Boşlukta sona eren Çin otobanı Karadağ´ı iflasın eşiğine getirdi

Boşlukta sona eren Çin otobanı Karadağ´ı iflasın eşiğine getirdi

ABONE OL
23:43 - 02/06/2021 23:43
Boşlukta sona eren Çin otobanı Karadağ´ı iflasın eşiğine getirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Karadağ´da milyar dolarlık kredilerle inşa edilen otobanın hikayesi, Aziz Nesin´in bir hikayesi gibidir.

Karadağ adlı Balkan ülkesinde inşa edilen otoban, bir şaheser. Uçurumlardan geçer, dağları tünellerle deler, güzel de manzaralar sunar. Fakat bu şaheserin iki ciddi dezavantajı mevcut. Bir: Bu otoban, dünyanın yapımı en pahalıya gelmiş yollardan biri. İkincisi ve daha da kötüsü: Bu yol, boşlukta sona erip insanı hiç bir yere götürmüyor.

AB´ye girmeye aday olan küçük Balkan ülkesi Karadağ, 2014 yılında bu otobanı Çinli bir şirkete yaptırmak üzere yine Çinli bir bankadan 994 milyon dolar kredi aldi. Para hazır olduktan sonra Çinli işçiler altı yıl boyunca dur durak demeden tünel kazıdı, vadilere beton direkler dikti, ve böylece altı yılda toplam 41 kilometre yol inşa ederek kredi miktarını tüketti.

Şimdi ise 130 kilometrelik bir kısmını daha bitirip liman şehri „Bar“ı kuzeydeki Sırbistan sınırına bağlamak lazım. Fakat bunun için tam bir milyar Euro daha kredi lazım olacak. Fakat bu kredinin nereden geleceği henüz meçhul.

Daha da kötüsü, toplam yıllık GSMH´si 4.9 milyar Euro olan Karadağ´ın ilk aldığı krediyi ve tabi ki de yolun geri kalan kısmı için gerekli olan öbür bir milyarlık krediyi iflas etmeden nasıl geri ödeyeceği henüz bilinmiyor. Çin´e geri ödenmesi gereken kredinin ilk taksidi, bu Temmuz´da süresi bitecek. Anlaşmaya göre Karadağ bunu ödeyemezse, otobanın kontrolünü Çin´e devretmesi gerekecek. (Tourexpi) Resim: © AA

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.