BM Güvenlik Konseyi bir kez daha acil toplanıyor

BM Güvenlik Konseyi bir kez daha acil toplanıyor

ABONE OL
11:30 - 30/10/2023 11:30
BM Güvenlik Konseyi bir kez daha acil toplanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail-Hamas çatışmasında dördüncü haftaya girilirken, BM Güvenlik Konseyi bugün Gazze’deki insani krizle ilgili bir kez daha acil bir toplantı yapacak.

İsrail Gazze’ye yönelik hava operasyonunu sürdürüyor. Kimi zaman da tanklarla Gazze Şeridi’ne girerek saldırılarını karadan genişletiyor. İsrail ordusu son birkaç günde 600’den fazla Hamas hedefinin vurulduğunu açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada, “İsrail birlikleri binalara ve tünellere barikat kuran ve birliklere saldırmaya çalışan düzinelerce teröristi öldürdü” denildi.

Filistin medyası, İsrail hava saldırılarının Gazze’deki Şifa ve Kudüs hastaneleri yakınlarındaki bölgeleri vurduğunu ve Filistinli militanların güneydeki Han Yunus kentinin doğusundaki sınır bölgesinde İsrail güçleriyle çatıştığını aktardı.

Diğer yandan İsrail, karadan da tanklarla Gazze’ye girişler yapmaya devam ediyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu haftasonunda “savaşın ikinci aşamasında olduklarını” söylemişti.

Reuters haber ajansı Gazze’de devam eden telefon ve internet kesintilerinin, bombardımanlarında yaralananlara yönelik kurtarma operasyonlarını ciddi şekilde sekteye uğrattığını bildirdi.

Filistin Kızılay’ı yaklaşık 14 bin kişinin sığındığı Gazze’deki Kudüs hastanesinin derhal boşaltılması yönünde İsrail’in çağrılarda bulunduğunu bildirdi. Filistinli yetkililer yaklaşık 50 bin kişinin de Şifa hastanesine sığındığını ve İsrail’in tesise yönelik tehditlerinden endişe duyduklarını söyledi.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e girmesinden bu yana Gazze’ye yönelik abluka ve bombardımanını yoğunlaştırdı. İsrailli yetkililer, Hamas’ın yaklaşık 1400 kişiyi öldürdüğünü ve en az 239 kişiyi rehin aldığını söylüyor.

İsrail ordusu ayrıca, Batı Şeria’daki İslamcı gruplara karşı operasyonlarını artırarak çok sayıda Filistinliyi öldürdü ve yüzlercesini tutukladı.

Hamas yönetimindeki Gazze’de bulunan sağlık yetkilileri, İsrail güvenlik güçlerinin bugün erken saatlerde Batı Şeria’nın Cenin kentinde düzenlediği bir baskın sırasında dört kişiyi öldürdüğünü açıkladı.

“Katar, İsrail’den operasyonlara insani ara vermesini istedi”

Diğer yandan uluslararası toplumun hem ateşkes çağrıları hem de Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk çabaları sürüyor.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak Reuters’a verdiği bilgiye göre, İsrail ile Hamas arasında Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen müzakereler dün de devam etti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, Hamas’tan elindeki tüm sivil rehineleri serbest bırakması karşılığında, Gazze Şeridi’ne yardım ve yakıt girişine izin vermek için İsrail’in operasyonlarına beş günlük insani ara vermesinin istendiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi bir kez daha toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de bugün Gazze’deki insani durumu görüşmek için bugün bir kez daha toplanacak. Konsey son iki hafta içinde ateşkesin sağlanmasıyla ilgili karar tasarılarını dört kez oyladı ancak bu karar tasarılar ya Rusya ya da ABD’nin vetosu nedeniyle kabul edilmedi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin talebiyle toplanacak BM Güvenlik Konseyi’nde, Filistinlilere yardım sağlayan BM örgütünün (UNRWA) sağlayacağı son bilgiler de dinlenecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres önceki gün, İsrail’in uluslararası toplum tarafından desteklenen kritik öneme sahip “insani bir duraklamaya” izin vermek yerine askeri operasyonlarını yoğunlaştırmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, ABD Başkanı Joe Biden’ın dün İsrail Başbakanı Netanyahu’ya Gazze’deki sivilleri koruması ve “insani yardım akışını derhal ve önemli ölçüde arttırması” çağrısında bulunduğu belirtildi.

Hamas yönetimindeki Gazze’de bulunan sağlık yetkilileri İsrail’in operasyonundan şimdiye kadar, 3324’ü çocuk olmak üzere 8005 kişinin öldüğünü açıkladı. Hamas tarafından yönetilen Gazze yönetiminin medya ofisi ise, çatışmaların başlamasından bu yana 116 sağlık görevlisinin ve 35 gazetecinin öldürüldüğünü kaydetti.

VOA tarafından geçilen Çatışmalarda dördüncü haftaya girilirken, BM Güvenlik Konseyi bir kez daha acil toplanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çatışmalarda dördüncü haftaya girilirken, BM Güvenlik Konseyi bir kez daha acil toplanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çatışmalarda dördüncü haftaya girilirken, BM Güvenlik Konseyi bir kez daha acil toplanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.