Çin’den ABD’ye Olimpiyatlara Müdahale Suçlaması 

Çin’den ABD’ye Olimpiyatlara Müdahale Suçlaması 

ABONE OL
12:28 - 28/01/2022 12:28
Çin’den ABD’ye Olimpiyatlara Müdahale Suçlaması 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Çin, ABD’yi Pekin Kış Olimpiyatları’na “müdahale etmekle” suçladı ve buna son verilmesini talep etti.

Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Şu anda en acil öncelik ABD’nin Pekin Kış Olimpiyatları’na müdahaleyi bırakması” dedi.

Wang, “ABD, Çin’e karşı sürekli olarak yanlış sözler ve eylemler ileri sürerek, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni çatışmalara neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Çin müdahale suçlamasıyla muhtemelen, gelecek hafta başlayacak olan Olimpiyat Oyunları’nın diplomatik boykotuna atıfta bulundu.

Boykot nedeniyle ABD, oyunlara diplomatik heyet göndermeyecek. İngiltere ve Avustralya da benzer boykotlar ilan etti. Diplomatik boykotlar açıklandığında Pekin, Washington’un “sporu siyasallaştırmayı bırakması” gerektiği açıklamasıyla karşılık vermişti.

Boykot, Çin’in kuzeybatısındaki Şincan eyaletinde Müslüman azınlık Uygurlar’a yönelik kötü muamelesini protesto etme amacını taşıyor. Çin, soykırım ve zorla çalıştırma ile suçlanıyor ancak suçlamaları reddediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde ise Blinken ve Wang’ın stratejik risk, sağlık güvenliği ve iklim değişikliği konularını görüştüğü kaydedildi; ancak açıklamada olimpiyat oyunlarına atıfta bulunulmadı.

Açıklamada, Blinken’ın “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik daha fazla saldırganlığının yol açtığı küresel güvenlik riskleriyle ekonomik risklerin altını çizdiği, gerilimi azaltmanın ve diplomasinin ileriye dönük doğru yol olduğunu ilettiği” belirtildi.

VOA tarafından geçilen Çin’den ABD’ye Olimpiyatlara Müdahale Suçlaması  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çin’den ABD’ye Olimpiyatlara Müdahale Suçlaması  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çin’den ABD’ye Olimpiyatlara Müdahale Suçlaması  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.