bir prosedürel adımla başlayacak. Sıradan vatandaşlardan oluşan jürinin üyeleri, ABD eski başkanının bir suçtan dolayı suçlu olup olmadığına karar vermek üzere seçilecek.

Jüri üyelerini seçme süreci günler sürebilir. Davanın her iki tarafındaki avukatların jüriyi kendi lehlerine şekillendirmek için sınırlı fırsatları olacak. Ancak mahkemenin amacı Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında partizan bir denge sağlamak ya da davayla ilgili önceki gelişmelerden haberdar olmayan kişilerden oluşmasını sağlamak olmayacak.

Amaç, jüri üyelerinin kişisel görüşlerini bir kenara bırakıp kanıtlara ve hukuka dayalı bir karar vermeye istekli kişileri biraraya getirmek.

Peki jüri seçimi süreci nasıl ilerleyecek?

Kimler jüri üyesi olabilir?

Jüri sadece New York’un beş ilçesinden biri olan Manhattan’da yaşayan kişilerden oluşacak. İngilizce konuşan, 18 yaşından büyük olan ve ağır bir suçtan hüküm giymemiş tüm ABD vatandaşları New York’ta jüri görevi için uygun olarak kabul ediliyor. Mahkeme yetkilileri potansiyel jüri üyelerini kayıtlı seçmenler, vergi mükellefleri, ehliyet sahipleri, kamu yardımı alanlar ve diğer kaynaklardan oluşan listelerden belirliyor.

Trump’ın davası için potansiyel jüri üyeleri rastgele seçilmiş olacak. Vatandaşlar jüri görevi için gönüllü olabiliyor, ancak hangi davada görev yapacaklarını seçemiyor.

Jüriye seçilen bir kişi jüri üyeliği yapmak istemezse ne olacak?

Jüri görevi zorunlu olmakla birlikte mali veya tıbbi zorluklar dahil çeşitli nedenlerle mazeret belirterek jüri üyeliğinden muaf tutulmak mümkün olabiliyor.

Jüri üyeleri nasıl seçilecek?

Yargıç Juan M. Merchan, büyük bir grup potansiyel jüri üyesini mahkeme salonuna çağıracak. Ardından davanın kısa bir özetini yapacak ve sanık Trump’ı jüriye tanıtacak. Merchan daha sonra potansiyel jüri üyelerine kritik bir soru soracak: Adil ve tarafsız olarak görev yapabilecekler mi? Bunu yapamayacak olanlardan ellerini kaldırmaları istenecek. Bu duruşma için, görev yapamayacaklarını veya adil olamayacaklarını belirten jüri üyeleri görevden alınacak.

Kalanlar gruplar halinde jüri locasına çağrılacak ve burada kendilerine, bazıları birden fazla bölümden oluşan 42 soru sorulacak.

Her iki tarafın avukatları, istemedikleri potansiyel jüri üyelerini, herhangi bir gerekçe göstermeksizin dışarıda bırakmak için kullanabilecekleri sınırlı sayıda itiraz hakkına sahip olacak. Ayrıca belirli bir jüri üyesinin dışarıda bırakılması gerektiğini savunabilecekler. Ancak avukatlar, hakimin bu kişiyi reddetmeyi kabul etmesini sağlamak zorunda olacak.

Bu süreç 12 jüri üyesi ve altı yedek jüri üyesi seçilinceye kadar devam edecek. Gerekirse daha büyük potansiyel jüri üyeleri grupları mahkeme salonuna getirilecek.

Jüri seçimi için adaylara hangi sorular sorulacak?

Yargıç, avukatların potansiyel jüri üyelerinin Demokrat ya da Cumhuriyetçi olup olmadıklarını, kime oy verdiklerini ya da herhangi bir siyasi davaya bağışta bulunup bulunmadıklarını sormalarına izin vermiyor. Ancak, jüri adaylarının Trump’a karşı ya da Trump lehine önyargılı olup olmadıklarını ortaya çıkarmayı amaçlayan çok sayıda soru var.

Bu sorular arasında şunlar yer alabilir:

“Mahkemenin kanunla ilgili talimatlarına uymanızı engelleyebilecek veya bu davaya yaklaşımınızı etkileyebilecek herhangi bir siyasi, ahlaki, entelektüel veya dini inancınız veya görüşünüz var mı?”

“Siz, bir akrabanız veya yakın bir arkadaşınız hiç Trump başkanlık kampanyasında, Trump başkanlık yönetiminde veya Trump ile bağlantılı başka bir siyasi kuruluşta çalıştınız mı veya gönüllü oldunuz mu?”

“Hiç Donald Trump’ın bir mitingine veya kampanya etkinliğine katıldınız mı?”

“Donald Trump’ı şu anda herhangi bir sosyal medya sitesinde takip ediyor musunuz veya geçmişte takip ettiniz mi?”

“Siz, bir akrabanız ya da yakın bir arkadaşınız hiç Trump karşıtı bir grup ya da organizasyon için çalıştı mı ya da gönüllü oldu mu?”

“Hiç Trump karşıtı bir grup veya kuruluşun mitingine veya kampanya etkinliğine katıldınız mı?”

“Şu anda herhangi bir sosyal medya sitesinde Trump karşıtı bir grubu veya örgütü takip ediyor musunuz veya geçmişte ettiniz mi?”

“Kendinizi hiç QAnon hareketi, Proud Boys, Oathkeepers, Three Percenters, Boogaloo Boys, Antifa gibi grupların herhangi birinin destekçisi veya üyesi olarak gördünüz mü?

Jüri üyelerine hangi podcast ve radyo programlarını dinledikleri ve haberleri nereden aldıkları da sorulabilir.

Kamuoyu jüri üyelerinin kimler olduğunu öğrenebilecek mi?

Yargıç, jüri üyelerinin isimlerinin gizli tutulmasına karar verdi. Bu, jüri üyelerinin duruşma sırasında veya sonrasında taciz veya tehdit edilme ihtimalinin bulunduğu davalarda alışılmadık bir durum, ancak geçmişte benzeri görülmemiş bir adım değil. Jüri üyelerinin duruşma bittikten sonra gönüllü olarak deneyimleri hakkında konuşmalarını engelleyecek herhangi bir durum ise söz konusu değil. Ancak jüri üyelerinin dava devam ederken, bu konuda kimseyle konuşmamaları gerekiyor.

Jüri neye karar verecek?

Bu davada jüri üyeleri ifadeleri dinleyecek ve Trump’ın ticari kayıtlarda tahrifat yapmakla ilgili 34 suçlamadan herhangi birinden suçlu olup olmadığına karar verecek. Mahkumiyet ya da beraat kararlarının oybirliğiyle alınması gerekiyor. Eğer bir karar üzerinde uzlaşamazlarsa yargıç, davanın düşmesine karar verebilir. Jüri üyelerinin Trump’ın suçlu olduğuna dair makul bir şüpheleri olması halinde, beraat kararı verilmesi gerekir. Eğer jüri Trump’ı suçlu bulursa, Trump’ın alacağı cezaya jüri üyeleri değil yargıç karar verecek.

VOA tarafından geçilen Donald Trump’ın New York’taki “sus payı” davasında jüri seçimi nasıl yapılacak? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Donald Trump’ın New York’taki “sus payı” davasında jüri seçimi nasıl yapılacak? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Donald Trump’ın New York’taki “sus payı” davasında jüri seçimi nasıl yapılacak? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.