Cebaliye saldırılarında en az 195 Filistinli öldü

Cebaliye saldırılarında en az 195 Filistinli öldü

ABONE OL
14:11 - 02/11/2023 14:11
Cebaliye saldırılarında en az 195 Filistinli öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’ndan bugün daha fazla insanın çıkması beklenirken, Hamas İsrail’in Cebaliye mülteci kampına iki gün üst üste yaptığı saldırılarda en az 195 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail ise bu saldırılarda iki Hamas liderinin öldürüldüğünü bildirdi.

Refah Sınır Kapısı’ndan dün, İsrail, Mısır ve Hamas arasında varılan anlaşma çerçevesinde yabancı pasaport sahibi ve ağır yaralı 300’den fazla kişi çıktı. Tahliye edilenler arasında Avustralya, Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Endonezya, İtalya, Japonya, Ürdün, Birleşik Krallık ve ABD pasaportu sahipleri bulunuyor.

Gazze yetkilileri Refah sınır kapısının bugün yeniden açılmasının beklendiğini ve böylece daha fazla yabancının çıkış yapabileceğini söyledi. Reuters’a konuşan diplomatik bir kaynak yaklaşık 7 bin 500 yabancı pasaport sahibinin iki hafta içinde Gazze’den ayrılmasının beklendiğini kaydetti.

İsrail, Salı ve Çarşamba günleri Gazze’deki en büyük mülteci kampı olan Cebali’ye düzenlediği saldırılarda iki Hamas liderinin öldürüldüğünü açıkladı.

BM: “Savaş suçu anlamına gelebilir”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sosyal medya sitesi X’ten yaptığı bir paylaşımda, İsrail’in “orantısız saldırılarının savaş suçu anlamına gelebileceği konusunda ciddi endişeleri” olduğunu bildirdi.

Gazze’de Hamas tarafından yönetilen medya ofisi bugün yaptığı açıklamada İsrail’in Cebaliye mülteci kampına düzenlediği iki saldırıda en az 195 Filistinlinin öldüğünü, 120 kişinin de kayıp olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada en az 777 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Cebaliye kampının saldırılardan sonra uydu görüntüsü – 1 Kasım 2023

Mısır’a geçmeyi bekleyen ABD pasaportlu Dr. Fathi Abu al-Hassan Reuters’a yaptığı açıklamada, Gazze’de su, yiyecek ve barınağın olmadığı koşulları anlatarak, “Gözlerimizi ölü insanlar üzerinde açıyoruz ve ölü insanlar üzerinde kapatıyoruz” dedi.

Aralarında Gazze’nin tek kanser hastanesinin de bulunduğu hastaneler, yakıt sıkıntısı nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. İsrail, Hamas’ın yakıtı askeri amaçla kullanacağı endişesiyle insani yardım konvoylarının yakıt getirmesine izin vermiyor.

Blinken yeniden İsrail’e gidiyor

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmaların başlamasının ardından İsrail’i ikinci kez ziyaret edecek.

Blinken’ın yarın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile biraraya gelmesi bekleniyor. Blinken bölge ziyaretinde Ürdün’e de uğrayacak ancak Türkiye’ye gelip gelmeyeceği belirsizliğini koruyor. Dün VOA Türkçe dahil bir grup gazeteciye bilgi veren Türk diplomatik kaynaklara göre Blinken, 5 Kasım Pazar günü Ankara’da olacak.

ABD Temsilciler Meclisi’nin bugün, Cumhuriyetçilerin desteğiyle İsrail’e 14.3 milyar dolar yardım öngören bir tasarıyı kabul edebileceği bildiriliyor.

Ancak Demokratların kontrolündeki Senato’da sert bir muhalefetle karşılaştığı ve Beyaz Saray veto tehdidinde bulunduğu için tasarının yasalaşması olası görünmüyor.

Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırısında 1400 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi de rehin alındı. İsrail’in Gazze’ye yönelik 27 gündür devam eden misilleme saldırılarında ise Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar 3 bin 648’i çocuk, 8 bin 796 Filistinli hayatını kaybetti.

VOA tarafından geçilen “Cebaliye saldırılarında en az 195 Filistinli öldü” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Cebaliye saldırılarında en az 195 Filistinli öldü” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Cebaliye saldırılarında en az 195 Filistinli öldü” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.