ASTRONOMİK FİYATLAR KARADA, ASTRONOT HAVADA

ABONE OL
12:17 - 20/01/2024 12:17
3

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerikalı SpaceX şirketi tarafından uzaya düzenlenen Dragon kapsülü yolculuğuna Türkiye Cumhuriyeti 55 milyon dolara bir tane bilet aldı. Dragon yolculuğuna Türkiye adına pilot Alper Gezeravcı dahil edildi.

NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden gönderilen SpaceX Falcon 9 roketi uzayda 14 gün kalacak.

Bu yolculuk Türkiye Cumhuriyetine 55 milyon dolara mal oldu.

55 Milyon Dolar:
Türkiye’de 165 bin 697 emekli maaşı karşılığı.

55 Milyon Dolar:
Yolculuk süresince Türkiye’ye 14 gün boyunca günlük maliyeti 118 milyon lira.

Ülke önceliği ne?

Elbette uzayda bilimsel araştırma yapmak ülkeler için önemli ve de gerekli. Türkiye, sanayi, tarım, hayvancılık, teknik- bilim alanlarında bilimsel parasız özerk eğitim temel alınarak her alanda bilimsel çalışmalarını geliştirmeli. Mühendis ve pilot olan Astronot Alper Gezeravcı’nın bilim misyonunun ayrıntıları nedir? Türkiye’de uzay bilimcisi yok mu? Varsa neden dahil edilmedi? Bu ayrıntılar kamuoyunda tartışılmıyor. Çalışmalar her yönü ile tartışıldığında, bilimsel içerik kazanarak güçlenir.
Gönül isterdi, Türkiye kendi uzay aracını inşa etsin. Kendi uzay üssünü , uzay bilimcileri olsun. Kendi uzay aracı ile yolculuk etsin. Bu türden çalışmaları hedeflesin. Hal böyle olunca ülkeler şartlarını değerlendirerek kendi önceliklerini temel almak zorundalar.
Türkiye’nin Amerika menşeli SpaceX şirketinin Dragon kapsülü yolculuğuna katılmasının zamanlaması doğru mu?
Türkiye’nin bu gün kazancı ne olacak?
Türkiye’nin gelecekte kazancı ne olacak?

Türkiye’de

BES-AR: ( Büro Emekçileri Sendikası) 4 kişilik bir memur ailesinin 2023 araştırması sonuçları:

Açlık sınırı: 18 bin 178 lira.
Yoksulluk sınırı:
53 bin 108 lira.

Bekar bir çalışanın aşam Maliyeti:
24 bin 541 lira

1 yıl önce dana eti 197 TL İdi, bugün 482 TL, aradaki fark % 143
Almanya, İngiltere, Amerika’ya kaçak giriş yapan ülke vatandaşları sıralamadında Türk vatandaşları ilk sıralara yükseldi. 2023 Ocak-Ekim ayları arasında Almanya’ya 45 bin 86 Türk vatandaşı iltica ederek birinci sıraya yükseldi.
Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasına göre 2018-2023 yılları arasında 685 bin 257 öğrenci üniversiteden kaydını sildirmiştir. 14 bin 795 öğrenci ise kaydını dondurmuştur. Yani 700 bin 52 öğrencinin üniversite eğitimini sonlandırmıştır.
Özel okul fiyatları yemek dahil 750 bin lira ve üzerine yükseltirken, bu okulların çoğunluğunda öğretmenler asgari ücret ile çalışıyor.

AB’nin çöpleri Türkiye’de

Avrupa Birliği’nin (AB) resmi istatistik kurumu Eurostat, 2022 yılında ihraç edilen 32 milyon ton atığın en fazla Türkiye’ye gönderildiğini açıkladı. Avrupa kurumu, Türkiye’nin 12,4 milyon tonluk hacimle toplam atık ihracatının yüzde 39’unu aldığını kaydetti.

Bir tarafta çöp ihracı, diğer tarafta uzaya yolculuk!

Hadi hayırlısı…

Ali Gültekin

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.