Arap ülkeleri ve AB iki devletli çözüm konusunda hemfikir

Arap ülkeleri ve AB iki devletli çözüm konusunda hemfikir

ABONE OL
16:51 - 28/11/2023 16:51
Arap ülkeleri ve AB iki devletli çözüm konusunda hemfikir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Arap devletleri ve Avrupa Birliği (AB), “iki devletli” çözümün Filistin-İsrail çatışmasını sona erdirebileceği konusunda mutabık kalırken, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Gazze’yi Filistin Yönetimi’nin yönetmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden oluşan 43 üyeli Akdeniz Birliği Forumu üyeleri dün Barselona’daki toplantısının kapanışında konuştular. İsrail ise zirveye katılmadı.

Josep Borrell, Barselona’daki Akdeniz ülkeleri toplantısına katılan tüm AB üyelerinin ve neredeyse tüm katılımcıların iki devletli bir çözümün gerekliliği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Filistin Yönetimi’nin daha fazla meşruiyet kazanması ve işleyişini iyileştirmesi için mümkün olan en kısa sürede seçimlere gitmesi gerektiğini, bunun İslamcı Hamas tarafından yönetilen Gazze’nin gelecekteki liderliği için tek “uygulanabilir çözüm” olduğunu söyledi.

Bu çözümün ancak uluslararası toplumun desteğiyle hayata geçebileceğine dikkat çeken Borrell, “Aksi takdirde, her türlü şiddet yanlısı örgüt için verimli bir zemin oluşturacak bir güç boşluğu oluşacağını” savundu.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ise toplantıda, çatışmanın ardından Gazze’nin yönetimine ilişkin her türlü tartışmanın Batı Şeria ve Gazze’yi tek bir varlık olarak ele alması ve kendilerini kimin yöneteceğine Filistin halkının karar vermesi gerektiğini söyledi.

İki devletli çözüm, İsrail’in yanısıra Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde Filistinliler için bir devlet kurulmasını öngörüyor.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, 2007’de Hamas ile girdiği güç mücadelesinde Gazze Şeridi’nin kontrolünü kaybeden Filistin Yönetimi’nin Gazze’ye dönmesine gerek olmadığını söyledi ve “Biz her zaman oradaydık, orada 60 bin kamu çalışanımız var” diye ekledi.

Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan bir grup bakanı temsilen konuşan Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan, gazetecilere yaptığı açıklamada mevcut ateşkesin üzerine vakit kaybetmeden bir şeyler inşa edilmesinin önemine dikkat çekti.

Taraflar arasında “derin ayrılık”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail’in “tek taraflı düşmanlık” endişesi nedeniyle katılmamasının “derin ayrılıkların” altını çizdiğini söyledi.

Baerbock, “Bu toplantılara daha önce Almanya tarafından yüksek önem verilmemiş olsa da bugün burada bulunmamın nedeni tam da budur. Tam da uçurumlar derinleştiği için birlikte oturmalı, konuşmalı ve birbirimizi dinlemeliyiz” dedi.

Arabulucu Katar’ın yaptığı açıklamaya göre, Hamas’ın İsrail’e saldırarak 1200 kişiyi öldürmesi ve İsrail rakamlarına göre yaklaşık 240 kişiyi rehin almasından bu yana geçen yedi hafta içinde çatışmalar ilk kez durmuş, dört günlük ilk ateşkes bu sabah itibarıyla iki gün uzatılmıştı.

İsrail saldırıya karşılık olarak bölgeyi bombalamış ve kuzeyde bir kara harekatı başlatmıştı. Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkilileri, 14 bin 800 Filistinlinin öldürüldüğünü ve yüz binlercesinin de yerinden edildiğini bildiriyor.

VOA tarafından geçilen Arap ülkeleri ve AB iki devletli çözüm konusunda hemfikir haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Arap ülkeleri ve AB iki devletli çözüm konusunda hemfikir haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Arap ülkeleri ve AB iki devletli çözüm konusunda hemfikir haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.