Biden 886 milyar dolarlık ABD savunma politikası bütçe yasa tasarısını imzaladı

Biden 886 milyar dolarlık ABD savunma politikası bütçe yasa tasarısını imzaladı

ABONE OL
00:35 - 23/12/2023 00:35
Biden 886 milyar dolarlık ABD savunma politikası bütçe yasa tasarısını imzaladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkan Joe Biden, geçen hafta Kongre’den geçen ve 2024 mali yılı savunma harcamalarının kapsamını belirleyen bütçe tasarısını imzalayarak yasalaştırdı. 886 milyar dolarlık rekor askeri harcamayı içeren yasa, Ukrayna’ya yardım ve Hint-Pasifik bölgesinde Çin’e karşı atılacak adımlar gibi politikalara yetki veriyor.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada Biden, “2024 Mali Yılı için Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nı (NDAA)” imzaladım. Yasa, esas olarak Savunma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ulusal güvenlik programları, Dışişleri Bakanlığı ve İstihbarat Topluluğu için mali yıl ödeneklerini yetkilendirmekte. Yasa, gelecekteki çatışmaları caydırmak için gerekli olan orduyu inşa etmek için ihtiyaç duyduğumuz kritik yetkileri sağlarken, bu görevi her gün yerine getiren hizmet üyelerini, eşlerini ve ailelerini de desteklemekte” dedi.

Ancak Biden NDAA’in kritik hedeflerini desteklemekten memnuniyet duymakla birlikte, yasanın bazı hükümlerinin endişe yarattığını kaydetti

Yasanın, Guantánamo Körfezi’ndeki tutukluların belirli yabancı ülkelerin gözetimine veya etkin kontrolüne devredilmesi için Savunma Bakanlığı’na tahsis edilen fonların kullanılmasını, aynı şekilde Guantánamo Körfezi tutuklularının ABD’ye nakli için bu tür fonların kullanılmasını yasaklamaya devam ettiğini kaydeden Biden, bu hükümlerin Guantanamo Körfezi tutuklularının ne zaman ve nerede yargılanacakları ve serbest bırakıldıktan sonra nereye gönderilecekleri konusunda yürütme organının karar verme yeteneğini gereksiz yere zedelediğini yazdı.

“Kongre’yi bu kısıtlamaları mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırmaya çağırıyorum” diyen Biden yasanın bazı hükümlerinin anayasal kaygılara ya da yapısal sorunlara yol açtığını da savundu.

Biden, yasanın bazı hükümlerinin, Başkan ve diğer yetkililerin Kongre komisyonlarına rapor ve planlar sunmasını gerektirdiğini, ancak bunların kritik istihbarat kaynaklarını veya askeri operasyonel planları ifşa edebilecek veya yürütme organının gizlilik çıkarlarını etkileyebilecek bilgiler dahil son derece hassas gizli bilgileri içerebileceğini söyledi.

“Anayasa Başkan’a ulusal güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla bu tür son derece hassas bilgilerin açıklanmasını önleme yetkisi vermekte” diyen Biden, bununla birlikte, Kongre komisyonlarının da ulusal güvenlik ve askeri konuları denetleme ve yasama konusunda meşru bir ihtiyacı olduğunu kabul etti.

Bu çıkarları dengelemek için, yürütme organının gizli bilgileri korurken Kongre’nin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde raporlama gerekliliklerine uymasının yaygın bir uygulama olduğunu belirten ABD Başkanı, “Kongre’nin bu anlayışı paylaştığına inanıyorum ve Yönetimim de bu anlayışın yasada söz konusu olan türden yasal raporlama gerekliliklerine dahil edildiğini varsayacaktır” ifadelerini kullandı.

Yasanın, Başkan’ın uluslararası müzakereler veya forumlardaki anayasal yetkisini potansiyel olarak engelleyebilecek hükümler içerdiğini de belirten Biden, genel olarak bu hükümlerin amaçlarını desteklemekle birlikte, bunların ABD’nin görüşlerini uluslararası alanda ifade etme konusundaki anayasal takdir yetkisini kısıtlamaması gerektiğini belirtti.

Yasada neler var?

ABD’nin 1 Ekim’de başlamış olan mali yıl için savunma bütçesini şekillendiren 886 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, son 20 yıl içinde bugüne kadar ABD ordusu personeline yüzde 5,2 ile en büyük maaş zammını kapsıyor.

Yasa, terörizmin önlenmesi amacını taşıyan izleme ve gözleme programı olarak bilinen Yabancı İstihbarat İzleme Yasası FISA’nın kısa vadeli olarak uzatılmasını da kapsıyor. Sözkonusu program ABD hükümetinin yabancı istihbarat toplamak amacıyla ülke dışında bulunan yabancıların yazışma ve iletişimlerinin herhangi bir arama emri olmadan toplanması izni veriyor.

Savunma yasası, Rusya işgali altında bulunan Ukrayna için yapılan savunma harcamaları konusunda özel bir müfettişin görevlendirilmesini öngörüyor. Bu görevlendirmeyle amaç Ukrayna için ayrılan bütçenin hangi alanlara kullanıldığının denetlenmesi.

Yasa kapsamında Çin’in Asya Pasifik’te askeri gücünü arttırdığı bir sırada Tayvan ile yeni bir eğitim programının başlatılması ve Tayvan’a gemi-savar füzelerin teslimatının hızlandırılmasına ilişkin bir yol haritasının ortaya konulması öngörülüyor.

Yasada ABD’nin bölgesel ortaklarına Amerika’nın değerleri ve çıkarları doğrultusunda güvenlik yardımının etkili bir şekilde iletilmesinin sağlanması, Karadeniz’in güvenliği konusunda bölgesel işbirliğinin arttırılması ve NATO güçleriyle birlikte işleyebilirliğinin iyileştirilmesi de öngörülüyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Karadeniz bölgesine ve Karadeniz devletlerine ilişkin bir strateji geliştirmesi, hem NATO hem de AB ile eşgüdümün arttırılması, ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi, enerji güvenliğinin güçlendirilmesi ve demokratik dayanıklılığın arttırılmasına yönelik çabaların desteklenmesi gibi maddeler de yasada yer alıyor.

VOA tarafından geçilen Biden 886 milyar dolarlık ABD savunma politikası bütçe yasa tasarısını imzaladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden 886 milyar dolarlık ABD savunma politikası bütçe yasa tasarısını imzaladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden 886 milyar dolarlık ABD savunma politikası bütçe yasa tasarısını imzaladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.