Çin Afganistan ve İran’da Depremler

Çin Afganistan ve İran’da Depremler

ABONE OL
23:15 - 15/11/2023 23:15
Çin Afganistan ve İran’da Depremler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Çin’in Siçuan eyaletinde, bugün meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem, en az 30 kişinin ölümüne neden oldu. Bölgede 2017 yılından bu yana ilk kez yaşanan deprem, eyaletin başkenti Çengdu ve daha uzak bölgelerde de şiddetli sarsıntılara neden oldu.

Depremin merkez üssü yakınındaki yol ve konutlar, toprak kayması nedeniyle zarar gördü. En az bir bölgede iletişim kesildi.

Bölgesel elektrik ağında meydana gelen hasar nedeniyle, 40 bin kişi elektriksiz kaldı. Çengdu kentinin 226 kilomtre uzaklığındaki dağlık bölgede bulunan depremin merkez üssünün, 50 kilometre uzaklığındaki baraj ve hidroelektrik santrallerindeyse herhangi bir hasar oluşmadığı bildirildi.

Çin’in güneybatısındaki Siçuan eyaleti, özellikle de batı kesimlerdeki dağlık bölge, Çinghay-Tibet Platosu’nun doğu sınırındaki aktif tektonik bölgede yer alıyor.

Çin Haber Dairesi, özellikle Luding bölgesinde sarsıntının çok şiddetli olduğunu, bazı evlerde çatlaklar oluştuğunu bildirdi.

Bu, 2017 yılı Ağustos ayında, Aba bölgesini vuran 7,0 büyüklüğündeki depremden bu yana Siçuan’da meydana gelen en şiddetli deprem oldu.

Siçuan eyaletini vuran en şiddetli deprem, 2008 yılı Mayıs ayında meydana gelen, yaklaşık 70 bin kişinin ölümüne yol açan 8,0 büyüklüğündeki depremdi.

Afganistan’daki depremde 8 kişi öldü

Afganistan’ın kuzeydoğusunda meydana gelen depremdeyse en az 8 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer ölü sayısının artabileceğini belirtiyorlar.

Ülkenin doğusundaki Celalabad, 5,3 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

Bölge Valisi Mevlevi Necibullah Hanif, ”Pazar gecesi meydana gelen deprem, Kunar bölgesinde mali kayba ve can kaybına neden oldu” dedi.

Afet Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Nasim Hakkani, ilk raporlara göre altı kişinin öldüğünü, dokuz kişinin yaralandığını bildirdi.

Afganistan, Haziran ayında meydana gelen, binden fazla kişinin ölmesine ve ülkenin doğusunda bazı köylerin yerle bir olmasına neden olan şiddetli depremin yaralarını hala sarmaya çalışıyor.

İran’ın güneyinde de 5,5 büyüklüğünde deprem

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi, bugün İran’ın güneyinde de 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini bildirdi.

Merkeze göre deprem, yeraltında 10 kilometre derinlikte meydana geldi.

İran devlet televizyonu, kurtarma ekiplerinin bölgeye gönderildiğini, ancak herhangi bir ölü ya da hasar raporu olmadığını bildirdi.

Büyük jeolojik fay hatlarının kesiştiği bir bölgede bulunan İran, son yıllarda yıkıcı deprem felaketleri yaşamıştı.

VOA tarafından geçilen Çin Afganistan ve İran’da Depremler haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çin Afganistan ve İran’da Depremler haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çin Afganistan ve İran’da Depremler haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.