Biden’dan Piyasaya 15 Milyon Varillik Petrol Desteği

Biden’dan Piyasaya 15 Milyon Varillik Petrol Desteği

ABONE OL
16:32 - 19/10/2022 16:32
Biden’dan Piyasaya 15 Milyon Varillik Petrol Desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Başkan Joe Biden, OPEC+ ülkeleri tarafından açıklanan son üretim kesintilerine bir yanıt olarak, ABD stratejik rezervinden 15 milyon varil petrolün serbest bırakılacağını açıklayacak.

Biden yönetimi Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimlerinden önce petrolün fiyatını düşürmeye çalışırken, Başkan’ın bu kış Stratejik Rezerv’den daha fazla petrolün kullanıma sunulacağını açıklaması da bekleniyor.

Başkan Biden, Mart ayında, Stratejik Petrol Rezervi’nden 180 milyon varil petrolün kullanıma sunulmasına onay vermiş ve bunun altı ay içinde gerçekleşmesi planlanmıştı.

Biden’ın bugün yapacağı açıklamada belirteceği 15 milyon varille beraber Stratejik Rezerv’den 180 milyon varil petrolün piyasaya sürülmesi süreci tamamlanmış olacak.

Amerika’nın Stratejik Petrol Rezervi 1984 yılından bu yana en düşük seviyesine inmiş durumda. Rezervde şu anda 400 milyon varil petrol bulunuyor.

Ancak Biden yönetimi yetkilileri, Başkan’ın kış mevsiminde piyasaya sürülebilecek petrolün miktarına ya da ülke içindeki petrol üretimin ne kadar arttırılacağına ilişkin açıklama yapmadı.

Biden’ın açıklamasında ayrıca petrol fiyatları varil başına 67 ila 72 dolara inince Amerikan hükümetinin Stratejik Rezerv’i yeniden dolduracağını da belirtmesi bekleniyor.

Biden’ın petrol şirketlerinin elde ettikleri yüksek kar oranlarına ilişkin eleştirisi de bugünkü konuşmasında yer alacak.

Küresel arzın yüzde 2’sine denk gelen günde 2 milyon varillik olası petrol kaybı, Beyaz Saray’ın Suudi Arabistan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanında yer aldığını söylemesine ve enerji fiyatlarını destekleyebilecek arz kesintilerinin sonuçları olacağını taahhüt etmesine neden oldu.

Amerikan Enerji Enformasyon İdaresi’ne göre Stratejik Petrol Rezervi’nden alınacak 15 milyon varil petrol, Amerika’da bir günlük petrol kullanımını bile karşılamıyor.

Biden yönetimi, Stratejik Rezerv’den piyasaya sürülecek ilave petrolle ilgili kararını bir ay sonra açıklayabilir. Bunun nedeni, hükümetin potansiyel alıcıları haberdar etmesi için bir buçuk ay süre tanıması gerekliliği.

Öte yandan Başkan Biden, benzin fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle siyasi açıdan zorluklarla karşı karşıya.

Amerikan Otomobil Birliği (AAA) ülkede benzinin fiyatının galon (1 galon=3,78 litre) başına ortalama 3,87 dolar olduğunu bildiriyor. Bu fiyat, bir hafta öncesine kıyasla daha düşük olmasına rağmen bir ay öncesine oranla daha yüksek.

Fiyatlar ara seçimleri etkileyebilir

Benzin fiyatlarındaki son artış, Biden ve Demokrat Parti’nin Kasım’daki ara seçimler öncesindeki anketlerde gördüğü ivmeyi yavaşlatıyor.

Merkezi Washington’da bulunan bağımsız enerji araştırmaları şirketi ClearView Energy Partners’ın hafta başında yayınladığı bir analiz, ara seçimlerde Senato’da çoğunluğun hangi partiye geçeceğini belirlemede kritik rol oynaması öngörülen iki eyalet olan Nevada ve Pennsylvania’nın, enerji fiyatlarına karşı hassas bir konumda olduğunu ortaya koydu.

Analiz ayrıca son bir ay içinde benzin fiyatlarının 18 eyalette ulusal ortalamanın üzerine çıktığını, bu eyaletlerin, Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Parti’nin kaybetme olasılığı bulunan “riskli” 29 sandalyeye sahip olduğunu da belirtiyor.

Seçmenler daha ucuz benzin istese bile, zayıflayan küresel ekonomi nedeniyle arzda beklenen artışlar gerçekleşmiyor.

ABD hükümeti geçen hafta tahminlerini aşağı yönlü revize ederek, yerli firmaların 2023 yılında, Eylül ayında tahmin edilenden günde 270 bin varil daha az üretim yapacağını kaydetti.

Küresel petrol üretiminin ise Eylül ayındaki tahmine kıyasla günde 600 bin varil daha az olması bekleniyor.

Petrol üretimi, COVID-19 pandemisi öncesindeki seviye olan günlük 13 milyon varilin hala altında. Pandemi öncesi seviyeye erişmek için günlük üretimin 1 milyon varil daha fazla olması gerekiyor.

Petrol sektörü, hükümetin daha fazla federal araziyi sondaja açmasını, boru hattı inşaatlarını onaylamasını ve kurumlar vergisine getirilen artışın geri çevrilmesini talep ediyor.

Biden yönetimi ise halihazırda kullanılmayı bekleyen binlerce federal sözleşme olduğunu, yeni ruhsatlarla petrol üretmenin yıllar alacağını ve bunun mecut benzin fiyatları üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını savunuyor.

Çevreci örgütlerse Biden’dan federal hazine arazilerinde yeni sondaja izin verilmeyeceği şeklindeki seçim kampanyası sözünü tutmasını talep ediyor.

Başkan Biden, Amerikan petrol üreticilerinin taraf olduğu politikalara direnmişti.

Amerika Petrol Enstitüsü’den Frank Macchiarola, Biden’ın bunun yerine ABD rezervlerinden petrol çıkararak, petrol şirketlerini kârları nedeniyle utandırarak ve OPEC+ içinde farklı jeopolitik çıkarları olan ülkelerden daha fazla üretim yapmalarını isteyerek fiyatları düşürmeye çalıştığını söyledi.

VOA tarafından geçilen Biden’dan Piyasaya 15 Milyon Varillik Petrol Desteği haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’dan Piyasaya 15 Milyon Varillik Petrol Desteği haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’dan Piyasaya 15 Milyon Varillik Petrol Desteği haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.