Cumhuriyetçi Kongre üyesinden, yüzlerce yazışmasını FBI’a teslim etmesi istendi

Cumhuriyetçi Kongre üyesinden, yüzlerce yazışmasını FBI’a teslim etmesi istendi

ABONE OL
22:55 - 21/12/2023 22:55
Cumhuriyetçi Kongre üyesinden, yüzlerce yazışmasını FBI’a teslim etmesi istendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Federal Yargıç James Boasberg, Cumhuriyetçi Parti Pennsylvania Temsilcisi Scott Perry’nin, Donald Trump’ın 2020 başkanlık seçimlerini kaybetmesinin ardından görevde kalması çabaları ve Demokrat Joe Biden’a yetki devrini yasadışı yollarla engelleme girişimlerini soruşturan FBI yetkililerine, 1600’den fazla mesaj ve e-postayı teslim etmesi emri verdi.

Pazartesi günü geç saatlerde alınan karar, Perry’nin kişisel cep telefonuna federal yetkililer tarafından el konulmasından bir yıldan fazla bir süre sonra geldi. Yetkililer, Perry’nin Trump’ın sahte seçim sahtekarlığı iddialarını kabul edecek bir adalet bakan vekili atanmasına yardımcı olmadaki rolünü soruşturuyordu.

Yargıç kararı, Perry’nin başvurduğu Washington’daki ABD Temyiz Mahkemesi’nde federal yargıç tarafından daha önce verilen kararla büyük ölçüde uyumlu.

Boasberg, 12 sayfalık kararında, her bir kaydı inceledikten sonra, Trump’ın en iyi müttefiklerinden biri olan Perry’nin, Kongre üyelerinin çalışmalarını koruyan anayasanın konuşma ve tartışma maddesi uyarınca mesajların 396’sını saklı tutabileceğine hükmetti.

Ancak Boasberg, diğer 1659 kaydın yasama faaliyetlerini içermediğine ve açıklanması gerektiğine karar verdi. Bu kayıtlar arasında yürütme üyelerini etkileme çabaları, Başkan Yardımcısı Mike Pence’in seçimlerin onaylanmasındaki rolüne ilişkin tartışmalar ve seçimlerde hile yapıldığı iddialarına ilişkin bilgiler de yer alıyor.

Çarşamba günü açıklama yapan Perry’nin avukatı John Rowley, hakimin kararını incelediğini ve temyize gidip gitmeyeceğine karar vereceklerini söyledi. Rowley, Perry’nin “2020 seçimlerindeki tutarsızlıklarla ilgili aldığı görünüşte güvenilir bilgileri araştırmak” için seçmenlerinin yanısıra halk adına da çalıştığını savundu.

Ayrıca Perry’nin yasal mücadelesinin “aşırı agresif savcılarla” mücadele etmek için gerekli olduğunu savundu. Rowley geçmişte hükümet yetkililerinin Perry’yi hiçbir zaman soruşturmalarının hedefi olarak tanımlamadıklarını söylemişti.

Suçlama yok ama…

Muhafazakarların sertlik yanlısı grubu Freedom Caucus’un başkanı olan Perry herhangi bir suçla itham edilmedi ancak 2020 seçim soruşturması kapsamında cep telefonuna FBI tarafından el konulan tek Kongre üyesi.

Perry’nin cep telefonundaki bilgileri koruma çabaları, geçen haftalarda mesajlarının ve e-postalarının kısa özetlerinin federal mahkeme tarafından yanlışlıkla ifşe edilmesi ve ardından yeniden mühürlenmesi dışında büyük ölçüde gizli bir şekilde ilerledi.

Bu mesajlar, eski başkanın ktidarda kalma çabasının merkezinde yer alan Trump yandaşlarının arasında Perry’nin konumu hakkında daha fazla şey ortaya çıkardı.

Adalet Bakanlığı’na vekalet edecek ismi atama çabaları

Perry’yi federal savcıların ilgisini çeken bir figür haline getiren, Jeffrey Clark’ı 2020’nin sonlarında adalet bakanı vekilliğine yükseltme çabalarıydı.

Perry, geçmişte Trump’ın Clark’la tanıştırılma talebini sadece “yerine getirdiğini” söylemişti. O dönemde Trump, Biden’ın seçim zaferinin onaylanmasını geciktirmek için Adalet Bakanlığı’nı kullanacak benzer düşüncelere sahip bir vekil arıyordu.

Ancak mesajlar Perry’nin Clark için kilit bir müttefik olduğunu gösteriyor. Clark kendisini, Adalet Bakanlığı’nın yaygın oy sahtekarlığına dair hiçbir kanıt bulamadığı yönündeki tutumunu tersine çevirecek biri olarak konumlandırıyordu.

Georgia eyaletinde Ağustos ayında hazırlanan ve Trump, Clark ve diğer 17 kişiyi Trump’ı yasadışı yollardan iktidarda tutmaya çalışmakla suçlayan iddianameye göre, “Bu amaçla Clark, Adalet Bakanlığı’nın Georgia dahil birçok eyalette seçimin sonucunu etkileyebilecek önemli endişeler tespit ettiğini belirten bir mektup taslağı hazırladı. Clark, bu mektubun Georgia eyaletine gönderilmesini önerdi.”

Clark o sırada Çevre ve Doğal Kaynaklar Bölümü’nün başsavcı yardımcısıydı ve Hukuk Bölümü’nün başkan vekilliğini yürütüyordu.

Savcılara göre Clark’la ilgili anlaşmazlıklar, Adalet Bakanlığı’nı krizin eşiğine getirdi ve Trump, bakanlıkta ve Beyaz Saray danışmanlık makamında toplu istifalara yol açacağı kendisine söylendikten sonra geri adım attı.

Clark şimdi, Trump hakkındaki federal iddianamede, 2020 seçimlerini yasadışı yollarla bozma çabasında adı açıklanmayan ve suçlanmayan altı işbirlikçiden biri olarak tanımlanıyor.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçi Kongre üyesinden, yüzlerce yazışmasını FBI’a teslim etmesi istendi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçi Kongre üyesinden, yüzlerce yazışmasını FBI’a teslim etmesi istendi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçi Kongre üyesinden, yüzlerce yazışmasını FBI’a teslim etmesi istendi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.