Blinken İsrailli liderlerle Hamas’ın ateşkes önerisini görüştü

Blinken İsrailli liderlerle Hamas’ın ateşkes önerisini görüştü

ABONE OL
21:21 - 07/02/2024 21:21
Blinken İsrailli liderlerle Hamas’ın ateşkes önerisini görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü Gazze’deki çatışmalara ara verilmesi ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması konusunda İsrailli liderlerle görüşmek üzere İsrail’de.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmeler, Blinken’ın Hamas liderlerinin öneriye yanıt verdiklerini açıklamasından bir gün sonra gerçekleşti.

Kudüs’te Herzog ile görüşmesinin başında gazetecilere konuşan Blinken, “Yapılması gereken çok iş var ancak biz bu işi yapmaya ve aylar önce kesintiye uğrayan rehinelerin serbest bırakılması sürecini yeniden başlatabilmeye odaklanmış durumdayız” dedi.

Suudi Arabistan, Mısır ve Katar’daki temaslarına da değinen Blinken, “İsrail’i bölgeye gerçekten entegre edecek, barış ve gerçekten güvenli yaşayabilmesi için en derin güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak ve aynı zamanda Filistin halkının isteklerine cevap verecek çok olumlu ve güçlü bir geleceğin mümkün olduğuna inanıyorum. Bölgedeki dostlarımız ve ortaklarımızla yaptığım ziyaretler de bunu pekiştirdi” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamalarda Blinken’ın Netanyahu ve Herzog’la, Hamas’ın elinde kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik son çabaları ve Gazze genelinde yerlerinden edilmiş sivillere ulaşan insani yardım miktarının arttırılmasının önemini ele aldığı kaydedildi.

Açıklamalara göre Blinken, hem İsrailliler hem de Filistinliler için kalıcı barış ve güvenliği ve bölge için daha fazla entegrasyonu sağlamanın en iyi yolu olarak ABD’nin bir Filistin devletinin kurulmasına verdiği desteği yineledi. Bakan ayrıca Batı Şeria’daki gerilimin acilen azaltılması ve çatışmanın büyümesinin önlenmesi gerektiğini de vurguladı.

Blinken’ın, ABD’nin İsrail’in 7 Ekim’deki terörist saldırıların bir daha tekrarlanmamasını sağlama hakkına verdiği desteği bir kez daha teyit ettiği ve Gazze’deki sivillerin korunması için mümkün olan tüm adımların atılmasının önemini vurguladığı da açıklamalarda yer aldı.

Blinken daha sonra Batı Şeria’ya geçerek Ramallah’ta Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile biraraya geldi.

Netanyahu’nun basın toplantısı bekleniyor

Hamas, Gazze’de silahların susması için dört buçuk aylık bir ateşkes önerdi. Öneride, bu süre zarfında tüm rehinelerin serbest bırakılması, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askerlerini çekmesi ve savaşın sona erdirilmesi konusunda bir anlaşmaya varılması var.

İsrail hükümet sözcüsü İsrail’in teklifi dikkatle incelediğini ve Başbakan Benyamin Netanyahu’nun Çarşamba günü ilerleyen saatlerde bir basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.

Sözcü Avi Hyman gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bir bilgilendirme aldık, Katarlı müzakerecilerden bildirim aldık. Onlara bakıyoruz. Mossad bize sunulan bilgileri dikkatle inceliyor” dedi.

İsrail’in Kanal 13 televizyonu ise kimliği açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde bazı hususların kabul edilemez olduğunu ve yetkililerin teklifi reddedip reddetmeme ya da değişiklik isteyip istememe konusunda tartıştıklarını duyurdu.

Tarafların önerileri arasındaki uçurumsa derin. İsrail daha önce Hamas yok edilmeden askerlerini Gazze’den çekmeyeceğini ya da savaşı sona erdirmeyeceğini söylemişti. Ancak kaynaklar Hamas’ın uzun süredir dile getirdiği savaşın sona erdirilmesi talebine yeni bir yaklaşım getirdiğine ve bunu ateşkes için bir ön koşul olarak değil, gelecekteki görüşmelerde çözülecek bir mesele olarak sunduğuna dikkat çekiyor.

Müzakerelere yakın bir kaynak Hamas’ın karşı önerisinin başlangıçta kalıcı bir ateşkes garantisi gerektirmediğini, ancak son rehineler serbest bırakılmadan önce savaşın sona erdirilmesi konusunda anlaşmaya varılması gerektiğini belirtti.

İkinci bir kaynak ise Hamas’ın hala Katar, Mısır ve diğer dost ülkelerden ateşkese uyulacağına ve rehineler serbest kalır kalmaz ateşkesin İsrail tarafından bozulmayacağına dair garanti istediğini söyledi.

Hamas Siyasi Büro üyesi İzzet El-Reşik, grubun amacının “Filistin halkına yönelik saldırganlığı durdurmak, tam ve kalıcı bir ateşkes ile yardım, barınma ve yeniden inşa sağlamak” olduğunu kaydetti.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır

VOA tarafından geçilen Blinken İsrailli liderlerle Hamas’ın ateşkes önerisini görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken İsrailli liderlerle Hamas’ın ateşkes önerisini görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken İsrailli liderlerle Hamas’ın ateşkes önerisini görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.