Biden yönetiminden çip üreticisi Intel’e dört eyalette milyar dolarlık yatırım desteği

Biden yönetiminden çip üreticisi Intel’e dört eyalette milyar dolarlık yatırım desteği

ABONE OL
11:22 - 21/03/2024 11:22
Biden yönetiminden çip üreticisi Intel’e dört eyalette milyar dolarlık yatırım desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bilgisayar çipi üreticisi Intel, Amerika’da üretimi arttırmak amacıyla Biden yönetiminden yaklaşık 20 milyar dolarlık hibe ve kredi alacak. Şirkete sağlanacak hibe ve kredi, ABD hükümetinin çip üretimini teşvik etmek için açıkladığı en büyük mali kaynak.

19,5 milyar dolarlık mali kaynağın 11 milyar doları kredi, geri kalanı da doğrudan hibe olarak sağlanacak. Bu paranın bir kısmı Arizona’da iki yeni fabrika kurulması ve bir fabrikanın da modernize edilmesi için kullanılacak.

Intel desteği Biden’ın Arizona’da şansını arttırabilir

ABD Başkanı Joe Biden, 2024 seçimi kampanyası kapsamında gittiği Arizona’da şirketin yerleşkesini ziyaret etti.

Demokrat Başkan Biden, Intel’e sağlanacak maddi desteği kamuoyuna oradan duyurdu.

2022 yılında ABD’de çip üretimini güçlendirmek amacıyla çıkarılan CHIPS and Science Act yasası kapsamında Intel’e sağlanacak desteğin, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde çekişmeli eyaletlerden olması muhtemel Arizona’yı Demokrat Biden’ın yeniden kazanma şansını arttırabileceği yorumu yapılıyor.

Joe Biden 2020’de yapılan başkanlık seçiminde Arizona’yı kılpayı kazanmıştı.

ABD çip üretiminde Çin ve Tayvan’a bağımlı olmak istemiyor

Sözkonusu yasa çip üretiminde ABD’nin Çin ve Tayvan’a bağımlı olmasını azaltmayı amaçlıyor. ABD gelişmiş çiplerin tasarımını yapıyor ancak yurtiçinde üretememesi hem ulusal güvenlik hem de ekonomi açısından bir risk olarak değerlendiriliyor.

Yarıiletken Endüstrisi Derneği’ne göre, ABD’de küresel yarı iletken üretimi payı 2020’de yüzde 12’ye düştü. Bu oran 1990 yılında yüzde 37 idi.

Çipler her türlü elektronik cihazdan otomobile ve silahlara kadar pek çok alanda kullanılıyor.

ABD’li Kongre üyeleri Amerika’nın çip üretiminde, Çin’in kendi toprağı olduğunu iddia ettiği Tayvan’a bağımlı olmasının riskli olduğu uyarısında bulunmuştu.

Amerikalı yetkililer ABD’nin çip üretiminde Çin’e bağımlı olmasını ulusal güvenlik riski olarak değerlendirmişti.

ABD Ticaret Bakanı: “Çipleri tasarlamamız yetmez, Amerika’da üretmemiz gerek”

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Intel ile varılan anlaşma sayesinde, 2030 yılına kadar dünyada en gelişmiş çiplerin üretilmesinde ABD’nin payını yüzde 20’ye çıkacağını söyledi.

Konuyla ilgili bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Raimondo, “Başarısızlık bir seçenek değil. Çipler inovasyon sistemimizin çekirdiği, özellikle de yapay zekadaki ilerlemeler ve askeri sistemlerimiz açısından. Çipleri tasarlamamız yetmez. Bunları Amerika’da üretmemiz gerek” ifadelerini kullandı.

Intel’den beş yıl içinde 100 milyar dolarlık yatırım planı

Intel’in Amerika’da üretimi ve yatırımı arttırma kapsamında, hükümetten alacağı kredi ve hibe desteğiyle de birlikte, dört eyalette toplamda 100 milyar dolarlık harcama yapması planlanıyor.

Beş yıllık yatırım planı kapsamında Intel, Ohio, Arizona, New Mexico ve Oregon’da fabrika kurması ya da var olan fabrikaları ve üretim tesislerini geliştirmesi bekleniyor.

Intel CEO’su Pat Gelsinger Salı günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şirketin 2027 yılından itibaren Ohio’daki boş arazileri “dünyanın en büyük yapay zeka çip üretimi yerine” dönüştüreceklerini söyledi.

100 milyar dolarlık harcamanın yüzde 30’unun iş gücü gibi inşaat maliyetlerine yapılması ve geri kalanın da çip üretiminde kullanılan araçların satın alınması için kullanılması planlanıyor.

VOA tarafından geçilen Biden yönetiminden çip üreticisi Intel’e dört eyalette milyar dolarlık yatırım desteği haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden yönetiminden çip üreticisi Intel’e dört eyalette milyar dolarlık yatırım desteği haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden yönetiminden çip üreticisi Intel’e dört eyalette milyar dolarlık yatırım desteği haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.