“Başkan üniversite kampüslerinde ifade özgürlüğünü destekliyor ancak nefret söylemi de kınanmalı”

“Başkan üniversite kampüslerinde ifade özgürlüğünü destekliyor ancak nefret söylemi de kınanmalı”

ABONE OL
11:16 - 25/04/2024 11:16
“Başkan üniversite kampüslerinde ifade özgürlüğünü destekliyor ancak nefret söylemi de kınanmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de üniversite kampüslerinde Filistin yanlısı protestolarda gerginlik sürüyor. Beyaz Saray sözcüsü, Başkan Biden’ın kampüslerde ifade özgürlüğü, tartışma ortamı ve ayrımcılık yapılmamasının önemli olduğuna inandığını söyledi; ancak nefret söylemi ve antisemitik söylemin kınanması gerektiğini belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre’e, Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında, İsrail ve Hamas savaşı sebebiyle ABD’de aralarında prestijli üniversitelerin de olduğu okullarda Filistin yanlısı protestolarda yükselen tansiyona ilişkin sorular yöneltildi.

Beyaz Saray sözcüsü, “İçinde bulunduğumuz dönem pek çok topluluk için acı verici. Bunu anlıyoruz. Başkan üniversite kampüslerinde ifade özgürlüğüne, tartışma ortamına ve ayrımcılık yapılmamasına destek veriyor. Ancak protesto barışçı olmalı, öğrenciler güvende olmalı. Antisemitik (Yahudi düşmanı) söylem ya da nefret söylemi gördüğümüzde buna karşı durmalıyız” dedi.

Kolluk güçlerinin protestoları yönetme biçimiyle ilgili bir endişe olup olmadığı sorusuna verdiği yanıtta, bu konuyu üniversite yönetimlerine bıraktıklarını belirten sözcü, gösterilerin barışçı bir şekilde yapıldığını görmek istediklerini ve şiddete ve nefret söylemine başvurulmaması gerektiğini vurguladı.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, son günlerde protestolarla gerginliğin yükseldiği Columbia Üniversitesi’ni ziyaret etti, 24 Nisan 2024.

Temsilciler Meclisi Başkanı’ndan Columbia Üniversitesi rektörüne istifa çağrısı

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, son günlerde protestolarla gerginliğin yükseldiği New York’taki Columbia Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Mike Johnson üniversite ziyareti öncesinde katıldığı bir radyo programında, kampüste Filistin yanlısı protestocuların kamp kurmasına hızlı bir şekilde müdahale etmemekle eleştirdiği Columbia Üniversitesi rektörünün istifa etmesi çağrısında bulundu ve bu çağrısını üniversitede tekrarladı.

Columbia Üniversitesi’nde Yahudi öğrencilerle biraraya gelen Cumhuriyetçi siyasetçi ABD’de üniversite kampüslerinde “Antisemitizmin virüs gibi yayıldığını” savundu ve ülke genelinde kampüslerde yaşananların “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Mike Johnson ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri merdivenlerde basın mensuplarına açıklama yapmadan önce kalabalıktan zaman zaman yuhalama sesleri ve “Özgür Filistin” sloganları duyuldu.

Johnson kampüsten ayrıldıktan sonra ABD Başkanı Joe Biden’ı arayarak önlem alınmasını talep etmeyi planladığını söyledi; bir noktada Ulusal Muhafızlar’ın devreye girmesi olasılığını ise yok saymadı.

Temsilciler Meclisi Başkanı, “Bu hızlı bir şekilde kontrol altına alınmaz, tehditler ve gözdağı verme vakaları durdurulmazsa, Ulusal Muhafız’ın devreye girmesi için uygun zaman olur” dedi.

Teksas Üniversitesi’ndeki Filistin yanlısı protestolar sırasında eyalet polisi ve diğer kolluk güçleri kampüste, 24 Nisan 2024.

Teksas Üniversitesi’nde arbede

Teksas Üniversitesi’nin Austin kampüsünde bugün öğleden sonra öğrenciler kampüsün ana meydanında Filistin yanlısı protesto için toplandı.

Ancak öğrencilerin aktardığına göre protestoculardan dakikalar içinde dağılmaları istendi.

Polis ve protestocu öğrenciler arasında arbede ve zaman zaman fiziksel gerginlik yaşandı. Bazı protestocular gözaltına alındı.

Teksas’ın Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajda, “Bu protestocuların yeri hapishane. Antisemitizm Teksas’ta asla tolere edilmeyecek. Nokta” ifadelerini kullandı.

Biden Mayıs ayında üniversite ve askeri akademi mezuniyet töreninde konuşacak

Başkan Joe Biden’ın 19 Mayıs’ta ABD’de siyahların hakları için mücadele veren Martin Luther King’in mezun olduğu Georgia’daki Morehouse Üniversitesi’nde ve 25 Mayıs’ta da West Point Askeri Akademisi’nde mezuniyet törenlerinde konuşma yapması bekleniyor.

AP’de yer alan bir habere göre Morehouse Üniversitesi’nden bir grup mezun, Biden yönetiminin İsrail politikasını gerekçe göstererek, üniversite yönetiminin mezuniyet konuşması için Biden’ı davet etmesini kınadı.

Morehouse Üniversitesi yetkililerinden bir açıklama ya da yorum gelmedi.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında, Başkan Biden’ın Müslüman toplumu temsilcileriyle ve farklı gruplarla biraraya geldiğini, bu grupların görüşlerini dinlediğini ve planlandığı gibi mezuniyet törenlerinde konuşma yapmayı sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Beyaz Saray basın sözcüsü yardımcısı Andrew Bates de, “Mezuniyet konuşmaları mezunlar, aileleri, yakınları ve mezunların başarılarının kutlanmasıyla ilgilidir. Morehouse’taki süreçlerle ilgili yorum yapmayacağım. Ama Başkan mezunlarla mezuniyetlerini kutlamayı sabırsızlıkla bekliyor” ifadelerini kullandı.

Hamas’ın 7 Ekim saldırısından sonra Gazze’de patlak veren ve onbinlerce sivilin hayatını kaybettiği İsrail-Hamas arasındaki savaş sebebiyle ABD’de üniversite kampüslerinde bir süredir protestolar ve karşı protestolar düzenleniyor.

Protestolar sırasında antisemitik (Yahudi düşmanı) sloganların atıldığını söyleyen Yahudi öğrenciler, İsrail’e yönelik eleştirinin antisemitizme dönüştüğünü ve güvenliklerinden endişe ettiklerini söylüyor.

Filistin yanlısı protestocularsa kampüste yapılan müdahaleyi kınıyor ve ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğunu savunuyor.

VOA tarafından geçilen “Başkan üniversite kampüslerinde ifade özgürlüğünü destekliyor ancak nefret söylemi de kınanmalı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Başkan üniversite kampüslerinde ifade özgürlüğünü destekliyor ancak nefret söylemi de kınanmalı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Başkan üniversite kampüslerinde ifade özgürlüğünü destekliyor ancak nefret söylemi de kınanmalı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.