Ateşkes yarın sabah 7’de başlıyor

Ateşkes yarın sabah 7’de başlıyor

ABONE OL
22:34 - 23/11/2023 22:34
Ateşkes yarın sabah 7’de başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze’de geçici ateşkes yarın yerel saatle sabah 7’de başlayacak. Arabulucu Katar Dışişleri Bakanlığı’na göre ilk grup rehinelerin akşamüstü saat 4’te serbest bırakılması bekleniyor.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid El Ensari başkent Doha’da yaptığı açıklamada, serbest bırakılacak tüm sivillerin listesi üzerinde anlaşma sağlandığını söyledi.

Geçici ateşkesin devrede olacağı dört gün boyunca toplam 50 rehinenin serbest kalması bekleniyor. Cuma sabahı geçici ateşkes devreye girdikten sonra ilk aşamada 13 kadın ve çocuk rehine serbest kalacak.

Anlaşma kapsamında İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinli’nin de serbest kalması bekleniyor. Ancak Katarlı sözcü tam sayıya ve bunun ne zaman olacağına ilişkin başka ayrıntı vermedi.

İletişim Doha’daki operasyon odasından yürütülecek

Sözcü Doha’daki operasyon odasından geçici ateşkesin ve rehinelerin serbest bırakılması sürecinin gözlemleneceğini; İsrail, Hamas’ın siyasi ofisi ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile doğrudan iletişim içinde olunacağını söyledi.

Macid El Ensari, “Önemli olan operasyon odası aracılığıyla herkesle açık bir iletişimin sürdürülmesi ve rehine değişiminin yapılacağı ortamın güvenli bir ortam olmasının sağlanması” dedi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı ve İsrail’in Gazze’de verdiği karşılıkla başlayan çatışmalara ilk kez ara verilecek.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre anlaşma kapsamında Gazze’ye yardımların da girmeye başlaması bekleniyor.

Gazze’yi yöneten Hamas da Telegram kanalından yaptığı açıklamada dört gün süreceğini kaydettiği geçici ateşkesle ilgili ayrıntıları doğruladı.

İlk aşamada serbest bırakılacak rehine listesi İsrail’e ulaştı

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze’de ilk aşamada serbest bırakılacak olan rehinelerin listesinin İsrail’in eline ulaştığı belirtildi.

İsrail, Hamas’ın her gün en az 10 rehineyi serbest bırakması halinde, 4 gün olarak planlanan geçici ateşkesin uzayabileceği sinyalini verdi.

Amerikalı yetkililere göre serbest bırakılacak rehineler arasında 3 ABD vatandaşı da var.

Rehinelerin Uluslararası Kızıl Haç Komitesi aracılığıyla İsrail sınır kapısına götürülmesi bekleniyor.

Katarlı sözcü: “Daha fazla rehinenin serbest kalmasına yönelik yeni bir anlaşma müzakere etmeyi umuyoruz”

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid El Ensari, geçici ateşkesin dördüncü yani son gününe kadar daha fazla sayıda rehinenin serbest kalması için yeni bir anlaşmanın müzakere edilmesini umduğunu da belirtti.

Filistinli bir kaynak da ikinci aşamada Kasım ayı sonuna kadar yaklaşık 100 rehinenin serbest bırakılabileceğini söyledi.

İsrail dün serbest bırakılması olası 300 Filistinli mahkumun isimlerini içeren listeyi Katar’ın arabuluculuğunda iletmişti.

Bu da İsrail’in daha fazla sayıda rehinenin serbest kalmasını beklediği şeklinde yorumlanmıştı.

ABD ve AB’nin terör örgütü listesinde bulunan Hamas 7 Ekim’deki saldırının ardından, aralarında başka ülke vatandaşlarının da bulunduğu yaklaşık 240 kişiyi rehin almıştı. Bu rehinelerin bir kısmının Hamas, bir kısmının da İslami Cihat tarafından tutulduğu biliniyor.

Ancak hem İsrail hem Hamas geçici ateşkesin sona ermesinin ardından çatışmalara yeniden dönüleceğini söylüyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu, geçici ateşkes konusunda savaş ve güvenlik kabinesinin desteğini almak için yaptığı konuşmada, İsrail’in hedeflerine ulaşana kadar savaşın devam edeceğini belirtmişti.

VOA tarafından geçilen Ateşkes yarın sabah 7’de başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ateşkes yarın sabah 7’de başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ateşkes yarın sabah 7’de başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.