Çeşme’de Yapılaşmaya Dur denildi

Çeşme’de Yapılaşmaya Dur denildi

ABONE OL
13:39 - 14/03/2020 13:39
Çeşme’de Yapılaşmaya Dur denildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İzmir’de 111 Sivil toplum kuruluşu ve şahıs Cumhurbaşkanlığı Çeşme-Urla Turizm- Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarını genişletme kararına karşı “yürütmeyi durdurma” davası açtı. Davaya İzmir Barosu, İzmir TMMOB, İzmir Tabibler Odası, Egeçep ve yüzün üzerinde vatandaş müdahil oldu. İzmir Barosu Çevre Komisyonu avukatları tarafından hazırlanan dilekçe İdari Mahkeme’ye verildi.

Cumhurbaşkanlığı ilk defa 12.Eylül 2019 tarihinde 1532 numaralı karar ile Çeşme- Urla bölgesinde 50-60 milyon m2 alanı Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi ilan etmiş, Ocak ayında da birçok şahıs tapusuna “satılamaz” kaydı düşülmüştü.

Bu defa Cumhurbaşkanlığı 12.Şubat tarihinde 2103 numaralı karar ile Çeşme- Urla bölgesinde daha önce ilan edilen “Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi”nin sınırlarını genişleterek 95 milyon m2’in üzerine çıkartan bir kararname daha yayınlamıştı.


Çeşme’nin tüm yüzölçümünün neredeyse %36’sına denk gelen bu alan bütün yetkiler Turizm bakanlığına devir edilerek yapılaşmanın, betonlaşmanın önü açılmıştı.

Turizm Bakanı Mehmet Ersoy 9.Mart’ta İzmir Ticaret Odasın’da basına kapalı bir toplantı düzenleyerek sermaye gruplarına projeyi anlatmış, projede ki arsa tahsislerinden 1 milyar dolar gelir beklediğini ifade etmişti. Çeşme Belediye başkanı ve sivil toplum örgütlerinin davet edilmediği bu lansmann toplantısına karşı sivil toplum örgütleri aynı gün Çeşme’de alternatif bir toplantı düzenleyerek, bakanın tutumunu ve projenin kendilerine sorulmadan gelişmesini protesto etmişlerdi.

Bu defa Çeşme-Urla-İzmirli 111 doğa savunucusu ve sivil toplum örgütü 12. Mart Perşembe günü İzmir İdari Mahkemesine verdikleri bir ” Yürütmeyi Durdurma” itiraz dilekçesi ile Cumhurbaşkanlığının bu kararına vekalet verdikleri avukatlar aracılığı ile hukuki olarak itiraz ettiler.

ha-ber.com/Dr. Ahmet Güler/Çeşme

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.