Blinken ve Abbas Batı Şeria’da şiddet ve Gazze’de insani krizi görüştü

Blinken ve Abbas Batı Şeria’da şiddet ve Gazze’de insani krizi görüştü

ABONE OL
20:24 - 10/01/2024 20:24
Blinken ve Abbas Batı Şeria’da şiddet ve Gazze’de insani krizi görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ortadoğu turunu sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile biraraya geldi.

İsrail kontrol noktalarını geçerek Filistin’in fiili başkenti Ramallah’a ulaşan Blinken’ın Abbas’la buluşması, Salı günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve savaş kabinesi ile İsrail’in Hamas ile savaşı, bölgesel gerilimler ve İsrail-Filistin çatışmasının geleceği üzerine yapılan görüşmelerden bir gün sonra gerçekleşti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Blinken ve Abbas, Gazze’de sivillerin zarar görmesini en aza indirmek ve Gazze’deki Filistinli sivillere insani yardım ulaştırılmasını hızlandırmak ve arttırmak amacıyla sürdürülen çabaları ele aldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada, “Bakan, Batı Şeria’da artan istikrarsızlığa dikkat çekti ve ABD’nin aşırılık yanlısı şiddete yönelik çabalarını ele aldı. Bakan ayrıca ABD’nin İsrail tarafından toplanan tüm Filistin vergi gelirlerinin önceki anlaşmalara uygun olarak Filistin Yönetimine aktarılması gerektiği yönündeki tutumunun altını çizdi” dedi.

İki yetkilinin ayrıca “uygulanması halinde Filistin halkının yararına olacak idari reformları” değerlendirdikleri belirtilen açıklamada, “Bakan, Amerika Birleşik Devletleri’nin İsrail Devleti’nin yanında, barış ve güvenlik içinde yaşayacağı bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımları desteklediğini bir kez daha teyit etti” ifadeleri yer aldı.

Blinken Salı günü ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği’nde düzenlediği basın toplantısında Abbas ile Filistin Yönetimi’nin kendini reforme etme ve yönetimini iyileştirme sorumluluğunu görüşeceğini söylemiş ve Washington’un 88 yaşındaki Abbas’ın savaş sonrası Gazze’yi yönetmeye hazırlanmak için örgütü elden geçirmesi gerektiği görüşünü yansıtmıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın bazı bölgelerinde sınırlı özerklik uygulayan Filistin Yönetimi, hem Gazze hem de Batı Şeria’da birleşik bir Filistin hükümeti için en güçlü umut olarak görülüyor.

Şu anda İsrail’in işgali altında bulunan topraklarda bir Filistin devleti kurulmasına ilişkin ABD arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler neredeyse on yıl önce çökmüştü. İsrail’in mevcut iktidar koalisyonundaki sağcı liderler Filistin devletine karşı çıkıyor.

Blinken dünkü basın toplantısında Netanyahu ve kabinesinin Filistin devleti konusundaki çağrısına nasıl yanıt verdiğini açıklamaktan kaçındı; İsrail’in bölgesel entegrasyonun sunduğu fırsattan yararlanmak için “zor kararlar, zor seçimler” yapması gerektiğini söyledi.

Blinken, Batı Şeria’daki çatışmaları kastederek “Cezasızlıkla yürütülen aşırıcı yerleşimci şiddeti, yerleşimlerin genişletilmesi, yıkımlar, tahliyeler, bunların hepsi İsrail’in kalıcı barış ve güvenliğe ulaşmasını kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyor” dedi.

Blinken, Abbas ile görüştükten sonra savaş konusunda daha fazla görüşme yapmak üzere Bahreyn’e geçti. Bahreyn, geçen Cuma günü başlayan Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’yu kapsayan diplomasi turuna son anda dahil edildi.

Yeni eklemeler olmazsa Blinken’n son durağı Mısır olacak. Blinken’ın Perşembe günü başkent Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşmesi planlanıyor.

Ürdün’de kriz zirvesi

El Sisi ve Abbas’ın ise bugün Ürdün’ün Akabe kentinde Kral lI. Abdullah’ın davetiyle bir kriz zirvesinde biraraya gelmesi bekleniyor.

Mısırlı üst düzey bir yetkili Ürdün’le birlikte, Gazze’de ateşkes için ivme kazanmaya çalışacaklarını ve insani krizin hafifletilmesi için baskı yapacaklarını söyledi.

Yetkili, Abbas, Kral II. Abdullah ve El Sisi’nin Filistinliler’in topraklarından sürülmesine karşı olduklarını da teyit edeceklerini söyledi.

Ürdün, sınırı paylaştığı İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da artan istikrarsızlık ve Yahudi yerleşimcilerin Filistinliler’e yönelik saldırılarından endişe duyuyor.

Öte yandan Mısırlı bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre bir İsrail heyeti, tutuklu Filistinliler’le Hamas’ın elindeki rehinelerin takası konusunda yeni bir müzakere turu için Çarşamba günü Kahire’ye gitti. Mısır, Katar ve ABD, İsrail ile Hamas arasında arabulucu konumunda.

Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında serbest bırakıldı ve arabulucular o zamandan beri çatışmaların durması ve yeni bir takas turu üzerinde anlaşmaya varmaya çalışıyorlar.

Yeni takas için müzakere çabaları geçen hafta Beyrut’ta üst düzey bir Hamas yetkilisinin öldürülmesiyle sekteye uğradı ve bu olaydan İsrail sorumlu tutuldu.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Mısırlı yetkili, Mısır ve Katar’ın ateşkes ve İsrail’in başka Filistinli tutukluları serbest bırakması karşılığında Hamas ve diğer militan grupların elindeki sivil rehineleri kurtarmaya çalıştığını söyledi.

Hamas rehinelerin serbest bırakılmasından söz etmeden önce savaşın sona erdirilmesinde ısrar ediyor; ancak İsrail bu talebi tümüyle reddediyor. Hamas lideri İsmail Haniye Salı günü Katar’da yaptığı açıklamada “İşgal hapishanelerindeki tüm mahkumlarımız serbest bırakılmadıkça, rehinelerini asla kurtaramayacaklar” demişti.

VOA tarafından geçilen Blinken ve Abbas Batı Şeria’da şiddet ve Gazze’de insani krizi görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken ve Abbas Batı Şeria’da şiddet ve Gazze’de insani krizi görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken ve Abbas Batı Şeria’da şiddet ve Gazze’de insani krizi görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.