Biden’ın İsrail-Gazze politikasına Eğitim Bakanlığı bürokratından tepki

Biden’ın İsrail-Gazze politikasına Eğitim Bakanlığı bürokratından tepki

ABONE OL
11:19 - 04/01/2024 11:19
Biden’ın İsrail-Gazze politikasına Eğitim Bakanlığı bürokratından tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Eğitim Bakanlığı üst düzey yetkilisi Tariq Habash, Başkan Joe Biden’ın İsrail-Hamas savaşına dair yaklaşımını gerekçe göstererek istifa etti. Habash, Biden yönetiminin, masum Filistinliler’in maruz kaldığı vahşete sessiz kaldığını savundu.

Eğitim Bakanlığı Planlama, Değerlendirme ve Politika Geliştirme Ofisi’nde çalışan ve öğrenci borçları konusunda uzman olan Tariq Habash, Biden’ın göreve başladığı dönemde, öğrenci kredileri konusunda atılım yapmak isteyen Eğitim Bakanlığı’na atanmıştı.

Filistin asıllı Amerikalı Habash, Eğitim Bakanı Miguel Cardona’ya yazdığı mektupta şunları söyledi:

“Bu yönetimin, önde gelen insan hakları uzmanlarının İsrail hükümetinin soykırım kampanyası olarak adlandırdığı, masum Filistinliler’e karşı işlenen vahşeti görmezden gelmesine sessiz kalamam.”

Geçtiğimiz günlerde ABD Kongresi’ndeki bir oturumda Yahudi karşıtı eylemler karşısında kararlı tavır sergileyemediği gerekçesiyle eleştirilen Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay de, 2 Ocak’ta istifa etmişti.

Harvard kadrosunda akademik çalışmalarına devam edecek olan Gay, istifa mektubunda, “Kimliğimin temelini oluşturan iki sağlam değer, nefrete karşı gelme ve akademik titizliği yüceltmeye olan bağlılığıma şüphe düşürülmesi üzüntü vericiydi. Irksal garezle körüklenen kişisel saldırı ve tehditlere maruz kalmak korkutucuydu” demişti.

Biden kampanyası çalışanları isimsiz mektup yayınladı

Öte yandan, Biden’ın yeniden seçilmesi için yürütülen kampanyada çalışan 17 kişi, isimsiz bir mektupla ABD Başkanı’nı Gazze’de ateşkes çağrısında bulunmaya çağırdı ve İsrail politikası nedeniyle seçmen kaybedebileceği uyarısında bulundu.

Çalışanlar, blog platformu Medium’da yayınladıkları mektupta, “‘Başkanlık için Biden’ kampanyası çalışanları, gönüllülerin sürüler halinde işi bıraktığını gördü. Onlarca yıldır [Demokrat Parti’ye] mavi oy veren insanlar, bu çatışma nedeniyle ilk kez bu konuda kararsız hissediyor” diye yazdı.

Dışişleri Bakanlığı, soykırım iddialarını reddetti

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller dün yaptığı açıklamada, ABD’nin Gazze’de soykırım teşkil eden eylemler gözlemlemediğini söyledi. Miller’ın açıklamaları, Güney Afrika’nın İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya yanıt niteliğindeydi. İsrail de Gazze’deki soykırım iddialarını reddetti.

Biden’e içeriden tepkiler

Savaş karşıtları, Washington’un, İsrail’in politikasını etkilemek için önemli bir silah ve yardım tedarikçisi olarak elindeki kozu kullanmadığını savunuyor. Biden yönetimine, üzerine düşeni yapmadığı konusunda zaman zaman içerinden de tepki geliyor.
Eski bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olan Josh Paul, Ekim ayında Biden yönetiminden istifa ederek, yönetimin İsrail’e verdiği “körü körüne desteği” protesto etmişti.

Kasım ayında, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nda (USAID) çalışan binden fazla yetkili, Biden yönetimini derhal ateşkes çağrısında bulunmaya çağıran açık bir mektup imzalamıştı.

Yönetimin politikasını eleştiren en az üç telgrafın Dışişleri Bakanlığı’nın “dahili muhalefet kanalına” gönderilmesinin ardından, Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kasım ayında yazdığı bir mektupta kimi bakanlık çalışanlarıyla fikir uyuşmazlığı yaşadıklarını kabul etmişti.

Aralık ayında, Biden yönetimine mensup bir grup çalışan, Gazze’de ateşkes talebiyle Beyaz Saray yakınlarında bir nöbet tutmuştu.

VOA tarafından geçilen Biden’ın İsrail-Gazze politikasına Eğitim Bakanlığı bürokratından tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’ın İsrail-Gazze politikasına Eğitim Bakanlığı bürokratından tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’ın İsrail-Gazze politikasına Eğitim Bakanlığı bürokratından tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.