Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne havan toplu saldırı

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne havan toplu saldırı

ABONE OL
22:14 - 08/12/2023 22:14
Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne havan toplu saldırı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD ordusundan bir yetkilinin Reuters haber ajansına aktardığına göre Cuma günü erken saatlerde Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’nin bulunduğu Yeşil Bölge’ye yedi havan topu isabet etti. Havan toplu saldırının, son yıllarda Irak’taki ABD Büyükelçiliği’ne karşı yapılan en büyük saldırılardan biri olduğu görülüyor.

Bu saldırı ayrıca bir yıldan uzun süre sonra Bağdat’daki ABD Büyükelçiliği’nin ilk kez ateş altında kaldığına işaret ediyor. Bu olay diğer yandan da Irak ve Suriye’de ABD kuvvetlerine evsahipliği yapan askeri üslerin Ekim ayı ortasından bu yana onlarca saldırıya uğraması sonrasında hedeflerin kapsamının genişletilmesi anlamına da geliyor.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı ancak ABD kuvvetlerini hedef alan önceki saldırılar, Washington’un İsrail’e Gazze’deki çatışmalarda destek vermesi nedeniyle Suriye ve Irak’taki İran destekli milisler tarafından düzenlenmişti.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan Amerikalı askeri yetkili, büyükelçilik binasının bulunduğu Yeşil Bölge’ye daha fazla sayıda hava topu atılmış ancak bunların bölge içine düşmemiş olabileceği olasılığınıysa açık bıraktı.

Yetkili, havan toplarının çok az hasar yarattığını ve yaralanan olmadığını kaydetti.

Cuma sabah Bağdat yerel saatiyle 04.00 sularında kent merkezindeki büyükelçilik yakınından patlama sesleri geldiği, sirenlerin çaldığı bildirildi.

Irak devlet basını, saldırının Irak’a ait bir güvenlik dairesinin merkez binasına zarar verdiğini belirtti.

ABD ordu yetkilisi, Irak’ın batısında Amerikan ve diğer uluslararası kuvvetlere evsahipliği yapan Ayn El Esat hava üssünün de hedef alındığını, ancak üsse topçu ateşinin isabet etmediğini söyledi.

Hizbullah örgütünden üst düzey yetkili Şeyh Ali Damuş, Cuma hutbesinde, Ortadoğu genelinde İran’la hizalanan grupların düzenlediği saldırıların, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri harekatını durdurmak için baskı uygulamayı amaçladığını söyledi. Bununla birlikte Damuş, bugünkü büyükelçilik saldırısına doğrudan atıfta bulunmadı.

Saldırılar, yabancı misyonları koruma, yabancı yatırımları çekme ve ekonomiye odaklanma taahhüdünde bulunan Irak Başbakanı Muhammed Şia El Sudani için sorun yaratıyor.

Saldırganları “Irak halkının iradesini hiçbir şekilde temsil etmeyen azgın, başıbozuk gruplar” olarak niteleyen Sudani, güvenlik dairelerine saldırganların peşinden gitmeleri talimatı verdi.

Sudani ayrıca Irak’ın istikrarına ve itibarına zarar veren, Irak’ın koruma taahhüdünde bulunduğu yerleri hedef alan saldırıların terör eylemi olduğunu kaydetti.

ABD Büyükelçiliği’nden bir sözcü de Irak hükümetini, diplomatik personelle koalisyon görevlileri ve tesislerini korumak için elinden geleni yapmaya çağırdı.

Sözcü, “Meşru müdafaa hakkımızı saklı tuttuğumuzu ve dünyanın neresinde olursa olsun personelimizi koruyacağımızı yineleriz” dedi.

Amerika’nın Irak’ta diplomatik personeli dışında 2500 kadar askeri bulunuyor.

VOA tarafından geçilen Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne havan toplu saldırı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne havan toplu saldırı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne havan toplu saldırı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.