Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği 2014 döneminde gerekli adımların atılmaması nedeniyle Almanya’nın savunma kapasitesi ve sivil-askerî hazırlıkta yaklaşık 6 yıl kaybettiğini söyledi. Pistorius, Berlin’de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada Almanya’nın o dönemde “alarmı duyup tekrar uykuya daldığını” ifade ederek dikkat çekici bir özeleştiride bulundu.
Helmut Schmidt Vakfı tarafından Berlin-Brandenburg Bilimler Akademisi’nde düzenlenen programda konuşan Pistorius, 2014 sonrası dönemde Almanya’nın hem ordu modernizasyonu hem de toplumun krizlere dayanıklılığı açısından ciddi bir zaman kaybı yaşadığını belirtti.
Bakan, “Kırım işgal edildiğinde bunun geçici olduğu düşünüldü. Alarm çaldı ama ertelendi. Sonuç olarak hem savunma kapasitesinde hem de toplumsal dayanıklılıkta altı yıl kaybettik” ifadelerini kullandı.
Pistorius, sivil-askerî iş birliği ve toplumsal direnç konusunda İskandinav ülkelerini örnek gösterdi. 2014 sonrası İskandinavya, Polonya ve Baltık ülkelerinin daha hızlı hareket ettiğini belirten Pistorius, bu ülkelerin Almanya’nın önüne geçtiğini söyledi.
“İskandinav ülkeleri bugün bizden en az altı yıl ileride” diyen Pistorius, bunun temel nedeninin erken uyarı sonrası hızlı yapılan yapısal reformlar olduğunu ifade etti.
Konuşmasında Finlandiya’ya da değinen Pistorius, ülkenin savunma sistemini örnek gösterdi. Finlandiya’da yaklaşık 5,5 milyon nüfusa karşılık 900 bin yedek asker bulunduğunu, bunun nüfusun yaklaşık yüzde 16’sına denk geldiğini aktardı.
Almanya’da bu oranın yüzde 1 seviyesinde olduğunu belirten Bakan, Finlandiya’da nüfusun büyük bölümünün ülke savunmasına katılım konusunda bilinçli olduğunu ve geniş sığınak altyapısının bulunduğunu vurguladı.
Pistorius, Brüksel’de ABD’nin Avrupa’daki askerî varlığına ilişkin yaptığı görüşmeleri de aktardı. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ile yapılan görüşmede, olası asker çekilme planlarının koordineli şekilde yürütülmesi gerektiğini söylediğini belirtti.
Pistorius, “Eğer çekilme olacaksa bu senkronize yapılmalı, aksi halde Avrupa’da ciddi yetenek boşlukları oluşabilir” dedi.
Almanya Savunma Bakanı, küresel güvenlik ortamının hızla değiştiğini ve daha öngörülemez bir yapıya büründüğünü ifade etti. Artan jeopolitik gerilimlerin hem dış hem iç tehditleri büyüttüğünü vurgulayan Pistorius, demokrasilerin korunmasının artık daha zor hale geldiğini söyledi.
Pistorius, etkili bir caydırıcılığın ancak güçlü bir askerî kapasiteyle mümkün olabileceğini belirterek, “Caydırıcılık yoksa askerî saldırı riski artar. Ukrayna’da yaşanan savaş bunun en açık örneğidir” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya ile France arasındaki ortak savaş uçağı projesi FCAS (Future Combat Air System) hakkında da konuşan Pistorius, sürecin iptalinin siyasi irade eksikliğinden kaynaklanmadığını söyledi.
Bakan, projede yer alan şirketler arasındaki ciddi teknik ve endüstriyel anlaşmazlıkların süreci tıkadığını belirterek, alınan kararın “gerçekçi ve kaçınılmaz” olduğunu ifade etti.
Ayrıca Pistorius, Almanya-Fransa savunma iş birliğinin devam ettiğini ve farklı alanlarda daha yakın projelerin geliştirildiğini de sözlerine ekledi.
ALMANYA
23 Haziran 2026ALMANYA
23 Haziran 2026ALMANYA
23 Haziran 2026ALMANYA
23 Haziran 2026ALMANYA
23 Haziran 2026ALMANYA
23 Haziran 2026ALMANYA
23 Haziran 2026