Çin’den ABD’ye Nota

Çin’den ABD’ye Nota

ABONE OL
21:40 - 08/12/2020 21:40
Çin’den ABD’ye Nota
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çin, Amerika’nın Hong Kong politikaları nedeniyle Çinli yetkililere yaptırım uygulama kararı sonrasında Pekin’deki ABD büyükelçi vekiline nota verdi ve misilleme yapılacağını kaydetti.

Amerika, Pazartesi günü, Hong Kong için uygulanan ulusal güvenlik yasasının çıkarılmasında ve geçen ay Hong Kong’da seçimleri kazanan muhalif siyasetçilerin Pekin tarafından saf dışı bırakılmasında oynadıkları rol nedeniyle 14 Çinli yetkiliye mali yaptırımlar ve seyahat yasağı uygulanmaya başlanacağını açıklamıştı.

Son uygulamayla birlikte Çin Ulusal Halk Kongresi’nin 14 başkan yardımcısının tümü Amerikan yaptırımlarına maruz bırakılmış oldu.

Amerikan yaptırımları, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Amerika’ya tüm seviyelerde diyaloğu devam ettirmesi çağrısı yapması ve parlamento heyetleri ve diğer gruplar arasında görüş alışverişini teşvik etmesinden hemen sonra devreye girdi.

Çin, yaptırımları eleştirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde Salı günü yayınlanan açıklamada Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zheng Zeguang’ın Pekin’deki Amerikan Büyükelçi Vekili’ne nota vererek “ciddi protesto ve sert kınama” ifadesinde bulunduğu bildirildi.

Çin’in misilleme yapacağı tehdidinde de bulunan Zheng, açıklamasında, “Amerika’nın barbarca eylemleri, Çin halkının Amerika’daki Çin karşıtı güçlere duyduğu öfkeyi yoğunlaştıracaktır. Hong Kong’daki yurttaşlarımız dahil bir milyar 400 milyon Çinli’nin Amerika’nın sinsi maksatlarının tam olarak farkına varmasına ve Çin hükümetinin Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası’nı uygulama kararlılığını güçlendirmesine yol açacaktır” dedi.

Çin’in Hong Kong ve Makau Dairesi ve Çin Dışişleri Bakanlığı’nın Hong Kong Dairesi, Salı günü, Amerikan yaptırımlarını kınayan iki ayrı açıklama yayınladı.

VOA tarafından geçilen Çin’den ABD’ye Nota haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çin’den ABD’ye Nota haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çin’den ABD’ye Nota haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.