Donald Trump’ın Illinois’deki oy pusulasından da çıkartılması kararı verildi

Donald Trump’ın Illinois’deki oy pusulasından da çıkartılması kararı verildi

ABONE OL
12:49 - 29/02/2024 12:49
Donald Trump’ın Illinois’deki oy pusulasından da çıkartılması kararı verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cook County Bölge Yargıcı, Illinois eyaletindeki Cumhuriyetçi başkan adayının belirleneceği ön seçimde, Donald Trump’ın oy pusulasından çıkarılmasına hükmetti.

Hakim Tracie Porter, bu kararına gerekçe olarak Trump’ın 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’ndaki ayaklanmadaki rolünü gösterdi. Ancak temyiz başvurusu yapılabilmesi için kararın yürürlüğe girmesini erteledi.

Cook County Bölge Yargıcı Tracie Porter, eski başkanın ABD Anayasası’nın 14. Değişikliği’nin ayaklanma karşıtı maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle eyaletin 19 Mart’taki ön seçim ve 5 Kasım’daki genel seçim oy pusulasından çıkarılması gerektiğini savunan Illinois seçmenlerinin yanında yer aldı.

Illinois davasının ve benzer itirazların nihai sonucuna büyük ihtimalle, 8 Şubat’ta Trump’ın oy pusulasına uygunluğuyla ilgili tartışmaları dinleyen ABD Yüksek Mahkemesi karar verecek.

Porter, kararını ertelediğini çünkü Illinois temyiz mahkemelerine başvurulmasını ve ABD Yüksek Mahkemesi’nin olası bir kararını beklediğini söyledi.

Illinois’deki diskalifiye çabalarına öncülük eden “Free Speech For People” (İnsanlar İçin İfade Özgürlüğü) isimli grup, yaptığı açıklamada kararı “tarihi bir zafer” olarak niteledi.

Cumhuriyetçiler’in 2024 adaylığı için yarışan Trump’ın kampanya sözcüsü yaptığı açıklamada “bu anayasaya aykırı bir karardır ve hızla temyize gideceğiz” dedi.

Colorado ve Maine eyaletleri daha önce Trump’ın Anayasa’nın 14. Değişikliği’nin 3. bölümü uyarınca diskalifiye edildiğine karar vererek, Trump’ı eyalet oy pusulalarından çıkarmıştı. Her iki karar da Trump temyize başvurana kadar bekletiliyor.

Bölüm 3, ABD Anayasası’nı destekleyeceğine dair yemin eden ve daha sonra “buna karşı ayaklanma veya isyana karışan ya da bunun düşmanlarına yardım veya yataklık eden” herkesi kamu görevinden men ediyor.

Trump destekçileri 6 Ocak 2021’de polise saldırmış ve Kongre’nin Demokrat Joe Biden’ın 2020 seçim zaferini onaylamasını engellemek amacıyla Kongre Binası’na akın etmişti. Trump, destekçilerine önceden kışkırtıcı bir konuşma yaparak Kongre Binası’na gitmelerini ve “cehennem gibi savaşmalarını” söylemişti ve kalabalığı durdurması yönündeki talepler karşısında saatlerce harekete geçmemişti.

Yüksek Mahkeme Trump’ın Colorado’daki diskalifiye kararına itirazını değerlendiriyor. Washington’daki yargıçlar, davadaki sözlü tartışmalar sırasında karara şüpheyle yaklaşmış ve eyaletlerin ulusal seçimleri etkileyebilecek kapsamlı adımlar atması konusundaki endişelerini dile getirmişti.

VOA tarafından geçilen Donald Trump’ın Illinois’deki oy pusulasından da çıkartılması kararı verildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Donald Trump’ın Illinois’deki oy pusulasından da çıkartılması kararı verildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Donald Trump’ın Illinois’deki oy pusulasından da çıkartılması kararı verildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.