Birleşik Krallık’ta Brexit bilmecesi: Hayal mi Gerçek mi?

Birleşik Krallık’ta Brexit bilmecesi: Hayal mi Gerçek mi?

ABONE OL
00:09 - 13/09/2019 00:09
Birleşik Krallık’ta Brexit bilmecesi: Hayal mi Gerçek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yeryüzü Mühendisleri Derneği ( YYM ) İstanbul Bayrampaşa’daki Dernek Merkezinde düzenlenen Eğitim Atölyesi söyleşinin bu haftaki konuğu Londra Üniversitesi, SOAS’ta Uluslararası Devletler Hukuku alanında Koruma Sorumluluğu alanında Master çalışması devam eden İstanbul Barosu Avukatlarından Ömer Furkan Şahbaz oldu. “Brexit Arefesinde Birleşik Krallık” konulu konferansta Genel Başkan Doç. Dr. Ömer Faruk Kültür’ün selamlama konuşması ile başlayarak; İngiltere Londra’daki yoğun çalışmaları içerisinde davetimize icabet ederek bu akşam bizlere Avrupa ve İngiltere’yi Brexit’i analiz edecek olan değerli kardeşimiz Avukat Ömer Furkan Şahbaz Bey’e çok teşekkür ediyorum. Bu akşam konu ve konuğumuza ilginin çok fazla yoğun olduğuna katılımın yüksek oluşundan dolayı mutluluk duyuyorum, sözü Avukat Ömer Furkan Şahbaz’a veriyorum dedi.

Ömer Şahbaz sözlerine, “Birleşik Krallık, 2016’daki referandumda yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla kıl payı kazanılmış bir referandum neticesinde AB’den ayrılma kararı almıştı. Eski Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda 3 kez reddedilmişti. Johnson, May’in istifa kararı almasının ardından Muhafazakar Partinin üyelerinin oylarıyla başbakanlık görevine seçilmişti.” hatırlatmalarıyla başladı.

 Şahbaz konferansta

İngiltere’de siyasi krize yol açan Brexit: Bundan sonra ne olacak? Sorusuna, ”İngiltere’de Brexit’in oluşturduğu siyasi ve anayasal kriz devam ediyor. Kritik son gelişmelerin ardından şimdi ne olacak?

Gerçekten de gariplikler ve tahmini zorlayacak dereceden sayılabilecek gelişmeler saymakla bitecek gibi değil. Anlaşma metni kabineye geldikten ve onay aldıktan sonra, Brexit Bakanı Dominic Raab dahil 6 kişi hükümetten istifa etti.

Avam Kamarası’ndaki birçok vekil, Brexit tarihini ertelemek istiyor. Brexit seçeneğinin masada durmasını isteyen Muhafazakar Parti (Conservative Party) lideri ve Başbakan Boris Johnson, erken genel seçimi kendi insiyatifi ile gerçekleştirebilmek adına Avam Kamarası’nı erken seçim oylamasına davet etti.

Boris Johnson, Muhafazakar Parti üyesi Philip Lee’nin Liberal Demokrat Parti’ye (Liberal Democrat Party) geçmesiyle parlamentodaki çoğunluğunu da kaybetti.

Brexitçiler gemiyi batırdılar, şimdi de terk ediyorlar.

Yüzlerce İngiliz şirketi Brexit endişesiyle Hollanda ve Avrupa Birliği üye ülkeleri olmak üzere Singapur ve Uzak Doğuya akın etmeye başladı.

Ayrıca Hollanda, İngiltere’den daha fazla şirketin gelmesi için Almanya. Fransa, Belçika ve İrlanda ile rekabet halinde.

AB yanlısı İrlandalılar Dublin’de Brexit’i protesto etti

Kuzey ile Güney arasında yeniden sınır istemeyen İrlandalılar ise Dublin’de Brexit’i çok sert şekilde protesto ettiler.

Hayırlı Cuma Anlaşması ile sağlanan çözüm kapsamında Birleşik Krallık’ın bir parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki fiziki sınır da kaldırıldı. Ancak Brexit gerçekleşirse İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında yeniden fiziki bir sınır devreye girecek.

Peki ne anlaşma ile birlikten çıkılmasını isteyen Brexitçileri, ne anlaşmasız çıkılmasını isteyen Muhafazakar Parti’nin temsilcilerini ne AB’de kalmaktan yana olanları, ne İskoçları, ne Kuzey İrlanda yönetimini tatmin edebilen bu noktaya nasıl gelindi? İşte en sıkıntılı cevap aranılan nokta da bu zaten.

Bu “karmaşıklığın”, siyasi sonuçlar üretmesi tabii ki kaçınılmaz ve bu süreç devam edecektir.

Şimdi buradan nereye gidileceği tamamen meçhul görünüyor. Elimizde tahmin olarak sunabileceğimiz tek makul ve olası alternatif yol, muhalefetin “güvenoyu” ile azınlıkta kalmış olan hükümeti düşürmesi ya da hükümet kanadının “baskın seçim” yolu ile ülkeyi götüreceği bir erken seçim gibi görünüyor. Erken seçimde hangi partinin nasıl tavır alacağı, halkın taraflara vereceği oylarla oluşturacağı güven ileride karşımıza çıkacak başka problematikler olacaktır. Son tahlilde, Londra, tüm dünyanın dikkatle takip ettiği, ortada çözümü imkansız görünen bir kaos ile karşı karşıya ve bizler de diğer tüm ülkeler gibi hep birlikte yaşayıp bu karmaşık açmazın sonuçlarını bekleyip göreceğiz” şeklinde cevaplar getirdi.

 

Yoğun katılımın olduğu konferansta günün anısına Başkan Doç. Dr. Ömer Faruk Avukat Ömer Furkan Şahbaz’a Hasan Aydın’ın yazdığı, Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın edite ettiği ”Amerika Dış Politikasında AFRİKA” kitabını hediye etti.

Söyleşiye, Türkiye Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, YYM Dernek Başkan Yardımcısı ve DESİ Alarm Genel Müdürü Ömer Doğan, birçok akademisyen bürokrat ve mühendis katıldı.

Etkinliğin sonunda Avukat Şahbaz akademisyenler ve mühendislerin sorularını cevapladı.

Inal
    Tüm Yorumlar (5)
    • Haydar Ali Hazan

      Ömer Furkan Bey;
      Şimdi İngiltere’de ne oluyor ?
      Ne olma ihtimali var ?

      2/3 yıldır çırpınıp , debelenip duruyorlar.
      Bu kaos bitecek mi ?
      Saygılar,
      Haydar A. Hazan

      +1
      -0
    • Av. Bengü Adalı

      Teşekkür ederiz Av. Ömer Furkan Şahbaz bey.
      İngiltere’ye Ankara Anlaşması üzerinden nasıl yerleşebiliriz / gelebiliriz ?
      Şimdiden Teşekkürler,

      Av. Bengü Adalı

      +1
      -0
    • Yeşim Tuna

      Evet, çok geniş ve harika sunum, bilgilendirme. Teşekkür ederiz.
      eee şimdi bundan sonra İngiltere ne yapacak,
      Salgılar.
      Yeşim Tuna

      +1
      -0
    • Didem Avcı

      Tebrik ederim, genişçe , harika bir sunum.
      Tesekkur ederriz.

      Dr. Didem Avcı

      +1
      -0
    • Süha İmre

      Çok geniş bir perspektiften anlatmışsınız Ömer Furkan Bey, teşekkür ederiz.
      Süha İmre / İzmir

      +1
      -0

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.