Blinken Çin’de Amerikan şirketlerine adil davranılması çağrısında bulundu

Blinken Çin’de Amerikan şirketlerine adil davranılması çağrısında bulundu

ABONE OL
20:39 - 25/04/2024 20:39
Blinken Çin’de Amerikan şirketlerine adil davranılması çağrısında bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Çin ziyaretine dün başlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dünya ticaretinde ikinci sırada bulunan Doğu Asya ülkesine Amerikan işletmeleri için eşit bir oyun alanı sağlama çağrısında bulundu.

Blinken’in ziyareti, küresel ticaretten askeri iletişime kadar pek çok konuda görüşme başlığı içeriyor. Bu, geçen yıl başında iki ülke arasında tarihi bir gerilim yaşanmasının ardından gerçekleşen, ilişkileri yumuşatmak amacıyla düzenlenen üst düzey son ziyaret.

Ancak Washington ve Pekin, Amerikan şirketlerinin Çin’deki faaliyetleri ve Çin’in ihracatı ve üretim kapasitesi konusunda giderek daha fazla anlaşmazlığa düşüyor.

Gerginliği besleyen bir başka neden ise Pekin’in Ukrayna’daki savaşta Rusya’yı desteklemesi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken’in Şanghay’da Çin’in üst düzey yetkilisi Chen Jining ile yaptığı görüşmede, Çin’in “ticaret politikaları ve piyasa dışı ekonomik uygulamaları” konusundaki endişelerini dile getirdiğini söyledi.

Chen tercümanlar aracılığıyla yaptığı açıklamada, liderler arasındaki son görüşmenin iki ülke ilişkilerinin istikrarlı ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olduğunu söyledi ve “İşbirliği ya da çatışmayı seçmemiz her iki halkın, her iki ülkenin refahını ve insanlığın geleceğini etkileyecektir” diye ekledi.

Şanghay’da bulunduğu sırada New York Üniversitesi’nin kentteki kampüsünde Amerikalı ve Çinli öğrencilerle de görüşen Blinken, kültürlerarası etkileşimin “birbirimizi anlamaya başlamamız için en iyi yol olduğunu” söyledi.

Rusya’ya savaş teknolojisi desteği

Blinken, mevkidaşı Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmek üzere yarın Pekin’e geçecek. Reuters’a göre bu görüşmeler de gergin geçebilir.

Blinken Şanghay’a iner inmez Başkan Joe Biden, Çin’in askeri gücüne karşı koymak için 8 milyar doların yanı sıra Tayvan’a milyarlarca dolarlık savunma yardımı ve Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık yardım içeren nadir bir iki partili yasa tasarısını imzalamıştı.

Biden ayrıca, yardım mevzuatına bağlı olarak, Çinli teknoloji firması ByteDance’ın TikTok’u önümüzdeki dokuz ay ila bir yıl içinde elden çıkarmaması halinde, popüler kısa video uygulamasının ABD’de kullanımını yasaklacak ayrı bir tasarıyı da imzalamıştı.

Blinken, Çin’e, firmalarının Rusya’nın savunma sanayi üssünü yeniden donatmasını ve yeniden tedarik etmesini durdurması için baskı yapacak. Moskova, Pekin ile sınırsız bir ortaklık anlaşması yaptıktan günler sonra Ukrayna’yı işgal etti. Çin silah sağlamaktan kaçınırken, ABD’li yetkililer Çin’i, Rusya’ya çift kullanımlı teknoloji gönderdiği gerekçesiyle uyarıyor.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ayrıntı vermeden gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington’un ABD ve Avrupa güvenliğine zarar verdiğine inandığı Çinli firmalara karşı adım atmaya hazır olduğunu söyledi.

Devlet gazetesi China Daily başyazısında, “Blinken ve ev sahipleri arasındaki görüşmelerden ne sonuç çıkacağı konusunda büyük bir soru işareti olduğunu” ve her iki tarafın da “büyük ölçüde birbirinin arkasından konuştuğunu” belirtti.

Makalede “Ukrayna’daki çatışma konusunda, dünya Ukrayna meselesinin Çin ile ABD arasında bir mesele olmadığını ve ABD tarafının bunu bir mesele haline getirmemesi gerektiğini açıkça görebiliyor” ifadelerine yer verildi.

Devlete ait diğer yayın organları da farklılıklar nedeniyle yaşanan gerginliklerin altını çizdi. Devlete ait Xinhua haber ajansında yer alan bir yorumda, “Washington’un sıfır toplamlı bir zihniyete bağlı kalması ve Çin’i bir tehdit olarak çerçevelemesinden kaynaklanan düşmanlık devam ediyor” denildi.

VOA tarafından geçilen Blinken Çin’de Amerikan şirketlerine adil davranılması çağrısında bulundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken Çin’de Amerikan şirketlerine adil davranılması çağrısında bulundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken Çin’de Amerikan şirketlerine adil davranılması çağrısında bulundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.