CIA ve Mossad Katar’da görüştü, Hamas yetkilileri Mısır’da

CIA ve Mossad Katar’da görüştü, Hamas yetkilileri Mısır’da

ABONE OL
22:51 - 09/11/2023 22:51
CIA ve Mossad Katar’da görüştü, Hamas yetkilileri Mısır’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD ve İsrail’in istihbarat birimleri CIA ve Mossad’ın başkanları Katar’ın başkenti Doha’da Katar Başbakanı ile görüştü. Reuters’a bilgi veren bir kaynağa göre görüşmede, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıda rehin aldığı kişilerin serbest kalmasının koşulları ve Gazze’de Hamas-İsrail çatışmasına ara verilmesi konuları ele alındı.

Adını vermemek koşuluyla Reuters’a konuşan Amerikalı bir yetkili de görüşmeyi doğruladı; ancak başka ayrıntı vermedi.

Görüşmeden nasıl bir sonucun çıktığına ilişkin bir bilgi henüz yok. Hamas’ın siyasi liderlerinin bulunduğu Katar, Hamas ve İsrailli yetkililer arasında rehinelerin serbest kalması için bir süredir arabuluculuk rolü üstleniyor.

İsrail’in Mossad istihbarat servisinin başında bulunan David Barnea, CIA Başkanı William Burns ve Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El-Tani arasındaki görüşme öncesinde, Katarlı arabulucular Hamas’ın siyasi ofisinden yetkililerle biraraya geldi.

Reuters’a konuşan kaynak dün üçlü toplantının avantajının tüm tarafları aynı masada gerçek zamanlı olarak biraraya getirerek süreci hızlandırmak olduğunu söyledi.

“İnsani ara karşılığında rehinelerin serbest bırakılması”

Görüşmede Gazze’ye insani amaçlı yakıt yardımına izin verilmesi konusunun da ele alındığı belirtiliyor. İsrail buna, yakıtın çatışma amacıyla Hamas’a iletildiğini söyleyerek karşı çıkmıştı.

Reuters’a dün bilgi veren bir kaynak görüşmelerde, Gazze’de 1-2 gün çatışmalara insani ara verilmesi karşılığında 10-15 rehinenin serbest kalmasının ele alındığını söyledi.

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Tani de bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nde temaslarda bulundu. Ziyaretin sebebine ilişkin bir açıklama gelmedi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ABD’nin arabuluculuğunda varılan normalleşme anlaşmasının yapıldığı 2020’den bu yana İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunuyor.

Üst düzey Hamas yetkilileri Mısır’da

İsmail Haniye ve Halid Meşal dahil üst düzey Hamas yetkililerinin Mısır’ın başkenti Kahire’de oldukları bildirildi.

Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas’tan yapılan açıklamada Hamas yetkililerinin Mısır’ın Genel İstihbarat Servisi Başkanı Abbas Kamel ile Gazze’deki durumu görüştükleri belirtildi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısında 1400 kişi hayatını kaybetmiş, İsrail Hamas’ın yönetimindeki Gazze’ye önce havadan sonra da karadan operasyon başlatmıştı.

Gazze’deki yetkililere göre İsrail’in bombardımanında bugüne kadar 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

VOA tarafından geçilen CIA ve Mossad Katar’da görüştü, Hamas yetkilileri Mısır’da haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CIA ve Mossad Katar’da görüştü, Hamas yetkilileri Mısır’da haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CIA ve Mossad Katar’da görüştü, Hamas yetkilileri Mısır’da haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.