Biden’dan Tayvan Konusunda Çin’le Uzlaşı Mesajı

Biden’dan Tayvan Konusunda Çin’le Uzlaşı Mesajı

ABONE OL
13:43 - 06/10/2021 13:43
Biden’dan Tayvan Konusunda Çin’le Uzlaşı Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Başkanı Joe Biden, Çin lideri Xi Jinping’le konuştuğunu ve Tayvan anlaşmasına uyma konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Biden, yaptığı açıklamada, “Xi’yle Tayvan hakkında konuştuk. Anlaşmaya uyacağımız konusunda mutabık kaldık. Kendisine net bir şekilde anlaşmaya uymaktan başka seçenek olmadığını söyledim” dedi.

ABD’ninTayvan’a desteği, ABD ve Çin arasında sorun yaratıyor. Üzerinde uzlaşıya varılan anlaşmaya göre ABD, bölgede Tayvan’ı değil Çin’i resmi olarak tanıyacak, ancak buna karşın Washington’un Tayvan’la ilişkileri devam edecek ve ABD, Tayvan’ın kendisini savunma hakkına destek verecek.

Biden’ın bu ifadelerinin ardından Tayvan Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı’nın açıklamasının ne anlama geldiğini anlamak ve ABD’nin Tayvan konusundaki duruşunun değişmediğinden emin olmak için ABD’li yetkililerle temasa geçmeye çalıştıklarını açıkladı.

Biden söz konusu açıklamayı Michigan dönüşü ayaküstü yaptı. Bu açıklamanın tam da Çin ve Tayvan arasındaki gerilimin yükseldiği bir döneme gelmesi de dikkat çekti.

Çin, Tayvan’ın kendi toprağı olduğunu iddia ederken Tayvan, bağımsız bir ülke olduğunu savunuyor. Tayvan kendi toprakları ve demokrasisini Çin baskısına karşı savunacağını ifade ediyor. 70 yıldır kendi yönetimini sürdüren Tayvan’ı dünya üzerinde az sayıda ülke resmi olarak tanıyor.

Son günlerde Çin ve Tayvan arasında gerginliğin artmasıyla birlikte Tayvan, kendi hava sahasının Çin savaş uçakları tarafından 148 kez ihlal edildiğini açıkladı. ABD yönetimi Pazar günü yaptığı açıklamayla Çin’i Tayvan yakınlarındaki askeri faaliyetlerini durdurması konusunda uyarmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’in Tayvan yakınlarında yürüttüğü askeri faaliyetlerden büyük rahatsızlık duyduğunu ve bu faaliyetlerin bölgedeki istikrara ve barışa zarar verdiğini söylemişti.

VOA tarafından geçilen Biden’dan Tayvan Konusunda Çin’le Uzlaşı Mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’dan Tayvan Konusunda Çin’le Uzlaşı Mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’dan Tayvan Konusunda Çin’le Uzlaşı Mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.