Diyarbakır’da işçilere “zorunlu emeklilik” kararında tepki üzerine geri adım

Diyarbakır’da işçilere “zorunlu emeklilik” kararında tepki üzerine geri adım

ABONE OL
21:48 - 04/01/2024 21:48
Diyarbakır’da işçilere “zorunlu emeklilik” kararında tepki üzerine geri adım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Diyarbakır’da taşeron firmalarda çalışırken kamu kadrosuna alınan 121 işçinin “zorunlu” emeklilik işlemleri tepkiler üzerine iptal edildi.

2017 yılında 696 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile kamu kadrosuna geçen işçiler, 4 Aralık 2017 tarihinden itibaren farklı kamu kurumlarında çalışıyor.

Ancak Diyarbakır’da Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı hastanelerde çalışan 121 işçi hakkında dün emeklilik işlemi başlatıldı. Bazı işçilere yazılı tebligat gönderilirken, bazılarının sigorta kayıtlarına emekli olduklarına dair not düşüldü.

İşçilerin bağlı bulunduğu Dev-Sağlık-İş Sendikası ile CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun duruma tepki göstermesi üzerine ise karar iptal edildi.

Sağlık Müdürlüğü yetkilileri hem sendikayı hem Tanrıkulu’nu arayarak karardan vazgeçtiklerini bildirdi. Haklarında emeklilik işlem başlatılan işçiler de geri çağrıldı.

Dün zorunlu olarak emekliliğe sevk edilen işçiler kararı protesto etti.

“Zorunlu emeklilik kararı hukuka aykırı”

Zorunlu emeklilikten vazgeçilmesi üzerine Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yapan Tanrıkulu, çabaların sonuç verdiğini ifade etti. Tanrıkulu, yasada daha önce var olan zorunlu emekliliğin 1 Mart 2023 itibariyle kaldırıldığını söyledi.

Tanrıkulu, kamu işçileri için verilen “zorunlu emeklilik” kararının hukuka aykırı olduğunu savundu; “Geçtiğimiz yılın Mart ayında emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapıldı. 1 Mart 2023’ten sonra taşerondan kadroya geçen işçilerin “zorunlu emekliliği’’ diye bir düzenleme söz konusu değil. Yaklaşık 180 kamu işçisinin emeklilik işlemlerinin iptal edildiğini ve yeniden göreve çağrıldıklarının bilgisini aldım. Duyarlılık gösteren Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’ya, Diyarbakır Milletvekili olarak teşekkür ederim” dedi.

Sezgin Tanrıkulu rakamı 180 olarak açıkladı; ancak sendika yetkilileri kendilerine 121 kişinin başvurduğunu söyledi.

DİSK karardan memnun

Devrimci İşçi Sendikaları’na (DİSK) bağlı Dev-Sağlık İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ümit Umdu VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, karardan memnuniyet duyduğunu söyledi.

İşçilerin kendi istekleri dışında emekli edilmek istenmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayan Umdu, “DİSK- Dev Sağlık İş Sendikası Diyarbakır bölge şube yönetimimizin verdiği bu onurlu mücadelede seslerini duyurup yetkililerin de buna olumlu yaklaşması bizi mutlu etmiştir” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Diyarbakır’da işçilere “zorunlu emeklilik” kararında tepki üzerine geri adım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Diyarbakır’da işçilere “zorunlu emeklilik” kararında tepki üzerine geri adım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Diyarbakır’da işçilere “zorunlu emeklilik” kararında tepki üzerine geri adım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.