Bornova Anadolu Lisesi koruluğundaki anaokulu inşaatı durduruldu

Bornova Anadolu Lisesi koruluğundaki anaokulu inşaatı durduruldu

ABONE OL
21:39 - 04/01/2024 21:39
Bornova Anadolu Lisesi koruluğundaki anaokulu inşaatı durduruldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İzmir’deki Bornova Anadolu Lisesi’nin (BAL) koruluğunda “Suriyeli mülteciler için anaokulu yapıldığı” iddiasının gündeme gelmesinin ardından başlayan tartışmalar devam ediyor. Konuya Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yalanlama gelirken koruluktaki inşaat faaliyetleri CHP ve AK Parti arasındaki tartışmaların ardından durduruldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, BAL kampüsünde yapılan inşaatın imar mevzuatı açısından eksik ve hataları olduğunun yerinde tespit edildiğini ve Bornova Belediyesi’ne mühürleme işlemini yerine getirmesi için resmi yazının iletildiğini duyurdu. Bornova Belediyesi ekipleri tarafından da okul kampüsündeki inşaat faaliyetleri durduruldu.

“Mühürleme yok, inşaatta kaymanın önüne geçmemiz için düzenleme talebimiz var”

CHP’li Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, konuya ilişkin açıklamasında, “2022 Ekim ayında bakanlıktan müracaat geldi. İzmir’deki okulların bahçelerine tesis kazandırmak üzere bir projeydi, bu müracaat bizim 5 Aralık’ta ruhsat vermemiz ile sonuçlandı. İmar alanı içindeki alandan müracaat edildiğinde ruhsat verilir. Eğitim konusunda hangi kurum bize müracaat ederse jet hızıyla yanıt veren kurumuz, eğitime tam destek olduğumuz için verdik” dedi.

İduğ, “Burada yapılacak bina okulun ihtiyacını karşılayacak çok amaçlı bir bina olması bizim tercihimizdir. Ölçümleri yaptığımızda 7 metrelik kayma tespit ettik ve inşaatı durdurma kararı aldık. İnşaatın yeni müracaat ile devam etmesi mümkün, ancak burada kamuoyunu yanlış bilgilendirme var. Koruluk alanda ağaç kesme yoktur. Bir ağaç bile kesilmemiştir” diye ekledi.

“Mülteci konusunda bana bir bilgi aktarılmadı” ifadesini kullanan İduğ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in ‘mühürleme talebini ilettik’ sözlerine yönelik ise, “Mühürleme yok, inşaatta kaymanın önüne geçmemiz için düzenleme talebimiz var” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, BAL kampüsünde yapılan inşaatın imar mevzuatı açısından eksik ve hataları olduğunun yerinde tespit edildiğini ve Bornova Belediyesi’ne mühürleme işlemini yerine getirmesi için resmi yazının iletildiğini duyurdu.

Özel: “Bu hatadan derhal geri dönülmelidir”

Lisenin mezunlarından olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada BAL ile ilgili iddialara tepki göstermişti. Özel, “İzmir Bornova Anadolu Lisesi Türkiye’nin en saygın ve değerli eğitim kurumlarından biridir. Binlerce mensubundan biri olduğum Bornova Anadolu Lisesi ailesine bunu yaşatamazsınız. Bu hatadan derhal geri dönülmelidir. Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı’nın, öğrencilerinin ve velilerinin yanında bu rezaletin karşısındayız” ifadelerini kullanmıştı.

Diğer bir BAL mezunu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de sosyal medya hesabından inşaat çalışmasına tepki göstererek, “Bornova Anadolu Lisesi kampüsüyle ve korusuyla bir bütündür. İzmir’in bu eşsiz mirasının şantiyeye çevrilerek talan edilmesine asla müsaade edemeyiz. Kampüsümüzün yaşaması için direnen tüm öğrencilerin ve velilerin yanındayım” demişti.

İletişim Başkanlığı’ndan mülteci iddiasına yalanlama

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise BAL arazisine ihtiyaçtan dolayı anaokulu inşa edildiğini belirtmiş ancak okulun Suriyeli çocuklara özel olmadığını açıklamıştı.

Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve haberlere konu olan, ‘Suriyelilere anaokulu yapmak için İzmir Bornova Anadolu Lisesinin korusuna kıyılıyor’ iddiası doğru değildir. İzmir’in Bornova ilçesinde Bornova Anadolu Lisesi arazisi içerisinde ve çevresinde, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İşitme Engelliler Özel Eğitim Okulu (Yık-Yap kapsamında yeniden inşa aşamasında) bulunmaktadır. Aynı arazi içerisinde yapımına başlanan 4 derslikli anaokulu projesi, İzmir’in 2023 il yapım programına tanımlı olup bölgedeki anaokulu ihtiyacından dolayı programa alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Proje, İzmir 1 no’lu Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğünce onaylanmış, akabinde Bornova Belediyesinden ruhsat alınmıştır. Yapımına başlanan söz konusu anaokulunun Suriyeliler için inşa edildiği iddiası tamamen gerçek dışı olup, vaziyet planına göre hiçbir ağaca da zarar verilmemiştir. Anaokulunun yapımı tamamlandığında 200 okul öncesi öğrencisi, eğitim-öğretim faaliyetlerinden yararlanacaktır” denildi

“Mühürleri ‘keyfi’ olur, ciddi yasal sonuçları olur”

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı da Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin açıklamasını paylaşıp CHP’ye tepki göstermişti.

Saygılı konuya ilişkin X hesabından yaptığı açıklamada, “Her durumdan yalan yanlış bilgilerle siyasi rant sağlama eğiliminden bir türlü vazgeçmeyen CHP, İzmir Bornova Anadolu Lisesi arazisinde yapılacak olan anaokulu projesi için de yaygara kopardı. Hali hazırda, tüm onay ve izinleri alınmış olan ve yapımı için tek bir ağacın kesilmediği proje alanının fotoğraflarını paylaşıp; üstüne de ‘Suriyeliler için yapıyorlar’ yalanını ekleyerek boşa düşmüşlerdir!” demişti.

Saygılı, “Okul, bölgenin ihtiyacıdır ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın detaylı açıklaması gerçeği gözler önüne sermiştir. Boş ve asılsız çıkışlarla prim yapma sevdaları yine kursaklarında kalmıştır. İzmir’e hizmet etmek isteyen ve bunu engellemeye çalışanların kimler olduğu halkımız tarafından da daha net görülmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in inşaatı mühürleyeceklerini belirtmesinin ardından da sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Saygılı, “Eksik ve hata tespit ettik diyor, ortada inşaat yok! İmalatın olmadığı yerde projeye aykırılığı nasıl tespit etmiş? Neyi mühürleyecek?! Ruhsatı veren kendi belediyeleri üstelik! Buna uygun bir inşaat yapıldığı takdirde ne olacağını göremeyecek kadar körleşmişler! Biz söyleyelim; mühürleri ‘keyfi’ olur, ciddi yasal sonuçları olur! CHP’li Soyer; akıl tutulması yaşıyor olmalı; müneccimliğe de başladığına göre! Yeniden aday gösterilme sancısı, prim yapayım telaşıyla ortaya bir top yuvarlamış, pasa dönüşecek, gol olacak sanıyor! Yazık…” demişti.

AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan da sosyal medya hesabından CHP’ye tepki göstererek, “Yalanlarınızla oluşturmak istediğiniz sahte kampanyalarınıza Bornova Anadolu Lisemizi ve değerli öğrencilerini alet edemezsiniz! İzmir’de CHP’nin zarar vermediği canlı, talan etmediği yeşil alan kalmamışken bu çalışmada hiçbir ağaç zarar görmemiştir. Yapılan tüm çalışmalar sadece ve sadece İzmir’in pırlanta çocukları içindir. Kötü emellerinizi İzmirli gençlerin üzerinde kullanmayın artık!!” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

VOA tarafından geçilen Bornova Anadolu Lisesi koruluğundaki anaokulu inşaatı durduruldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Bornova Anadolu Lisesi koruluğundaki anaokulu inşaatı durduruldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Bornova Anadolu Lisesi koruluğundaki anaokulu inşaatı durduruldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.